Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

5 onbekende symptomen van een hersentumor reden tot bezorgdheid!

5 onbekende symptomen van een hersentumor reden tot bezorgdheid!

Hersentumoren behoren vanwege hun hoge sterftecijfer tot de meest gevreesde diagnoses in de geneeskunde. Studies hebben echter aangetoond dat vroege detectie de sleutel is tot het verbeteren van patiëntresultaten en overlevingspercentages. In dit artikel zullen we 5 minder bekende symptomen onderzoeken die verband houden met hersentumoren die verdere evaluatie vereisen. Kennis van deze symptomen kan zeer nuttig zijn voor mensen die proactief willen zijn met betrekking tot hun gezondheid en welzijn. We zullen bekijken hoe sommige van deze subtiele signalen kunnen aangeven dat een controle nodig kan zijn, zodat we u kunnen voorzien van het beste preventieadvies dat er is!

Elk jaar worden in Frankrijk ongeveer 3.500 nieuwe gevallen van hersentumoren gediagnosticeerd, goed voor 2% van alle gevallen van kanker. volgens Hersenen InstituutDeze tumoren veroorzaken ongeveer 2.940 jaarlijkse sterfgevallen, of 2% van de sterfgevallen door kanker. Het bestrijden van deze tumoren vormt dus een grote uitdaging Leon Bernard Centeris gespecialiseerd in het onderzoek naar en het beheer van deze ziekten.

Hersentumor: wat is het en hoe ontstaat het?

Een hersentumor is een abnormale groei van cellen in de hersenen en/of het ruggenmerg. Ze kunnen goedaardig (goedaardig) of kankerachtig (kwaadaardig) zijn. Deze tumoren worden meestal veroorzaakt door de ongecontroleerde groei van normale cellen in het lichaam, die een massa vormen. Er zijn veel soorten hersentumoren, afhankelijk van het type cel dat is aangetast en de locatie van de tumor in de hersenen.

Sommige tumoren zijn primair, dat wil zeggen dat ze worden gevormd uit cellen in de hersenen, terwijl andere uit andere delen van het lichaam worden gevormd en zich via metastase naar de hersenen verspreiden. Hersentumoren kunnen ook worden gecategoriseerd op basis van hun graad, wat aangeeft hoe snel ze groeien en hoe waarschijnlijk het is dat ze zich verspreiden.

READ  Hoe voorkomen we darm- en endeldarmkanker?

Oorzaak, symptomen, risicofactoren, … Hoe herkennen we een hersentumor?

De exacte oorzaak van de meeste primaire hersentumoren is onbekend, maar er zijn bepaalde risicofactoren geïdentificeerd die de kans op het ontwikkelen van een tumor vergroten. Deze omvatten met name:

  • Genetische mutaties worden door families doorgegeven.
  • Blootstelling aan straling of bepaalde chemicaliën.
  • Eerdere behandeling met geneesmiddelen voor chemotherapie die worden gebruikt om kanker in andere delen van het lichaam te behandelen.

Symptomen geassocieerd met een hersentumor kunnen zijn:

  • Hoofdpijn.
  • epileptische aanvallen
  • gedragsveranderingen
  • vertraagde bewegingen
  • spraak moeilijkheden

De diagnose omvat meestal beeldvormingstests zoals computertomografie (CT) of MRI-scans om eventuele afwijkingen op te sporen, gevolgd door een biopsie om meer weefselmonsters uit de tumor te analyseren. Behandelingsopties variëren afhankelijk van het type en stadium van de tumor, maar kunnen een operatie gevolgd door bestralingstherapie of chemotherapie omvatten.

5 waarschuwingssignalen van hersentumoren die niet over het hoofd mogen worden gezien.

auditieve hallucinaties

Auditieve hallucinaties zijn een veel voorkomend waarschuwingssignaal bij patiënten met hersentumoren. Deze hallucinaties treden op wanneer de patiënt stemmen of geluiden hoort die er niet echt zijn. Dit komt omdat de tumor de hersengebieden kan aantasten die verantwoordelijk zijn voor het horen en interpreteren van geluiden. Auditieve hallucinaties kunnen bijzonder verontrustend zijn voor de patiënt, omdat ze het moeilijk kunnen maken om echte stemmen te onderscheiden van stemmen die simpelweg door een tumor worden veroorzaakt.

Verlies van belangen:

Een ander veel voorkomend symptoom van hersentumoren is een verlies van interesse in activiteiten die u ooit leuk vond. Dit kan een gebrek aan interesse in werk, hobby’s, sociale relaties of zelfs dagelijkse taken zijn. Dit komt door veranderingen in de hersengebieden die emoties, motivatie en deelname aan activiteiten reguleren. Verlies van interesse kan een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt en kan ook leiden tot symptomen zoals depressie of angst.

READ  Dagdromen is nuttiger dan we denken, en de wetenschap zegt dat ook

Regelmatig dingen vergeten:

Hersentumoren kunnen ook geheugen- en concentratieproblemen veroorzaken. Dit kan te wijten zijn aan een verhoogde druk op de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor geheugen en informatieverwerking. Getroffen patiënten kunnen moeite hebben met het vasthouden van nieuwe informatie, het onthouden van gebeurtenissen uit het verleden of zelfs het volgen van een lopend gesprek. Deze moeilijkheid om dingen te onthouden kan van invloed zijn op het dagelijks functioneren van de patiënt, evenals op de kwaliteit van leven en het zelfvertrouwen.

Plotselinge groei van handen of voeten:

Bij sommige hersentumoren kan een plotselinge groei van de handen of voeten worden waargenomen. Dit fenomeen, bekend als acromegalie, wordt geassocieerd met een storing van de hypofyse, die verantwoordelijk is voor de aanmaak en regulering van veel hormonen in het lichaam. Deze klier kan worden aangetast door een tumor, die overmatige afscheiding van groeihormoon veroorzaakt, wat leidt tot abnormale groei van bepaalde delen van het lichaam. Acromegalie kan leiden tot gewrichtspijn, gevoelloosheid en verminderde beweging, waardoor behandeling van de primaire tumor belangrijk is.

Gezichts- en oogaandoeningen:

Gezichts- en oogaandoeningen zijn ook een mogelijk teken van een hersentumor. Patiënten met hersentumoren kunnen visuele stoornissen ervaren, zoals wazig zien, verlies van perifeer zicht of het verschijnen van blinde vlekken. Ze kunnen ook oogpijn, tranende ogen of hangende oogleden ervaren. Deze symptomen kunnen het gevolg zijn van druk die door de tumor wordt uitgeoefend op de oogzenuw of andere delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van visuele informatie.

* Presse Santé streeft ernaar gezondheidskennis over te brengen in een taal die voor iedereen toegankelijk is. In ieder geval kan de verstrekte informatie het advies van een gezondheidsprofessional niet vervangen.