Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

3M betaalt 6 miljard dollar om een ​​rechtszaak over oordopjes te voorkomen

Het Amerikaanse hoofdkantoor van 3M in Woodbury, Minnesota, 25 augustus 2011. (AFP/KAREN BLEIER)

De Amerikaanse groep 3M, die ervan wordt beschuldigd het Amerikaanse leger door de jaren heen te hebben voorzien van defecte oordopjes, maakte dinsdag bekend een akkoord ter waarde van 6 miljard dollar te hebben bereikt om een ​​einde te maken aan deze rechtszaken.

In detail zal de moloch – die vooral beschermingsmiddelen voor mensen produceert – de eisers tegen 2029 5 miljard dollar betalen, waaraan nog een miljard moet worden toegevoegd in de vorm van aandelen, zoals hij in een persbericht uitlegde.

De leiders ervan benadrukten tijdens een conferentie met analisten dat deze overeenkomst geen erkenning van verantwoordelijkheid verdient.

De aankondiging is bedoeld om een ​​einde te maken aan jarenlange rechtszaken tussen 3M en haar dochteronderneming Aearo Technologies – dat in 2008 werd overgenomen – en enkele duizenden Amerikaanse soldaten die denken dat hun gehoor is beschadigd door defecte oordopjes.

De stekkers in kwestie zijn in 1999 door Aearo Technologies ontwikkeld voor het Amerikaanse leger, specifiek om ze te beschermen tegen het geluid van geweervuur. Het werd verkocht van 1999 tot 2015.

Maar de klachten vermenigvuldigden zich.

Hij zei dinsdag tijdens de conference call dat de groep ten tijde van het sluiten van de overeenkomst te maken kreeg met 246.000 klachten.

Deze overeenkomst wordt echter pas van kracht als 98% van de klagers ermee akkoord gaat.

Degenen die dit weigeren, zullen hun juridische procedure kunnen voortzetten, erkenden de leiders, terwijl ze specificeerden dat de overeenkomst in deze mogelijkheid voorziet.

READ  Analyse halverwege de sessie AOF Frankrijk / Europa - Conflict in Oekraïne wakkert Europese beurzen aan - 04/05/2022 om 12:16

– Talrijke rechtszaken –

Ze spraken echter hun vertrouwen uit in de uiteindelijke oplossing van het geschil.

“Uitgebreide onderhandelingen” vonden plaats tijdens een “maandenlange” bemiddeling waarbij zowel 3M als Aearo betrokken waren, maar ook de advocaat van de aanklager, Kevin Rudd, hoofd juridische zaken en vice-president van 3M, zei tijdens de telefonische hoorzitting.

Advocaten die de eisers vertegenwoordigen, noemden de overeenkomst ‘historisch’.

Aylstock, Witkin, Kreis & Overholtz, Seeger Weiss en Clark, Love & reageerden hierop “een geweldige overwinning voor de duizenden mannen en vrouwen die ons land hebben gediend en die met levensveranderende gehoorschade naar huis zijn teruggekeerd.” Hutson vertelde AFP.

3M heeft echter de onschadelijke aard van de oordopjes verdedigd en zegt in zijn persbericht dat deze apparaten “effectief zijn als ze op de juiste manier worden gebruikt”.

Het Department of Veterans Affairs was niet onmiddellijk beschikbaar om te reageren op de aankondiging van deze overeenkomst en het ministerie van Defensie wilde op dit moment geen commentaar geven.

Dit is niet de eerste keer dat 3M, een gediversifieerd conglomeraat dat medische apparatuur, rollen plakband en meer maakt, onder vuur ligt vanwege zijn producten.

En in juni stemde het land ermee in om tot 12,5 miljard dollar te betalen aan rechtszaken die waren aangespannen door verschillende openbare drinkwaterdistributienetwerken wegens vervuiling van hun systemen met PFAS, chemische ingrediënten die voornamelijk worden gebruikt in waterdichte verpakkingen en coatings.

De overeenkomst, die nog door een rechter moet worden bekrachtigd, voorziet in betalingen over dertien jaar, tussen 2024 en 2036.

Ook beschuldigd van vervuiling in België, sloot 3M in 2022 een overeenkomst met de regionale autoriteiten in Vlaanderen voor 571 miljoen euro, in ruil voor vervuilende lozingen rond zijn fabriek nabij Antwerpen (Noord).

Het bedrijf, dat 93.000 mensen in dienst heeft en op vrijwel alle continenten gevestigd is, behaalde in 2022 een omzet van $34,2 miljard en een nettowinst van $5,8 miljard.

De dinsdag aangekondigde deal zal in het derde kwartaal resulteren in vergoedingen voor belastingen van ongeveer 4,2 miljard dollar.

Neil Saunders, directeur van GlobalData, zei dat zelfs als de overeenkomst “een zeer negatieve impact op de resultaten zou hebben, het de onzekerheid over het onderwerp wegneemt, wat investeerders tevreden zal stellen.”

Ryan Kenny, een analist bij Third Bridge, zei dat de deal 3M “exorbitante juridische kosten zou besparen als de zaak doorgaat”.

“De overeenkomst is positief voor 3M, omdat het het bedrijf in staat stelt zijn zoektocht naar aansprakelijkheid te beëindigen”, voegde hij eraan toe.

3M-aandelen sloten 1,39% hoger op $105,57 bij het sluiten van de New York Stock Exchange.