Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wetenschappers hebben planten geplant in de bodem van de maan

Kleine pot aarde, maar het is een grote stap voorwaarts voor ruimtelandbouw: wetenschappers hebben voor het eerst planten gekweekt in een paar gram maangrond, meldden Apollo-astronauten decennia geleden.

Dit succes voedt de hoop dat het ooit mogelijk zal zijn om planten direct op de maan te laten groeien. Dit zou toekomstige ontdekkingsreizigers veel dure ladingen aan boord van hun raketten bieden, voor langere missies, verder weg. Er is echter nog veel werk aan de winkel voordat dit kan, blijkt uit dit werk van onderzoekers van de University of Florida, dat donderdag in het tijdschrift is gepubliceerd. Communicatie biologie. “Dit onderzoek is belangrijk voor NASA’s langetermijndoelen voor menselijke verkenning.”becommentarieerde Bill Nelson, hoofd van de US Space Agency in een persbericht. “We zullen de hulpbronnen op de maan en Mars moeten gebruiken om voedselbronnen te ontwikkelen voor toekomstige astronauten die in de verre ruimte leven.”

12 gram maangrond

In hun experiment gebruikten de onderzoekers slechts 12 gram maangrond (een paar theelepels), verzameld op verschillende plaatsen op de maan tijdens de missies van Apollo 11, 12 en 17. Om te naaien, deden ze ongeveer een gram aarde (regoliet genaamd) ) elke keer dat er water aan werd toegevoegd, dan de zaden. Ook is er een dagelijkse voedingsoplossing toegevoegd. De gebruikte plant was Arabidopsis thaliana, gekozen omdat ze gemakkelijk groeit en vooral omdat ze al uitgebreid is bestudeerd: zowel de genetische code als de manier waarop ze zich gedraagt ​​in vijandige omgevingen – zelfs in de ruimte – is bekend. De zaden werden tegelijkertijd gezaaid in grond van ons eigen land, en monsters die die van de maan en Mars nabootsten, dienen als vergelijking. Resultaat: Na twee dagen ontsproten de zaden van de maanmonsters.

READ  Gezondheidspas: naar een lichtere versie in vakken met een lagere incidentie?

En “Alle planten, of ze nu in maangrond of waarnemingsmonsters zaten, leken tot de zesde dag op elkaar”, in een verklaring van Anna Lisa Paul, hoofdauteur van de studie. Maar later werd ontdekt dat maanplanten langzamer groeien en onvolgroeide wortels hebben. Na 20 dagen hebben wetenschappers het geoogst en het DNA ervan bestudeerd. Ze ontdekten dat maanplanten op dezelfde manier reageerden als op een vijandige omgeving, zoals wanneer de grond veel zout of zware metalen bevatte. In de toekomst willen wetenschappers proberen te begrijpen hoe deze omgeving gastvrijer kan worden gemaakt. NASA bereidt zich voor om terug te keren naar de maan als onderdeel van het Artemis-programma, met als doel daar een permanente menselijke aanwezigheid te vestigen.