Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Lupus: vier vragen om alles te begrijpen over een chronische auto-immuunziekte

Lupus: vier vragen om alles te begrijpen over een chronische auto-immuunziekte

Laten we op deze Wereld Lupus Dag eens kijken naar een chronische auto-immuunziekte die vooral vrouwen treft en waarbij de diagnose soms lang kan duren.

De term “lupus” betekent wolf in het Latijn en verwijst naar een van de kenmerken van deze ziekte: op de huid van het gezicht een soort erythemateuze masker dat lijkt op de kop van een wolf. Het is vaak de eerste zichtbare klinische manifestatie van de ziekte Het treft vooral jonge vrouwen : negen vrouwen op één man in de leeftijd van 15 tot 44 jaar, volgens gegevens van het Lupus Reference Centre van de Pitié Salpêtrière University Hospital Group in Parijs.

Zeldzaam, deze ziekte is al zeldzaam omdat het ongeveer 30 duizend mensen in Frankrijk treft. Als het voornamelijk huidletsels veroorzaakt, kan het ook gewrichten en inwendige organen zoals de nieren aantasten. Vandaar het belang van vroege opsporing, om een ​​behandeling te bieden die deze ziekte aantoont. Maar gezien deze heterogene symptomen kan diagnostische fuga enkele jaren duren.

Wat is lupus?

lupus is auto immuunziekte : Dit betekent dat de afweermechanismen van het immuunsysteem er gewoonlijk op gericht zijn om alleen externe elementen zoals bacteriën of virussen te bestrijden, en de lichaamscellen “om te keren” en aan te vallen. Het lichaam produceert dan schadelijke verdedigingsmoleculen, auto-antilichamen genaamd, die aanzienlijke ontstekingsreacties veroorzaken en leiden tot de zelfvernietiging van bepaalde weefsels van de huid, gewrichten, nieren, enz. Dit is de reden waarom de meest voorkomende vorm van lupus “systemisch” wordt genoemd: de ziekte tast verschillende organen aan.

READ  Influenza en bronchiolitis ... Afgezien van Covid breken deze andere epidemieën uit in Frankrijk

Hoe begint de ziekte?

Volgens de referentiesite voor informatie over zeldzame ziekten, Orphanet, “zullen er waarschijnlijk verschillende factoren (omgevings-, hormonale en genetische) een rol spelen.” Bovendien: “Omdat lupus vaak vrouwen in de vruchtbare leeftijd treft, kan er een verband zijn tussen lupus en vrouwelijke hormonen.” Het is ook mogelijk dat sommige mensen genen hebben waardoor ze meer kans hebben om de ziekte te ontwikkelen. Virale infectie, stress of blootstelling aan zonlicht kan door een nog onbekend mechanisme “lupus verkopen” of liever “wakker maken”.

Hoe wordt lupus behandeld?

Lupus ontwikkelt zich in opflakkeringen: de ziekte wordt dan opnieuw geactiveerd met verschillende symptomen, en dan komt er een remissiefase die van enkele weken tot enkele maanden kan duren. Tot op heden is er geen behandeling die lupus kan genezen, maar verschillende combinaties van medicijnen kunnen de ziekte stabiliseren. Deze groepen zijn afhankelijk van de symptomen en lupusprogressie van elke patiënt. Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen worden voorgeschreven voor pijnverlichting, maar zijn meestal niet voldoende. Onder de meest populaire medicijnen kunnen we therapieën noemen op basis van corticosteroïden, immunosuppressiva of synthetische antimalariamiddelen, zoals hydroxychloroquine.

Hoe leef je met lupus?

Wanneer lupus wordt gediagnosticeerd, vindt medische monitoring plaats om het ziekteverloop te volgen en behandelingen aan te passen. Als u rookt, is het raadzaam om dagelijks te stoppen met roken, om u goed te beschermen tegen de zonnestralen en om fysiek actief te zijn tijdens de rustige fasen. Als u een baby wilt, overleg dan met uw arts: In het geval van lupus moet een zwangerschap worden gepland. “Het wordt aanbevolen dat u slechts 6 tot 12 maanden na remissie van lupus begint”, details de Medicare-website. Afgezien van de uitbraken, die dankzij de behandelingen erg moeilijk zijn, kunnen mensen met lupus een bijna normaal leven leiden.

READ  In Occitanie, een toestroom van patiënten op intensive care-afdelingen

Voor bloggen: Volgens het Lupus Reference Center treft de ziekte vaak ‘bepaalde raciale subgroepen, zoals Afro-Amerikanen of Aziaten’.