Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Welke muziek kies je voor werk of sport? Avondeditie West-Frankrijk

Door Roxane L. BARTOLETTI, Ségolène MR GUÉRIN, Xavier CORVELYN en Yvonnes DELEVOYE

Als je graag naar muziek luistert, of het nu is om je te helpen focussen of juist om te sporten tijdens lichamelijke activiteit, dan zijn hier enkele tips.

Op 17 maart 2020 om 12.00 uur begonnen de eerste gezondheidsmaatregelen te stoppen covid-19-pandemie. Reizen is beperkt en openbare en professionele ruimtes zijn gesloten. De praktijk van gedwongen telewerken verspreidde zich vrijwel onmiddellijk door heel Frankrijk. Bijna een op de twee mensen werkte tijdens de eerste vier weken van de opsluiting minstens een uur per week thuis, terwijl slechts 3% van de Franse werknemers zei dat ze de afgelopen 4 jaar op afstand hadden gewerkt.

Het lijkt erop dat thuiswerken tijd, energie en geld bespaart, aangezien reizen niet nodig is. Bij werken op afstand zijn onze activiteiten echter meervoudig en gemengd op dezelfde plaats. Zo worden we geconfronteerd met de verzwakking van de grens tussen beroeps- en privéleven, een grote moeilijkheid waarop we niet waren voorbereid.

De praktijk van telewerk heeft voordelen en wanneer het effectief is, zorgt de ruimtelijke en temporele organisatie ervan voor een evenwichtige deelname van professionele en persoonlijke activiteiten. Hiervoor is het inrichten van onze privéruimtes een verplichting waar we aan moeten wennen, want hoewel werken in één kantoor de voorkeur heeft voor werknemers, blijkt uit een onderzoek van het hoofd Workplace Management van de ESSEC Business School, de trivialiteiten van werken op afstand Covid-19 wint stapsgewijs. Hoe slagen we erin om onze verschillende activiteiten op één plek met elkaar te verzoenen?

Muziek luisteren maakt deel uit van ons dagelijks leven. Het begeleidt ons gemiddeld 15 uur per week bij onze bewegingen, lichamelijke activiteiten en reflecties (bijvoorbeeld tijdens onze schooluren). Met de democratisering van werken op afstand kan de overgang tussen professionele en persoonlijke activiteiten een uitdaging zijn. Muziek kan een verhoogde zintuiglijke omgeving bieden die ons helpt ons dagelijks leven te versnellen, onze fysieke activiteiten en reflecties begeleidt en ons efficiënter maakt in het bereiken ervan.

READ  Moderna vaccin effectiever dan Pfizer tegen delta-variabele infectie?

muziek voor sport

Hardlopen, indoor krachttraining of yoga zijn allemaal fysieke activiteiten waarbij het gebruik van muziek gebruikelijk is. Hoewel we de psychologische en energetische effecten (voordelen in termen van prestatie en uithoudingsvermogen) van het luisteren naar muziek tijdens fysieke activiteit kunnen raden, is kennis van de kenmerken van de geselecteerde muziek noodzakelijk om de ondersteunende rol ervan in overeenstemming met de gestelde doelen te waarborgen. We geven je een overzicht van de belangrijkste criteria waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de muziek die het beste bij je fysieke activiteiten past.

Het eerste criterium is het tempo, dat wil zeggen de snelheid van de muziek. We hebben vastgesteld dat de beoogde kosten van fysieke activiteit, dat wil zeggen vermoeidheid geassocieerd met de krachtige mobilisatie van onze focus op een taak, minder significant waren wanneer deelnemers synchroniseerden met een ritme van 120 slagen per minuut (bpm) in plaats van sneller of langzamer. Bovendien waren hun bewegingen nauwkeuriger en stabieler. Voor het beste effect van muziek op lichamelijke inspanning raden we je aan om te kiezen voor muziek van ongeveer 120 beats per minuut.

Het tweede belangrijke criterium is bekendheid. In vergelijking met onbekende muziek, stelt kennis van muziek je in staat om preciezere bewegingen uit te voeren tijdens fysieke activiteit. Wetende dat muziek het melodie- en tempopad kan voorspellen, is er niets beters om uw bewegingen effectief te synchroniseren met het nummer waarnaar u luistert.

Ten slotte is plezier het derde criterium om te overwegen. Leuke muziek heeft onmiskenbare afleidende effecten. Onze aandacht gaat uit naar muziek die we prettig vinden, waardoor er een zekere variatie ontstaat in de bewegingen die gemaakt worden, vooral voor ouderen. Om de begeleiding van fysieke activiteit die nauwkeurige bewegingen vereist te verbeteren, moet muziek met een matige waardering worden bevoorrecht om meer aandacht te schenken aan de uit te voeren taak.

Muziek tijdens het denken

Naast het begeleiden van onze fysieke activiteiten, kan muziek ook dienen als ondersteuning bij het uitvoeren van onze professionele activiteiten of onze studie-uren, die waarop we ons moeten concentreren of nadenken. Onderzoekers zijn geïnteresseerd in de productiviteit van computerontwikkelaars die vrijwillig naar muziek luisteren tijdens hun professionele activiteit. Luisteren naar muziek verminderde niet alleen de tijd die aan professionele activiteiten werd besteed, maar verhoogde ook de kwaliteit van hun werk. Wat betreft het begeleiden van fysieke activiteit, combineert de ideale muziek ter ondersteuning van een reflexieve activiteit een reeks subtiele criteria.

READ  ARS stelt: "Er zijn geen gevallen van overbesmetting van het virus in het gebied van Bacalan"

Het eerste belangrijke criterium is de afwezigheid van woorden. De muziek zou inderdaad zonder duidelijke woorden moeten zijn, vooral tijdens de leesactiviteit: vanwege de verbale en semantische last die het met zich meebrengt, werken de woorden afleidend.

Naast sprakeloos zijn raden we je aan om te kiezen voor rustige muziek met een langzaam of redelijk snel tempo. Intensiteit en tempo spelen een belangrijke rol bij het vasthouden van de focus, en muziek met een te hoog tempo en een te hoog volume hebben een negatief effect op het concentratievermogen.

Enkele criteria met betrekking tot het kiezen van de beste muziek voor onze fysieke activiteiten of reflecties. (Bron: Het gesprek)

Zoals we hebben kunnen zien, is de heterogeniteit van muziekstandaarden om onze fysieke en meditatieve activiteiten te begeleiden opmerkelijk, en er zijn aanvullende studies over dit onderwerp gaande. 509 deelnemers beantwoordden onze online enquête, we waren geïnteresseerd in de muzikale gewoonten van Franstalige jongeren en volwassenen. Geprefereerde (jazz, klassiek, atmosferisch) en afgewezen (disco, metal, hardrock, techno) muziekstijlen verschillen niet naar leeftijd, evenals een zekere voorkeur voor de afwezigheid van teksten.

Jonge mensen gebruiken vaak muziek om zich te concentreren, en ze gebruiken koptelefoons, oortelefoons of radio’s en luidsprekers om naar muziek te luisteren tijdens hun denkactiviteiten. Omgekeerd luisteren ouderen zelden naar muziek tijdens een dergelijke activiteit, omdat de gebruikte apparatuur grotendeels beperkt is tot het uitsluitend gebruik van radio of luidsprekers. Ten slotte lijken er, ongeacht leeftijd, twee profielen te zijn: jong en oud die uitsluitend voor de focus naar bekende muziek luisteren, en zij die naar volledig onbekende muziek luisteren.

Op basis van deze voorlopige bevindingen hebben we een ander onderzoek uitgevoerd waaraan 111 Franstalige volwassenen deelnamen. Ondersteunende muziek voor het uitvoeren van een brainstormactiviteit is muziek die als aangenaam en zachtaardig wordt ervaren, waardoor we ons kalm, ontspannen, teder, gestoord, geïnspireerd en nostalgisch voelen.

READ  Covid-19: mogelijke neurologische en psychologische complicaties onthuld door een nieuwe studie

Ons onderzoek maakte het mogelijk om de betekenis van het muziekstijlcriterium specifieker te begrijpen: in de onderscheiden en sterk verworpen muziekstijlen zijn er verschillen tussen jong en oud. Terwijl de klassieke Rêve d’Amour van Franz Lizst door beide volkeren als plezierig en ondersteunend wordt beschouwd, verdeelt de klassieke Water Music van George Friedrich Handel jong en oud. Daarna volgt longitudinaal onderzoek met ongeveer zestig jonge en oude deelnemers. Vrijwilligers zullen taken uitvoeren die hun focus omvatten met de muziek die ze hebben gekozen of die hun worden opgelegd. Hierdoor zullen we beter begrijpen of onze keuzes inderdaad de juiste keuzes zijn als het gaat om het creëren van een gunstige werkomgeving.

Onze woonruimtes beperken zich niet alleen tot meubels. Ons vermogen om de activiteiten die daar plaatsvinden efficiënt uit te voeren, wordt beïnvloed door onze omgeving en in het bijzonder door de muzikale sfeer. Het kennen van de perfecte muziek om het juiste ritme te geven aan ons dagelijks leven bij onze verschillende activiteiten hangt af van precieze criteria. We bieden twee afspeellijsten om je fysieke activiteiten en reflecties te begeleiden; Ze zijn beschikbaar via de volgende links.

We hebben twee afspeellijsten voor je, één voor je fysieke activiteiten en één om je te helpen focussen en nadenken.

Over de Auteurs: Roxanne L. Bartoletti PhD Student in Cognitieve en Experimentele Psychologie (Universiteit van Nice Sophia Antipolis, Universiteit van de Verenigde Naties), Segolène MR Guérin PhD-student (Universiteit van Lille), Xavier Corvelin Docent (Universiteit van Nice Sophia Antipolis, Universiteit van de Verenigde Naties), iPhone Delvoy Hij is hoogleraar Neuropsychologie (Universiteit van Lille).

De originele versie van dit artikel is gepubliceerd in Gesprek.

Gesprek