Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Weer – Het begin van de week is ijskoud, maar het wordt beter

bijgewerkt

Na regen en sneeuw van de afgelopen dagen zijn de wolken deels uit de Zwitserse lucht verdwenen. Gevolg: begin maandag op veel plaatsen onder de 700 meter vorst.

De bloemen bevroor op sommige plaatsen.

De bloemen bevroor op sommige plaatsen.

Madeleine Chowder

Maandag werden de Zwitsers wakker met ijskoude temperaturen. Sterker nog, nadat de sneeuw de afgelopen dagen was gevallen, was de lucht gedeeltelijk opgeklaard en is het kwik op het plateau ’s nachts op veel plaatsen onder de 0 graden gezakt.

Het bevroor dus aan de grond op hoogten onder de 700 meter, volgens MeteoNews op Twitter op maandag. Zo zakte de thermometer naar -12,1 graden in Wilchenruhr (679 meter) in het kanton Solothurn. In Cortellari, in de Berner Jura (685 meter), was het ook koud – -9,1 graden. La Brévine (NE) heeft de bijnaam Siberië Zwitserland gekregen, met een temperatuur van -17,8 graden, de laagste temperatuur ooit gemeten op deze hoogte. Merk ook op dat het -13,3 graden was in Le Locle (NE) en dat de stad Hallau (SH), waar een -5,9 graad werd gemeten, daalde tot 1,1 graden van een oud record.

La Chaux-de-Fonds heeft de koudste aprilnachten in meer dan 100 jaar gehad met -13,1 graden. Het record was -15,3 graden op 14 april 1913, volgens een tweet van MeteoSwiss.

Het was ook erg koud in blootgestelde gebieden zoals de Jura en Wallis, waar MeteoNews een vorstwaarschuwing afgaf. De thermometer zakte verder dan -10 graden, wat de kaart van de Meteorologische Organisatie aangaf. Maar Chablais overleefde, met 3,2 graden in Bouveret en 3 graden in Aigle.

De komende dagen zouden echter milder moeten zijn, zelfs als een “goede herbevriezing” wordt verwacht in de Alpen, de volgende nacht en de nacht van dinsdag op woensdag, legt MeteoSwiss uit. Vanaf vanavond trekt een warm, niet erg actief front richting onze gebieden, en vanaf woensdag zal een westelijke stroming een reeks turbulentie in een razende atmosfeer leiden. Maar komend weekend wordt heel mooi en zacht.

Tot slot stelt SRF Meteo van zijn kant dat late sneeuw begin april niet ongebruikelijk is. Zo sneeuwde het in Lugano op 14 april 1962. En in Genève vielen ook sneeuwvlokken op 22 april 1986, net zoals het 3 jaar geleden in Bern gebeurde, op 3 mei 2019.

(het hoofdstuk)

READ  Uit een Amerikaanse studie bleek dat vaccinatie tegen de ziekte van Covid een beschermend effect heeft op het hart