Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

We leggen uit hoe je het sociale netwerk Mastodon kunt gebruiken, een Twitter-alternatief, gekocht door Elon Musk

Mastodont, wist je dat? Sinds de aankondiging van de overname van Twitter door Elon Musk zijn veel gebruikers naar dit sociale netwerk verhuisd. Bezorgd over mogelijke wijzigingen in moderatieregels, woede over het plotselinge ontslag van duizenden werknemers, of afwijzing van het idee van een betaald abonnement op het netwerk, zoeken duizenden internetgebruikers een nieuw nest. Als gevolg hiervan, op 3 november, Mastodon (Dag Twitter) kreeg in één week 230 duizend gebruikers, waarmee het aantal geregistreerde mensen op het sociale netwerk op 655 duizend komt. Een druppel water vergeleken met de 238 miljoen dagelijkse gebruikers die op Twitter ‘activisten’ worden genoemd, geteld eind juni.

Ben je in de verleiding om de blauwe vogel te ontvluchten om je bij de paarse mammoet te voegen? Franceinfo legt uit wat Mastodon is en hoe het te gebruiken.

Wat is een mastodont precies?

Mastodon is een gratis, open source en gedecentraliseerd sociaal netwerk voor microblogging. Het werd in oktober 2016 gemaakt door Eugen Rochko, een ontwikkelaar uit Duitsland. Net als bij Twitter en Tumblr kun je hiermee berichten, foto’s en video’s met maximaal 500 tekens delen. Berichten kunnen, in tegenstelling tot het Amerikaanse netwerk, worden bewerkt en naar hen worden vernoemd “piepen”En de “trompet” in Engels.

De eigenaardigheid van mastodonten is hun decentralisatie. Zoals getoond Help-sectie van het sociale netwerkBij het registreren kiest elke nieuwe gebruiker een server. Dit laatste wordt beheerd door een onafhankelijke organisatie of persoon. De gebruikersinformatie wordt vervolgens op deze server opgeslagen. In totaal heeft Mastodon iets meer dan 3.300 servers wereldwijd. Maar pas op, als er veel servers zijn, heeft elke gebruiker toegang tot het hele sociale netwerk.

READ  'Het is te laat om nieuwe fabrieken te bouwen'

Met deze keuze kan Mastodon Om de belasting over verschillende servers te verdelenlegt het Amerikaanse tijdschrift uit bedrade*wat betekent dat Mastodon heeft niet de infrastructuur, engineering of aanzienlijke financiële steun nodig die een netwerk als Twitter nodig heeft.. De organisatie staat Mastodon ook toe om het zonder advertenties te doen, alleen gefinancierd door donaties en sponsors.

Hoe kan ik een account aanmaken?

De procedure is iets ingewikkelder dan Twitter. Het eerste dat u moet doen, is een server kiezen. Lijst beschikbaar in Mastodon’s website Het maakt het mogelijk om zich te oriënteren volgens centra van belang of geografische criteria. De keuze van de server is niet cruciaal, want zodra je je registreert, heb je toegang tot het hele sociale netwerk. Het enige wat u hoeft te doen is een ID en een wachtwoord te kiezen. Dit adres is “@xx.xx @mastodon.xx” Het zal dan fungeren als een alias, zoals “xxxop Twitter.

Screenshot van de Mastodon-serverregistratiepagina.  (FABIEN JANNIC-CHERBONNEL / FRANCEINFO / MASTODON)

Hoe Mastodon te gebruiken?

Mastodon lijkt erg op Twitter, behalve dat “toots” “tweets” vervangt. Het is mogelijk om berichten van 500 tekens te verzenden en te bewerken, directe berichten naar gebruikers te sturen en actuele trends te zoeken en te volgen. In tegenstelling tot Twitter kan een bericht niet leuk worden gevonden, maar het is mogelijk om het een ster te geven en het als favoriet te markeren. Deze actie is niet zichtbaar voor andere abonnees.

Screenshot van het account van Mastodon-oprichter Eugene Rochko op Mastodon, 7 november 2022. (FABIEN JANNIC-CHERBONNEL/FRANCEINFO/MASTODON)

Als gebruiker heb je toegang tot twee verschillende nieuwsfeeds, toegankelijk aan de rechterkant van het scherm: een lokale feed, die berichten samenvat die op je server zijn geplaatst en de laatste van alle berichten die op Mastodon’s servers zijn geplaatst.

Hoe vind ik de accounts die ik volg op Twitter?

Dit is het belangrijkste obstakel voor de adoptie van mastodonten. Het eerste dat u moet begrijpen, is dat u niet al uw contacten op het gedecentraliseerde sociale netwerk zult vinden, ook al is de lijst met gebruikers de afgelopen dagen toegenomen. Er zijn echter veel tools beschikbaar om uw contacten te vinden. web applicatie Fidefinver* Hiermee kunt u uw contacten scannen en degenen vinden die ook op Mastodon zijn. Om nog sneller vooruit te gaan, is het zelfs mogelijk om een ​​CVS-bestand van zijn contacten te exporteren, om het in Mastodon te importeren. de dienst Totodon* U mag hetzelfde doen.

U kunt ook direct op Mastodon zoeken, afhankelijk van uw interesses. media, zoals Mediapart waar de wetenschapper Ze hebben al geïnvesteerd in het sociale netwerk. Sommige instellingen, zoals Europese CommissieEn het heeft ook een pagina.

Is mastodont veilig?

Op dit punt knelt de laars. De vertrouwelijkheid van uitwisselingen met privéberichten is niet volledig gegarandeerd, volgens NomiramaBerichten zijn niet end-to-end versleuteld, zoals op Twitter al het geval is. Mathis Hamill, IT-beveiligingsspecialist, herinnert zich: Twitter Dat “De servereigenaar heeft toegang tot uw privéberichten” Het wordt aanbevolen om geen beheerde server te gebruiken Door een familielid of collega.

Ook het moderatiebeleid van het sociale netwerk roept vragen op. Elke instantie, een entiteit die een server uitvoert, houdt toezicht op zijn eigen moderatiebeleid. De regels kunnen dus verschillen van server tot server, zelfs als, zoals beschreven in: admin’s blogEn de Mastodon zorgt ervoor dat zijn servers zich consequent inzetten voor matiging van racisme, seksisme en transfobie.. Net als op Twitter zijn er ook nepnieuws en nep Mastodon-accounts.

* De links gevolgd door een asterisk zijn in het Engels geschreven.