Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Waarom zwerven oude mensen?  |  Slate. com

Waarom zwerven oude mensen? | Slate. com

Het is Kerstmis en zoals elk jaar zult u ongetwijfeld tijd doorbrengen met uw oudere gezinsleden. En je hoort waarschijnlijk voor de zoveelste keer de naoorlogse verhalen van Tante Jeanine, die 89 jaar op de teller staat. Je oom Yunus, 91, zal je waarschijnlijk ’s avonds ook meerdere keren vertellen hoe vaak een verpleegster hem dit jaar heeft gevaccineerd. Tegen griep en covid Hij was vriendelijk.

Onzin – waarmee we bedoelen dat we dezelfde observaties of dezelfde onderwerpen op een ietwat saaie manier herhalen – is een gedragskenmerk dat we op een kenmerkende manier associëren met ouderen. Er zijn verklaringen voor dit fenomeen, soms sociaal, en soms emotioneel en psychologisch. Uitleg die ons in staat stelt sarcasme opzij te zetten en meer vriendelijkheid en bezorgdheid voor onze ouderen te tonen.

Herhaal in het bestaan

De sociale en emotionele aspecten werpen enig licht op de verschijnselen van nonsens die allerminst pathologisch zijn. “De rol van ouderen in de samenleving heeft zich de afgelopen decennia nogal negatief ontwikkeld, ze zijn maatschappelijk minder waardevol.zegt de dokter Mattheüs Piccolieen geriater in Parijs.

Als hun dagelijks leven niet erg opwindend is, zijn ze niet noodzakelijkerwijs erg rijk aan activiteiten en verhalen om te vertellen, en door terug te gaan naar eerdere verhalen kunnen ze zichzelf waarderen. Herhaling wordt gebruikt om aan te geven ‘voordat ik iemand word’ en om een ​​beetje op te lichten., legt de geriater uit. Zoals psycholoog Fanny Chollet en socioloog Antoine Girard aangeven in hun podcast Ge cultuur[ronto]En de “Kwijlen heeft een narcistische functie voor een persoon. Het stelt je in staat om over jezelf te praten, over je leven, over je avonturen.

Bovendien – en dat geldt ook voor de jongeren – heeft het herhalen van dezelfde zinnen en dezelfde grappen een identiteitsfunctie: het is om te identificeren wat belangrijk is voor jezelf, in het bijzonder om in de groep te zijn.

READ  Volgens een nieuwe theorie kan zwaartekracht bestaan ​​zonder massa, waardoor de behoefte aan donkere materie wordt geëlimineerd

“De oude man heeft meer
Moeilijk om het in context te plaatsen
Informatie […]maar ook
om de ontvanger te onthouden
van zijn woorden.”


Lucie Angell, docent psychologie aan de Universiteit van Poitiers

Als bullshit min of meer bewust op anderen is gericht om zichzelf te verbeteren en een band te creëren, heeft het ook individuele functies. Ten eerste maakt het herhalen van verhalen om ze tot leven te brengen het mogelijk om de mogelijke verveling van ouderen te verbergen die beperkt zullen zijn in hun middelen en die minder activiteiten hebben dan voorheen.

Daarnaast heeft de herhaling van kleine waarheden in het dagelijks leven ook iets geruststellends, vooral met betrekking tot het gevoel van eigenwaarde: “Radiotr is ook een manier om jezelf gerust te stellen over je capaciteiten. Om de verjaardag van de jongste te kunnen herinneren, moet je tegen jezelf zeggen: “Als ik het me nog kan herinneren, dan ben ik niet zo oud” »Beschrijving Fanny Cholet en Antoine Girard.

Positieve nostalgie

Het senior-specialistenduo bespreekt ook de heilzame effecten van nostalgie op de stemming: “Raduter is herinneren, en herinneren is goed. Nostalgie, herinneren aan het verleden, wekt positieve gevoelens op.” Inderdaad, conclusies uit meerdere onderzoeken Geplaatst in 2013 vermeldt de voordelen ervan.

Naast een simpele prettige herinnering, kunnen hervertellingen van feiten uit het verleden, vaak enigszins verfraaid, gevoelens van veiligheid en optimisme vergroten. Zo maakt herinneren het mogelijk om het leven in het roze te zien. “Door naar het verleden te kijken, kunnen we ons ook beschermen tegen de toekomst. Als je 90 bent, kun je bang zijn voor wat de rest van je leven voor je in petto heeft.”verwijst naar de psycholoog en socioloog.

Dit alles is niet onbelangrijk als we weten dat depressie zijn tol zal eisen 7% van de ouderen wereldwijd En die depressie of angst of zelfs slapeloosheid neigen toe te nemen als je opgroeit. Daarom kunnen we, in plaats van deze neiging om ons te concentreren op gelukkige herinneringen de schuld te geven of belachelijk te maken, proberen deze te stimuleren door fotoalbums te pakken of naar liedjes uit die tijd te luisteren.

Verminderd episodisch geheugen

Bovendien werpen de neuropsychologie en de cognitieve psychologie meer licht op het onzinfenomeen bij ouderen. Lucia Engeldocent psychologie aan de universiteit van Poitiers en specialist in veroudering en psychopathologie van het geheugen, en benadrukt in het bijzonder dat “Veroudering leidt tot een afname van de geheugencapaciteit en met name een afname van het episodisch geheugen. Dit betekent dat een oudere meer moeite heeft om informatie in context te plaatsen – dat wil zeggen te onthouden waar en wanneer ze het hebben geleerd of gegeven – maar ook om de ontvanger van wat hij zei ». Hierdoor kunnen ze sneller dezelfde informatie teruggeven aan dezelfde persoon.

Wandelen is herinneren.
En onthouden is goed. Nostalgie, het herinneren van het verleden wekt positieve gevoelens op.


Fanny Cholet, psycholoog, en Antoine Girard, socioloog
Op hun podcast Culture Gé[ronto]

Dit is wat er meestal gebeurt als tante Janine je een recente anekdote vertelt die ik je een week geleden tijdens een familielunch heb verteld. Lucy Angel voegt eraan toe dat de omstandigheden waarin het oorspronkelijke verhaal zich afspeelde een rol spelen bij mogelijke herhaling: “Hoe rijker de context, hoe meer mensen, hoe moeilijker het is om te onthouden aan wie de informatie daadwerkelijk is gepresenteerd.» We denken hier in het bijzonder aan familiefeesten die meerdere generaties samenbrengen en die vaak luidruchtig en rijk aan verschillende prikkels zijn.

Bovendien, voegt de psycholoog eraan toe, speelt alcoholgebruik in op het aandachtsvermogen, waardoor het moeilijker wordt om een ​​verhaal in een context te plaatsen. Met andere woorden, kerstavond, vaak levendig en dronken, is op zijn zachtst gezegd een evenement dat bevorderlijk is voor het wafelfenomeen.

Dit alles naar voren gebracht, waarschuwt arts Matteo Piccoli voor een mogelijke onderschatting van onzin en geheugenproblemen in het algemeen bij ouderen. “Als ouder worden gepaard gaat met prestatievertraging – zoals van 110 km/u naar 90 km/u gaan op de snelweg – dan is het niet normaal om niet meer te onthouden wat er vlak daarvoor is gezegd of om dingen meerdere keren te herhalen tijdens de rit. hetzelfde gesprek”dringt hij aan.

Dit kan zelfs een teken zijn van concentratie- of geheugenstoornissen, waarvan de vroege toediening in instellingen vele maanden, zo niet jaren kan duren. Dus als je merkt dat tante Janine veel in herhaling valt tijdens oudejaarsavond, is dit misschien een kans om aan te bieden om met haar mee te gaan naar de dokter voor controle.