Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Voor het eerst leidt een vrouw een grote Duitse groep

Voor het eerst leidt een vrouw een grote Duitse groep

De Merck Group wordt beheerd door het Spaanse Belén Garijo. – Mel Evans / AP / SIPA

Hoewel politiek gezienDuitsland 16 jaar eerder beheerd
Angela MerkelPas in 2021 zou een vrouw een grote groep in het land leiden. Dit weekend werd Merck Lab het eerste grote bedrijf op de Dax 30, de hoofdindex van de beurs van Frankfurt, dat een vrouw, de Spaanse Belén Garijo, als voorzitter benoemde.

“Pour moi, il est plus belangrijk de ne pas être la dernière femme à la tête d’une entreprise du Dax”, “que d’être la seule”, een confié cette médecin de formatie, een 60 jaar oud, in een entree Dagelijks Frankfurter Allgemeine Zeitung. Merck, een familiebedrijf gevestigd in Darmstadt, ten zuiden van Frankfurt, heeft in zijn 350-jarige bestaan ​​nooit een vrouwelijke baas in het bedrijf gekend. Belen Garijo volgt Stefan Auchman, 63, op die het lab al vijf jaar leidt.

Covid-19 verbeterde kit

Deze moeder van twee zal de teugels overnemen van een financieel sterke groep. Het maakte vorig jaar zelfs een nettowinst van ongeveer 2 miljard euro en loopt voorop in de strijd tegen Covid-19. Daarom is het een hulpmiddel voor vaccinfabrikanten zoals de alliantie Bountech Pfizer. Belene Garrigo zegt dat hij zijn aanstelling alleen te danken heeft aan “hard” werken gedurende zijn hele carrière en door kansen te grijpen “als ze zich voorstellen”.

Als de weinige vrouwen die posities bekleden in Duitse raden vaak personeels- of juridische functies hebben, wat hen niet in een ideale positie plaatst om toegang te krijgen tot het topmanagement, vestigde Pelin Garijo zich snel. Ze was hoofd van de gezondheidszorgdivisie bij Merck en voordat ze in 2011 bij de groep kwam, leidde ze de Europese activiteiten bij Sanofi Aventis.

Discussies over quota

De nieuwe leider verwerpt echter het idee dat ter discussie staat over het quotum dat wordt opgelegd aan vrouwen in bestuursorganen en zegt dat het “tegen elke vorm is”. Discriminatie, Inclusief positieve discriminatie. “Volgens een wetsvoorstel waarover het Duitse parlement nog moet stemmen, zal ten minste één vrouw in de raden van bestuur van grote bedrijven met meer dan drie leden moeten zitten. Drieënzeventig bedrijven zullen worden beïnvloed door veranderingen volgens de regels, waarvan er tweeëndertig geen vrouwen in het bestuursorgaan hebben, volgens het Duitse ministerie van Familie.

Deze bepaling bepaalt ook dat in de raden van bestuur van bedrijven waarin de staat de meerderheid van de aandeelhouders vertegenwoordigt, ten minste 30% vrouwen moeten zijn. De deadline werd vervroegd naar eind december 2025. In 2016 had Duitsland al bedrijven ertoe aangezet om hun raden van commissarissen te vervrouwelijken. Het aandeel is nu 35%. Aan de andere kant, in de uitvoerende directoraten, zijn de indicaties, de resultaten al lang op tijd, en dus de tekst van de wet.

READ  Stel je voor hoe bijna een derde van de benzinestations opdroogde na de brug van 11 november