Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Vogelliefhebbers pas op voor de kogels

Vogelliefhebbers pas op voor de kogels

Volgens een Britse studie over fazanten zal de hoeveelheid lood in jachtvogels boven de gezondheidsnormen liggen.

Liefhebbers van vederwild moeten op hun hoede zijn voor de hoeveelheid lood die het dier bevat, dat volgens een Brits onderzoek onder ruiters niet op te sporen is door gewone fijnproevers, maar ver boven de gezondheidsnormen ligt.

Hoewel loodpatronen nog steeds worden gebruikt voor de jacht, consumeren mensen die deze fazanten of jachtvogels eten waarschijnlijk grote aantallen kleine loodfragmenten.Professor Rhys Green, van de afdeling Zoölogie van de Universiteit van Cambridge, zei in een persbericht bij deze studie, gepubliceerd op maandag 22 augustus.

Zo’n 5 miljoen mensen in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk consumeren het spel gemiddeld één keer per week, blijkt uit de studie ondertekend door professor Green en gepubliceerd in de Amerikaanse publicatie PLOS (Public Library of Science). Alleen al onder de Britten slikken wildliefhebbers jaarlijks 11.000 ton, voornamelijk fazanten.

Deze consumenten maken kennis met micropellets, om hun gebit beter te behouden, maar zonder enig gevaar voor hun gezondheid uit te sluiten. Want, in tegenstelling tot wat we dachten, blijft het lood dat in het vlees van het dier dringt niet intact, zo blijkt uit het onderzoek. Om het te bewijzen, ging het team onder leiding van Pr Green winkelen bij een slager in Cambridge, met acht prachtige vogels, klaar om te eten. De wezens vermeden om in de pan te gaan, maar niet naar de scanner, waardoor het mogelijk werd om gemiddeld 3,5 kanonkogels in elk karkas te visualiseren, maar vooral 39 splinters metaal met een diameter van minder dan 2 mm, vaak ver van de pellets zelf. Het kleinste gemeten formaat is 0,07 mm, wat de detectielimiet van de scanner is, wat wijst op een kleinere uitsnijding.

READ  Loopgraven, mijnen, drakentanden... Hoe de Russen zich voorbereidden op de Oekraïense tegenaanval

kogelfragmenten

De onderzoekers bevestigden dat de meest zichtbare delen daadwerkelijk lood waren, door het vlees te ontdooien en de stof vervolgens te analyseren met een spectrofotometer. Lood, waarvan een deel zich ophoopt in het lichaam, wordt als schadelijk voor de gezondheid beschouwd. Het wordt slechts in kleine hoeveelheden in voedsel getolereerd door Europese en Britse gezondheidsautoriteiten. In dit geval roept de studie minder dan 100 delen per miljard op uit veevlees. Dit komt voor een stuk vlees van 100 gram neer op minder dan honderdduizend gram lood.

In een van de renners vonden de onderzoekers echter tot 10 milligram lood, in de vorm van minuscule fragmenten, te klein om door het oog of de tand te worden gedetecteerd. Mijn inname is gemiddeld 3,4 milligram per vogel. Vliegen is leuk voor twee of drie gasten, en het delen van zoveel kogels is volgens Reese Green soms geen drama. Maar het wordt een probleemDuizenden mensen in het VK eten elke week wild, vaak vogels“, hij is aan het schrijven.

Het Europees Agentschap voor chemische stoffen meldde dat naar schatting 44.000 ton lood”verstrooien» Elk jaar in de omgeving met schietsporten, jagen en vissen. Het heeft strikte beperkingen voorgesteld op het gebruik van lood in deze praktijken, die in 2023 aan de Europese autoriteiten en landen moeten worden voorgelegd.

zie ook – L214 zendt beelden uit van jacht op intensieve landbouwgames