Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Video. Hoe halen we inspiratie uit Nederland voor onze fietsroutes?

Fietsen in de stad, tussen de rijstroken en busbanen, is niet altijd even comfortabel. Hier zijn enkele tips van een Nederlandse fietser voor een veiligere rit.

Kruisweg

Kruispunten zijn vaak een grote angst voor fietsers. In Nederland is het twijfelachtig om ze met de fiets over te steken. Als ze een kruispunt moeten oversteken, gaan Nederlanders om het kruispunt heen op daarvoor bestemde fietspaden. Bovendien zal deze laatste rood zijn, waardoor deze beter zichtbaar wordt. Stein von Ostren legt uit dat kleine eilanden worden geplaatst om de ruimte te beschermen, vaak vanuit gevaarlijke hoeken.

Fietsen gemengd met bussen en taxi’s

Is het eng om met de bus te reizen? In Nederland rijden fietsen en bussen niet altijd over dezelfde route. “Dit is zorgwekkender“, zegt Stein van Osteren. Voor meer comfort en veiligheid zijn de sporen dus gescheiden.

Fietsen gemengd met voetgangers

In Frankrijk zijn fietspaden vaak voetgangersgebonden, en de grens tussen de twee rijstroken is onzeker en leidt vaak tot conflicten. In Nederland kunnen fietsers, net als bussen en auto’s, niet samenwonen met voetgangers. Om verwarring te voorkomen zijn de rijstroken rood en zijn ze ten opzichte van het kruispad voorzien van een zeer duidelijke scheiding.

Continuïteit fietspaden

Het belangrijkste: nummers Onbeperkt. In Frankrijk zijn onderbroken sporen echter vaak de regel, vooral bij de in- en uitgangen van garages. Zoals Stein von Osterren aangeeft, worden er in Nederland geen sporen gemaaid. “We gaan het pad niet afsnijden voor de trein of het trottoir voor voetgangers of de weg voor auto’s.“, Hij begint.

READ  Nederland heeft officieel uitgeroepen tot "watertekort".

Stoep

Stein van Osteren merkt ook op dat Franse trottoirs soms glooiend zijn, vooral naar uitgangen naar ingangen en garages. “In Nederland is het trottoir overal vlak (…) waardoor de voetganger zich overal comfortabel voelt“, merkt hij op.