Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer

Verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer

Een van deze factoren zijn enkele van de medicijnen die we regelmatig gebruiken om verschillende ziekten te behandelen. Anticholinergica, die worden voorgeschreven voor aandoeningen zoals depressie, enuresis en seizoensgebonden allergieën, zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op deze verwoestende ziekte, vooral bij oudere volwassenen.

Anticholinergica en hun rol

Anticholinergica zijn geneesmiddelen die acetylcholine remmen, een neurotransmitter die belangrijk is voor de werking van het zenuwstelsel. Deze medicijnen worden vaak voorgeschreven om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder enuresis, overactieve blaas, chronische obstructieve longziekte (COPD), seizoensgebonden allergieën en depressie. Er is echter aangetoond dat deze medicijnen het risico op dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer, bij oudere volwassenen verhogen.

Associatie tussen anticholinergica en de ziekte van Alzheimer

Recent onderzoek van de Universiteit van Californië, San Diego heeft het gebruik van anticholinergica in verband gebracht met de ontwikkeling van milde cognitieve stoornissen, die zich kunnen ontwikkelen tot dementie en de ziekte van Alzheimer. Deze link is vooral sterk bij mensen met biomarkers van de ziekte van Alzheimer in hun hersenvocht, evenals bij mensen met een verhoogd genetisch risico om de ziekte te ontwikkelen.

Interactie tussen anticholinergica en biomarkers van de ziekte van Alzheimer

Deze interactie tussen anticholinergica en biomarkers voor de ziekte van Alzheimer vindt op twee manieren plaats. Ten eerste geven biomarkers voor de ziekte van Alzheimer aan dat degeneratie begint in een klein deel van de hersenen, de basale voorhersenen genaamd, dat acetylcholine produceert. Ten tweede verminderen anticholinergica de voorraden acetylcholine in de hersenen. Dit gecombineerde effect heeft een aanzienlijke invloed op het denken en geheugen van individuen.

READ  Tot slot is kernenergie niet de beste oplossing voor kolonies op Mars

Verhoogd risico op cognitieve stoornissen

In het onderzoek van de University of California werden 688 mensen met een gemiddelde leeftijd van 74 jaar onderzocht. Aan het begin van het onderzoek vertoonde geen van de deelnemers tekenen van cognitie- of geheugenproblemen. Een derde van hen gebruikte ten minste één type anticholinergicum. Het bleek dat degenen die deze medicijnen gebruikten een 47% verhoogd risico hadden op het ontwikkelen van milde cognitieve stoornissen in vergelijking met degenen die ze niet gebruikten.

Verhoogd risico bij genetisch gepredisponeerde personen

Dit risico was hoger bij mensen die genetisch vatbaar zijn voor het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Sterker nog, degenen die anticholinergica gebruikten en genetisch risico liepen, hadden meer dan 2,5 keer meer kans om milde cognitieve stoornissen te ontwikkelen dan degenen die de medicijnen niet gebruikten en die geen genetisch risico liepen.

Verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer bij mensen met vitale functies

Bovendien hadden deelnemers met biomarkers voor de ziekte van Alzheimer in hun hersenvocht aan het begin van de studie die anticholinergica gebruikten bijna vijf keer meer kans op tekenen van milde cognitieve stoornissen.

Het is duidelijk dat het gebruik van anticholinergica in verband kan worden gebracht met een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer. Dit is een belangrijke bevinding die zorgvuldige aandacht vereist van beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg en patiënten. Het is echter belangrijk op te merken dat deze bevindingen niet betekenen dat mensen moeten stoppen met het gebruik van deze medicijnen. In plaats daarvan moeten ze hun zorgen bespreken met hun arts, die indien nodig veiligere alternatieven kan voorstellen.

READ  Winterzonnewende: Wat is dit astronomische fenomeen dat plaatsvindt op vrijdag 22 december?

bron

Voor meer informatie kunt u de studie raadplegen die is gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

https://n.neurology.org/content/early/2020/09/02/WNL.0000000000010643

* Presse Santé streeft ernaar gezondheidskennis over te brengen in een taal die voor iedereen toegankelijk is. In ieder geval kan de verstrekte informatie de mening van een gezondheidsprofessional niet vervangen.