Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Uit een studie blijkt dat bergbossen steeds sneller verdwijnen

Bergbossen besloegen in 2000 1,1 miljard hectare van de planeet, maar minstens 78,1 miljoen hectare, of 7,1% van het totaal, verdween tussen 2000 en 2018.

Door Le Figaro met AFP

gepubliceerd

Deze inhoud is niet toegankelijk.

Bergen herbergen 85% van ’s werelds vogels, zoogdieren en amfibieën, voornamelijk in bossen. Myriam/stock.adobe.com

Boomkap, branden en landbouwoorzaken verlies van bergbossen in een steeds sneller tempo, volgens een nieuwe studie die vrijdag is gepubliceerd.

Bergen herbergen 85% van ’s werelds vogels, zoogdieren en amfibieën, vooral in bossen, waardoor het verlies van deze dieren alarmerend is voor de fauna. Biodiversiteit.

Deze inhoud is niet toegankelijk.

Wisselende teelt

Volgens de auteurs van deze studie, gepubliceerd in het tijdschrift Earth One, besloegen bergbossen in 2000 1,1 miljard hectare van de planeet. Maar minstens 78,1 miljoen hectare, of 7,1% van het totaal, verdween tussen 2000 en 2018, stelden ze vast met behulp van satellietgegevens. Dit vertegenwoordigt een gebied dat groter is dan de grootte van Texas. En hun verdwijning versnelt: de recente verliezen zijn 2,7 keer groter dan aan het begin van de eeuw.

In het bijzonder waarschuwen de auteurs van het werk dat de zwaarst getroffen gebieden (42% van het totaal), en die ook de grootste versnelling doormaken, tropische bergbossen zijn, die een thuis bieden aan een schat aan diversiteit en waar veel ernstig bedreigde diersoorten leven. soort. classificeren. “De verliezen aan bergbossen in de tropen nemen zeer snel toe, meer dan in andere regio’s”, vertelde co-auteur Zhenzhong Zeng aan AFP. “En de biodiversiteit is zo rijk op deze plaatsen, dus de impact is enorm.”

Lees ook – Biodiversiteit: een “historische” overeenkomst om het land en de oceanen te beschermen

De onderzoekers merken op dat hoogte en steile hellingen de menselijke exploitatie van deze bossen historisch beperkt hebben. Maar sinds de eeuwwisseling zijn ze steeds meer het doelwit van hout en landbouw. Volgens het onderzoek is houtkap verantwoordelijk voor 42% van het verlies aan bergbos, gevolgd door bosbranden (29%), zwerflandbouw (15%) en permanente of semi-permanente teelt (10%).

Variabele landbouw houdt in dat land wordt gekapt en een paar jaar wordt gebruikt voordat het wordt weggegeven zodat het weer vruchtbaar kan worden. “De factoren zijn verschillend in verschillende regio’s”, legt Zhenzhong Zeng uit. “Voor de noordelijke regio’s is de reden hiervoor de klimaatverandering, omdat er een stijging van de temperaturen is”, zei hij tegen AFP, “vooral merkbaar in het noordpoolgebied, met een voorkeur voor branden.” “We moeten het gebruik van fossiele brandstoffen verminderen om de klimaatverandering te vertragen”, benadrukte hij.

beschermde gebieden

De uitbreiding van de landbouw is de belangrijkste factor voor de verliezen in Zuidoost-Azië. “Mensen planten meer rubberbomen of oliepalmen om meer producten te krijgen”, zegt Zhenzhong Zeng. Ze “hebben meer land nodig om maïs te verbouwen en de kippen te voeren.” De zwerflandbouw vindt voornamelijk plaats in Afrika en Zuid-Amerika.

Deze inhoud is niet toegankelijk.

Volgens de studie is het verlies aan bergbossen het meest uitgesproken in Azië: 39,8 miljoen hectare, of iets meer dan de helft van het totale verlies. Zuid-Amerika, Afrika, Australië en Europa boekten ook aanzienlijke verliezen. “Voor de tropen moeten mensen met het bos leven, niet het kappen”, zei de onderzoeker.

In sommige gebieden hebben wetenschappers hergroei van inheemse soorten waargenomen, maar niet altijd, en vooral zonder compensatie voor verliezen, benadrukte Xinyue He, ook een co-auteur van de studie. Ze zei dat de inspanningen om bossen te behouden moeten worden geïntensiveerd met meer controles en voorschriften. “Het creëren van beschermde gebieden kan helpen verliezen te verminderen”, zegt ze.

READ  Kernfusie: een verrassende aankondiging uit China, zal het land als eerste de kracht van de zon beheersen?