Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

TotalEnergies: gek van de pompen, terwijl de staking doorgaat – 10/06/2022 om 22:11

Droge pompen bij een tankstation in Marseille, 6 oktober 2022 (AFP/Nicolas Tokat)

Droge pompen bij een tankstation in Marseille, 6 oktober 2022 (AFP/Nicolas Tokat)

De benarde situatie van automobilisten was donderdag voelbaar bij verschillende tankstations in Frankrijk, die vaak hun brandstof geheel of gedeeltelijk beroofden vanwege een loonstaking bij TotalEnergies, die al tien dagen aan de gang is en veel raffinaderijen heeft stilgelegd. Volgens de overheid maakt 15% van de tankstations zich zorgen.

“Sinds zondag staan ​​we droog”, zei de directeur van een TotalEnergies-station in een volkswijk van Parijs donderdag, die anoniem wilde blijven.

De pompen waren omgeven door rood-wit waarschuwingslint om automobilisten aan te moedigen iets verder door te rijden. “Heeft u diesel?” Een klant vraagt, voordat hij weggaat zonder om zijn gemak te vragen, wanneer een negatief antwoord wordt gegeven.

“Omdat het goedkoper is, komt iedereen naar ons”, legt de manager uit, verwijzend naar de 20 cent pompkorting die TotalEnergies sinds 1 september geeft, evenals de staatskorting.

Aan deze toestroom van opdrachtgevers komen nu de gevolgen van de stakingsactie op de oproep van de CGT, die oproept tot een loonsverhoging van 10% voor 2022, erbij.

“Meestal worden we om de twee dagen bezorgd, nu om de drie of vier dagen”, getuigde de stationsbeheerder.

“We vragen een verhoging van 10%: 7% voor inflatie en 3% voor het delen van rijkdom”, zei de vertegenwoordiger van de CGT-unie voor de raffinaderij in Normandië, Pierre-Yves Hauguel, in de marge van een openbare vergadering.

“Tijdens de eerste zes maanden van het jaar,” herinnert hij zich, genereerde TotalEnergies “meer dan 20 miljard euro winst” en “we verwachten dat dit aan het einde van het jaar 30 miljard zal bereiken.”

READ  Air Liquide verwerft de grootste zuurstofproductielocatie ter wereld

“We hebben het over een situatie die betrekking heeft op 15% van de tankstations”, wilde hij donderdagavond geruststellen op BFM TV Agnès Pannier-Runacher, minister van Energietransitie.

“We zijn bezig met het opvoeren van de olievoorraden vanuit België en vanuit Rouen, per boot (…). Bovendien hebben we al enkele strategische voorraden vrijgegeven om olietankers sneller te ondersteunen”, legt ze uit. Het verbeteren van de situatie “duurt twee of drie dagen van tevoren.”

In contact met Agence France-Presse gaf het management van de groep aan dat “de situatie stabiel is”.

Automobilisten wachten om te tanken voor het TotalEnergies-tankstation in Marseille, 6 oktober 2022 (AFP/Nicolas TUCAT)

Automobilisten wachten om te tanken voor het TotalEnergies-tankstation in Marseille, 6 oktober 2022 (AFP/Nicolas TUCAT)

TotalEnergies, dat bijna een op de drie tankstations in Frankrijk exploiteert, weigert het aantal droge stations te rapporteren, maar de online kaart laat zien dat de meeste van zijn 3.500 verkooppunten een of meer brandstoffen missen.

Van het noorden tot het zuiden van Frankrijk zoeken automobilisten naar open stations en als ze die vinden, moeten ze lang in de rij staan. Net als Mahe Meridian, 34, donderdagochtend bij de ringweg van Rennes, stond de meter in het rood: “Dit is de tweede halte waar ik ben geweest, ik stapte niet ver uit en er was geen diesel.”

– ‘Uitgerekt’ –

AFP merkte op dat op veel van de hoofdstraten van Marseille bijna de helft van de stations gesloten was en dat veel automobilisten – enkele tientallen voertuigen – in de rij stonden in de hoop om te tanken voor de open stations.

Automobilisten wachten om te tanken voor het TotalEnergies-tankstation in Marseille, 6 oktober 2022 (AFP/Nicolas TUCAT)

Automobilisten wachten om te tanken voor het TotalEnergies-tankstation in Marseille, 6 oktober 2022 (AFP/Nicolas TUCAT)

De problemen zullen blijven bestaan.

“Elk van de sites heeft ons verteld de staking te hernieuwen”, vertelde Thierry Deverson, CGT-secretaris van de Europese Arbeidsraad, TotalEnergies SE, aan AFP.

De Normandische raffinaderij, die haar deuren heeft gesloten, staakt nog steeds, evenals de “Bio-raffinaderij” Lamede (Bouché-du-Rhone) en het brandstofdepot in Vlaanderen bij Duinkerken (Noord).

De “laadbasis” is ook geblokkeerd in Grandpuits (Seine-et-Marne), een site die wordt omgevormd tot een “biofilter” dat soms in de actie komt.

De staking treft ook de Franse raffinaderijen Esso-ExxonMobil, evenals de lonen.

“Het is gespannen”, stelt Francis Buss, hoofd van tankstations en nieuwe energieën binnen de beroepsvereniging Mobiliance (autoservicebedrijven) die 5.800 traditionele tankstations vertegenwoordigt (exclusief massadistributie).

En als hij beweerde dat sinds begin september, “zelfs vóór het falen van de industriële apparatuur, de stations van de Franse oliemaatschappij in een staat van spanning verkeerden”, voegt hij eraan toe dat “de reorganisatie van de logistiek” noodzakelijk is geworden vanwege het conflict. , wat zorgt voor een “aanzienlijk langere tijd om het station bij te vullen”.

We hebben geen tekort, voegt hij eraan toe, want we hebben B-plannen, ‘met de import van producten’ die ‘versterkt’ zijn.