Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Thales, die nog steeds in het rood staat, zal moeten herstellen voordat hij naar Eurostar gaat

Thales, die nog steeds in het rood staat, zal moeten herstellen voordat hij naar Eurostar gaat

In het station Brussel-Zuid staan ​​de twee machines tegenover elkaar. Links staat een robijnrode Thalys 4303 stuureenheid die net is aangekomen uit Parijs, rechts een groene locomotief uit de jaren 50 die dezelfde decennia geleden dienst deed. Deze maandag 14 juni is een bijzondere dag. De twee aandeelhouders van de Thalys-spoorwegmaatschappij, de SNCF (60% van het kapitaal) en haar Belgische evenknie NMBS (40%), beslisten om de oude locomotieven uit de handel te nemen, om de “honderdvijfenzeventig” passage van de Parijse -Brusselse lijn. Het was 1846 en het kostte ons geen tweeëntwintig uur zoals in 2021, maar twee dagen om de trein naar de Belgische hoofdstad te halen.

Honderdvijfenzeventig jaar later willen de Thalys, die ook hun vijfentwintigste verjaardag viert, van dit moment een wedergeboorte maken. Voor het eerst in maanden start het bedrijf op 14 juni elf retourvluchten tussen Parijs en Brussel per dag (vergeleken met zeven de dag ervoor), of de helft van zijn transitplan vóór de crisis als gevolg van Covid- 19. Want het Frans-Belgische bedrijf, dat Frankrijk, België, Nederland en Duitsland met elkaar verbindt, komt, net als alle internationale vervoerders, vijftien maanden geleden uit een ongekende gezondheidsstorm.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook SNCF: De drie locomotieven van terugslag

“Na een recordjaar 2019 waarin we 8 miljoen passagiers vervoerden en een omzet van 550 miljoen euro behaalden, hebben we de golven van Covid-19 frontaal aangepakt, zegt Bertrand Jocelyn, CEO van Thalys. Het verkeer en de verkoop daalden met 70% in 2020, maar waren in plaats daarvan 90% tot 95% op het hoogtepunt van de pandemische crisis. Het eerste kwartaal van 2021 was een ramp die werd gekenmerkt door strenge reisbeperkingen om de epidemie in te dammen. “

Ondanks het besparingsplan van € 300 miljoen, projecten vertraagd of geannuleerd en het personeelsbestand verminderd (van 700 naar 600 medewerkers), bracht de crisis het bedrijf uiteindelijk op het punt om betalingen op te schorten. Eind mei moesten we de banken bellen. Ze volgden ons voor 120 miljoen euro, terug te betalen in vier jaar.” Meneer Jocelyn identificeert zich.

READ  De Zwitserse Nationale Bank lijdt een enorm verlies

De machtsbalans is verschoven

Nu blijft het om de tape recht te trekken. Thalys is van plan om in juli geleidelijk te stijgen tot 70% van zijn gebruikelijke frequenties en vervolgens tot 80% in september. Het begin van het schooljaar zal een gelegenheid zijn om een ​​opnieuw ontworpen show te presenteren aan professionele klanten, met de onthulling van gerenoveerde treinen, genaamd “RubY”, van binnen bijgewerkt en in staat om 7% meer passagiers te vervoeren. Wat betreft het bedrijfsplan, met uitzondering van nieuwe gezondheidsrisico’s, wordt verwacht dat het in 2022 een begrotingsevenwicht zal bereiken en in 2023 of 2024 een verkeersniveau zal vinden dat vergelijkbaar is met dat van 2019.

Je hebt nog 40,83% van dit artikel om te lezen. De rest is alleen voor abonnees.