Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Tesla kent de crisis niet en bereikt een miljoen geproduceerde auto’s

De halfgeleidercrisis zal Tesla niet raken, zo blijkt uit de laatst gepubliceerde financiële kwartaalresultaten. De autofabrikant rapporteerde aan het einde van het derde kwartaal van 2021 een winst van $ 1,62 miljard en er werden 1 miljoen voertuigen geproduceerd.

Wederom een ​​volle borst voor een Tesla, zou je geneigd zijn te zeggen. De Amerikaanse fabrikant heeft zojuist zijn financiële resultaten voor het derde kwartaal van 2021 gepubliceerd. Financiële analisten van Wall Street verwachtten dat Tesla een verkoopvolume van $ 13,757 miljard (+57% ten opzichte van het derde kwartaal van 2020) zou aankondigen. Dat is iets minder dan 14 miljard.

Die laatste is echter sinds begin 2021 blijven stijgen: 10,39 miljard in het eerste kwartaal en 11,96 miljard in het tweede kwartaal. Wat de winst betreft, deze bedroeg 1,62 miljard dollar, een stijging van 480 miljoen ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Een andere reden voor tevredenheid is de operationele marge, die bleef stijgen (5,7% en 11% tijdens de eerste twee kwartalen van 2021) tot 14,6%. Volgens Tesla “Beste operationele marge in onze geschiedenis” Vanaf dat moment “Over tien jaar meer dan beoogde operationele marge”.

Maar dit derde kwartaal had winstgevender kunnen zijn. Hij werd gestraft voor een tekort aan halfgeleiders dat leidde tot extra kosten, een lagere gemiddelde autoverkoopprijs, een doorverkoop met verlies van bitcoin (51 miljoen) en een beloning van $ 190 miljoen die aan Elon Musk werd betaald.

Vermindering van cashflow en CO2-credits

Natuurlijk is niet alles rooskleurig. Zo legt Tesla in zijn brief aan de aandeelhouders uit dat “De contanten aan het einde van het kwartaal daalden tot $ 16,065 miljard in het derde kwartaal, voornamelijk als gevolg van nettoschuldaflossingen en financiële leases van $ 1,5 miljard, gedeeltelijk gecompenseerd door een vrije kasstroom van $ 1,328 miljard. Onze totale schuld, exclusief autofinanciering en energieproducten, daalde tot slechts $ 2,1 miljard aan het einde van het derde kwartaal“.

READ  Brandstof: waarom zijn tankstations nog steeds schaars, vooral in Ile-de-France?

Daarbij komt nog de aanhoudende daling van de verkoop van CO2-credits. In feite, de echte gans die in het verleden gouden eieren legde, deze kredieten die aan andere fabrikanten werden verkocht, brachten slechts $ 279 miljoen op (-30%). Het was $ 354 miljoen in T2 en $ 518 miljoen in T1.

Productie van een miljoen auto’s

Niet zo lang geleden vermeldden we dat Tesla tegen eind 2021 1 miljoen voertuigen zou kunnen bereiken. Het onwaarschijnlijke scenario volgens Dan Ives, een analist bij Wedbush Securities die schatte dat er in 2021 900.000 voertuigen werden afgeleverd en dat het nodig zou zijn om tot 2022 te wachten voordat Tesla 1 miljoen leveringen zou bereiken.

Aan de andere kant bevestigde het Amerikaanse bedrijf, door de stem van Chief Financial Officer Zach Kirkorn, dat het aan het einde van het derde kwartaal een miljoen geproduceerde auto’s had bereikt: “We waren tegen het einde van het kwartaal ook in staat om een ​​jaarlijkse productie van meer dan 1 miljoen voertuigen te bereiken. De stijging van de productiesnelheid is voornamelijk te danken aan de voortdurende opvoering van het Model Y in de Shanghai Gigafactory. Bovendien hebben we grote stappen gezet in het vergroten van het volume van de Model S-productie, en we zijn onlangs begonnen met de productie en intensivering van de Model X.

Onlangs maakte Elon Musk bekend dat Shanghai Gigafactory de Gigafactory van Fremont in productie heeft ingehaald.

Opgemerkt moet worden dat Tesla in 2013 amper 20.000 auto’s per jaar produceerde.

Gegeneraliseerde conversie naar lithiumijzerfosfaat voor het SR.-bereik

In het financiële rapport van Tesla hebben we ook vernomen dat alle versies van het Standard Range (SR) nu lithium-ijzerfosfaat (LFP) -chemie zullen gebruiken, zoals al voor Model 3 SR’s die in Shanghai worden geproduceerd.

READ  Inkomstenbelasting: Dit nieuwe tarief voor roerende voorheffing is sinds 1 september van kracht.