Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Studie schopt de officiële geschiedenis van het American Plains Horse

Studie schopt de officiële geschiedenis van het American Plains Horse

  • Lange tijd waren de oorsprong van het paard in de Verenigde Staten en de beheersing ervan door inheemse volkeren een punt van discussie.
  • Terwijl de geschiedenis de jaren 1680 vasthoudt om indianen met paarden te associëren, gaven de mondelinge tradities van de inheemse volkeren aan dat ze altijd aan hun kant stonden.
  • Een studie gepubliceerd in het tijdschrift wetenschap Hij laat zien dat de stammen van de Amerikaanse Great Plains veel eerder paarden verwierven dan de geschreven geschiedenis van de kolonisten.

Natuurlijk zullen leerboeken over de geschiedenis van Amerika herdrukt moeten worden. Hoe dan ook, we zullen het gedeelte over indianen en hun relatie met paarden afstoffen. Volgens verschillende documenten die door Europeanen zijn opgesteld, dateren de eerste contacten tussen paarden en inheemse volkeren uit de Pueblos-opstand in 1680.

Een verhaal waar de Comanche, Lakota en Pawnee zich nooit aan hebben gehouden. Omdat voor hen, zoals Chief Joe American Horse, Chief Oglala Lakota OyatePaarden maakten al deel uit van ons lang voordat andere culturen naar ons land kwamen, en wij maken er deel van uit. Dit prominente lid van de Indiaanse gemeenschap ondertekende samen met 87 wetenschappers een artikel dat net was verschenen in een zeer gerespecteerd tijdschrift Wetenschappelijk tijdschriftH. Deze studie ondermijnt een deel van deze geschiedenis van de Amerikaanse vlakten die sommigen als vanzelfsprekend hebben beschouwd.

Er al in 1600 maar nog steeds van Iberische oorsprong

Dankzij dierlijke fossielen, waaronder DNA, een opmerkelijke tijdmachine, hebben deze onderzoekers kunnen bewijzen dat het paard inderdaad al in het begin van de 16e eeuw in het Amerikaanse Westen aanwezig was. “Het model, zoals met instemming aanvaard met uitzondering van sommige inheemse volkeren, is om te zeggen dat ten tijde van de Pueblo-opstand de indianen hun paarden beheersten. We hebben de archeologische overblijfselen van paarden gedateerd, geassocieerd met Indiaanse contexten. , naar Koolstof 14 rond het jaar 1600. Dit betekent dat we de band tussen het paard en de indianen ongeveer een eeuw moeten versterken. Dit is belangrijk. Omdat het de grenzen laat zien van de historische benadering als er sprake is van genocide, als er sprake is van kolonisatie.” Ludovic Orlando de Centrum voor Antropologie en Genomics (CNRS-UT3) naar Toulouse.

READ  Covid-19: 11 maanden ziek, record langste infectie

Al meer dan tien jaar hebben hij en zijn team van genetici het DNA gesequenced van meer dan duizend paarden die in de vier hoeken van de planeet leefden, zowel hedendaags als 12.000 jaar oud. Dankzij het molecuul, dat nooit liegt en geen last heeft van de wisselvalligheden van de geschiedenis, slaagde het er zo in om in 2018 te bewijzen dat het paard van Przewalski, waarvan men dacht dat het de laatste overlevende van de domesticatie was, 5500 jaar geleden de wildernis verliet.

Een kleine revolutie in die tijd bracht enkele specialisten op hun hoge paarden. Een stem suggereerde maar overtuigde Yvette Running Horse Colleen, een promovendus uit de Lakoda-gemeenschap, om met hem te praten. Zo ontstond dit project over de geschiedenis van het Amerikaanse prairiepaard, op het kruispunt tussen geleerden uit de westerse wereld en inheemse volkeren, aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

Kolonisatie-effect, zelfs op dierlijk DNA

“De archeologie die in ons onderzoek wordt gepresenteerd, toont alle voordelen aan van het ontwikkelen van loyale en rechtvaardige samenwerkingspartnerschappen met inheemse gemeenschappen”, zegt Carlton Schild Gopher, hoofdarcheoloog Pawnee en co-auteur van de studie, die nog steeds onopgeloste kwesties laat.

Want hoewel ze ontdekten dat het paard inderdaad een metgezel was van de inheemse volkeren in het jaar 1600, toonde de volgorde aan dat deze zeventiende-eeuwse paarden niet door de Vikingen in de elfde eeuw waren meegebracht en ook niet voor altijd in Amerika zijn geweest. Maar ze zijn van Iberische afkomst. Hoe zijn zij daar gekomen? Hoe lang ?

READ  CovidTracker kan de evolutie van de Omicron-variant niet langer volgen

Als we moeten wachten op nieuwe fossielen om het begin van het antwoord te kunnen geven in de geschiedenis van hun aanwezigheid op de Amerikaanse vlakten, is één ding zeker.
Eenmaal aangekomen werden ze, net als mannen, niet gespaard door het kolonialisme. Teams van geleerden hebben ook de inheemse paarden van vandaag gerangschikt, en naast hun Iberische afkomst zijn er nu Engelse sporen. “Het is verbazingwekkend om te beseffen dat kolonisatie niet alleen mensen trof, maar hen ‘genocide’ en onderwierp. Het maakte een record door de genetische erfenis van hun favoriete dier te parafraseren en te herschrijven. Kolonialisme is niet alleen een relatie van man tot man, Ludovic Orlando concludeert, het is een kwestie van Human to Environment Een nieuwe zakelijke pijler in perspectief.