Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

ruimte.  Mogelijke ‘oceaan’-planeet ontdekt: wat je moet weten

ruimte. Mogelijke ‘oceaan’-planeet ontdekt: wat je moet weten

Wetenschappers hebben een planeet ontdekt die volledig bedekt kan zijn met water. – Illustratieve afbeelding: deze afbeelding vertegenwoordigt niet TOI 1452b. (© mozzz / Adobe Stock)

“We blijven een geweldige tijd hebben bij het ontdekken van al deze intrigerende dingen”, zegt Jill Dawidowicz, Vice President van Inc. Franse Astronomische Vereniging Voorzitter van het Planetaire Comité.

Nadat de James Webb-telescoop een exoplaneet had waargenomen waarvan de atmosfeer gedeeltelijk uit koolstofdioxide bestaat, En we kunnen zien Planeetvormige rugbybaldit keer zijn ze Canadese wetenschappers van de Universiteit van Montreal en het Institute for Exoplanet Research, Degenen die een planeet hebben ontdekt, denken van wel volledig bedekt met water.

“Het is ongehoord in die verhoudingen, zowel in ons zonnestelsel als elders”, zegt de vice-president.

Massa bestaande uit 20 tot 30% water. land 1%

Gelegen in het sterrenbeeld Draak, in 100 lichtjaarof 950.000 miljard kilometer van onze goede oude aarde, de massa van deze planeet met de mooie tijdelijke naam TOI-1452bzou het volgens Charles Cadio, een van de ontdekkers, in heterogene verhoudingen uit water bestaan: tussen de 20 en 30%.

Ter vergelijking: de massa van onze blauwe planeet, die voor 72% bedekt is met water, bestaat amper uit 1% H2O.

De exoplaneet TOI-1452 b mag dan net zo rotsachtig zijn als de aarde, maar zijn straal, massa en dichtheid suggereren dat het een heel andere wereld zou zijn dan de onze.

Charles KedioPhD student aan de Universiteit van Montreal en lid van het Institute for Exoplanet Research,

klein beetje groter en groter Dan de aarde (ongeveer 70% groter en vijf keer massiever), volgens Charles Kedio, heeft deze exoplaneet een zon genaamd TOI-1452. Deze, kleiner dan de onze, zal opwarmen “bij temperaturen die niet te warm en niet te koud zijn”.

READ  De eerste resultaten in een grote COVID-19-enquête, gevallen zijn nog grotendeels onbekend
Video’s: Momenteel in Actu

“Als we aannemen dat de atmosfeer van deze exoplaneet vergelijkbaar is met onze atmosfeer, en dat het inderdaad water is, dan betekent dat Het varieert van 0 tot 100 graden.zegt Jill Dawidowicz.

Is er een getijdenfenomeen zoals in de film? interstellaire ?

Het is echter niet bekend of er een of meer manen aanwezig zijn en past het fenomeen getijden toe op TOI-1452b.

Als dat zo is, kunnen de getijden enorm zijn, zoals de getijden in de film interstellaire, komen voor op deze buitenplaneet. Maar dat is op dit moment best cool, want het is onmogelijk om te bevestigen.

En hoe zit het met het leven?

Nogmaals, het is onmogelijk om te antwoorden. “De aanwezigheid van water betekent niet noodzakelijk de aanwezigheid van leven”, zegt Gil Dawidowicz.

Zelfs als we vermoedden dat het water was, kan het erg zout, radioactief en daarom steriel zijn…

Jill DawidowiczVice-voorzitter van de Franse Astronomische Vereniging

Aan de andere kant kan men zich goed voorstellen Of er nu is of zal zijn van het leven daar. “Niets is onmogelijk”, herinnert hij zich.

Zoveel vragen die James Webb kan beantwoorden

Op dit moment is alleen zeker dat deze exoplaneet is bedekt met vloeistof. “Het zou een heel andere vloeistof kunnen zijn, en dat zou alles veranderen”, zei de voorzitter van de Planetary Science Committee.

Evenzo, als we ons realiseerden dat de atmosfeer op aarde helemaal niet hetzelfde is, zou dat veel dingen veranderen, in het bijzonder in temperatuur “Op de top van de Everest kookt water bij 60 graden Celsius”, herinnert hij zich.

READ  Getroffen mensen kunnen jarenlang immuun zijn

Maar deze informatie, de James Webb-telescoop die hij zojuist heeft… Maak prachtige foto’s van Jupiter, in staat om het bij ons te brengen. “Dit zal de aandacht trekken van astronomen, die meer willen leren. De komende weken moeten we meer leren”, legt hij uit.

En dan, ter herinnering, er zijn miljarden exoplaneten. Misschien vinden we ooit zonloze planeten, enorme asteroïden, heel bijzondere vormen… Er valt nog genoeg te ontdekken. ergens naar uitkijken.

Was dit artikel nuttig voor u? Weet dat je Actu in de ruimte kunt volgen nieuws . Met één klik, na registratie, vindt u al het nieuws van uw favoriete steden en merken.