Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

President Embalo veroordeelt de ‘poging tot staatsgreep’

President Embalo veroordeelt de ‘poging tot staatsgreep’

Op zaterdag 2 december hekelde de president van Guinee-Bissau “ Poging tot staatsgreep “Welke zal” Serieuze gevolgen » Na botsingen tussen het leger en leden van de veiligheidstroepen, waarbij minstens twee doden vielen.

Gepubliceerd op:

2 minuten

Ik was in Dubai waar ik deelnam aan de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP28). Ik kon niet terugkomen vanwege de poging tot staatsgreep. Ik wil u vertellen dat deze actie ernstige gevolgen zal hebben », kondigde president Omar Sissoko Embalo aan de pers aan bij zijn terugkeer naar Bissau. “ Er was bewijs, en we zullen het je laten zien. Deze staatsgreep werd vóór 16 november voorbereid (De datum van de viering van de vijftigste verjaardag van de strijdkrachten).”

Op donderdagavond 30 november bestormden leden van de Nationale Garde het hoofdkwartier van de gerechtelijke politie om de minister van Economie en Financiën, Suleiman Al-Saidi, en de staatssecretaris die verantwoordelijk was voor het Openbaar Ministerie, Antonio Montero, te ontslaan. De twee leden van de regering werden door de gerechtelijke politie ondervraagd op basis van de instructies van de door de president van de republiek benoemde openbare aanklager over het opnemen van tien miljoen dollar uit de staatskas.

Lees ookGuinee-Bissau: moeilijke omstandigheden in de hoofdstad van het land

Leden van de Nationale Garde, die zich schuilhielden in een kazerne ten zuiden van de hoofdstad Bissau, kwamen donderdagavond op vrijdag in botsing met speciale troepen van de Presidentiële Garde, waarbij volgens een militaire functionaris minstens twee mensen om het leven kwamen. De rust keerde vrijdag halverwege de ochtend terug met de aankondiging van de arrestatie of overgave van kolonel Victor Chungu, commandant van de Nationale Garde.

READ  Mysterieuze verdwijning van honden omringd door lava

De veiligheidsmaatregelen zijn zaterdag in Bissau versoepeld, maar volgens een correspondent van Agence France-Presse zijn er nog steeds soldaten aanwezig rond enkele strategische gebouwen, zoals het presidentiële paleis, de gerechtelijke politie en enkele ministeries.

Kolonel Chungu is niet gek. Hij werd door iemand gestuurd om de PJ-faciliteiten binnen te gaan om Suleiman Al-Saidi te smokkelen. Het imperium van wetten moet werken. De procureur-generaal is de agent van de staat zei meneer Embalo. Wij organiseren geen staatsgreep tegen de voorzitter van de Nationale Vergadering, en zelfs niet tegen de premier, maar tegen de president van de republiek, de opperbevelhebber van de legers. Hij bevestigde.

De president kondigde aan dat er op maandag 4 december een onderzoekscommissie zal worden gevormd.

In een persbericht van het leger van Guinee-Bissau stond vandaag, zaterdag, dat enkele officieren en soldaten van de Nationale Garde in het land waren ingezet, zonder hun aantal te specificeren. “ De generale staf van de strijdkrachten deelt hen mee dat ze moeten terugkeren naar hun plaats van opdracht “, hij ging verder

Lees ookGuinee-Bissau: Het leger verklaart de situatie “onder controle” en arresteert het hoofd van de Nationale Garde

(Met AFP)