Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Portugal wordt geteisterd door hittegolven en bosbranden

Geplaatst op zondag 10 juli 2022 om 20:57

Maar liefst 2.800 brandweerlieden mobiliseerden zich zondag om te proberen een einde te maken aan een reeks bosbranden die Portugal hebben geteisterd, aangezien de brandende temperaturen de regering ertoe aanzetten de hulpverlening op te voeren door een “noodtoestand” uit te vaardigen.

De grootste uitbraak van de ziekte sinds donderdag vond plaats in de regio Orem (centraal) en alleen al mobiliseerde bijna 700 brandweerlieden.

“Het vuur bereikte 50 meter van het laatste huis in het dorp (…) Alles was verbrand”, vertelde Donzelia Marquez aan AFP, wijzend naar de heuvels tussen het dorp Travisa de El Majadil waar ze woont en de stad in de buurt van Frexianda.

Nadat ze de avond ervoor uit haar huis was geëvacueerd, kon deze 76-jarige gepensioneerde zondagochtend ernaar terugkeren, opgelucht toen ze ontdekte dat daar geen huis was beschadigd.

Volgens voorlopige schattingen heeft de brand, die minstens 1.500 hectare vegetatie zou hebben vernietigd, minstens twee huizen verwoest, volgens de hulpdiensten, die andere tijdelijke evacuaties meldden van dorpen die door de brand werden bedreigd.

De laatste brand heeft de menigte van 450 brandweerlieden sinds vrijdag in brand gestoken, een paar kilometer verderop, nadat ze zich hadden gemeld in de gemeente Pombal, ook gelegen aan de samenvloeiing van de provincies Leiria en Santarém.

De branden van de afgelopen dagen hebben geleid tot zo’n veertig lichte verwondingen onder brandweerlieden en bewoners, maar de meeste slachtoffers zijn direct behandeld voor symptomen van dronkenschap of uitputting, zo meldt de landelijke commandant zondagavond. Civiele bescherming, André Fernandez.

READ  Iran eist $ 10 miljard van Washington voor onderhandelingen

– ‘Extreem piekweer’ –

Fernandez benadrukte dat vredeshandhavers voor de derde dag op rij te maken kregen met meer dan honderd branden die in het hele land uitbraken, terwijl de “piek van extreem weer” nog moest komen.

Thermometers hebben op sommige plaatsen al 44 graden Celsius bereikt en het Portugese Meteorologisch Instituut verwacht dat de temperaturen tot midden volgende week zullen blijven stijgen.

Na dit “extreem gevaarlijke” weekend heeft de Portugese regering volgens premier Antonio Costa, die een reis naar Mozambique heeft afgezegd om de situatie zo goed mogelijk in de gaten te houden, daarom besloten om tussen maandag en vrijdag de “noodtoestand” uit te roepen om het niveau van de mobilisatie van hulpdiensten en de beperkingen die daaraan kunnen worden opgelegd, verhogen.

Lissabon heeft de Europese Unie ook gevraagd om haar gemeenschappelijk mechanisme voor civiele bescherming te activeren en om twee watervliegtuigen naar Spanje te sturen.

Terwijl minister van Binnenlandse Zaken Jose Luis Carneiro zei dat Portugal te maken had met de “ergste combinatie van factoren” sinds de branden van juni-oktober 2017, waarbij meer dan honderd mensen omkwamen, beweerde president Marcelo Rebelo de Sousa dat het niveau van paraatheid bij noodsituaties “niet te evenaren” was. “.

De branden die zich over de hele wereld vermenigvuldigen, houden verband met verschillende verschijnselen die wetenschappers verwachten als gevolg van de opwarming van de aarde. Een temperatuurstijging, een verdubbeling van hittegolven en een afname van de neerslag op plaatsen is een ideale combinatie voor het ontstaan ​​van branden.