Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Peking “neemt de kwestie van de opwarming van de aarde in gijzeling aan de kwestie van Taiwan.”

Op vrijdag 1 augustus kondigde Peking de opschorting aan van haar samenwerking met de Verenigde Staten over verschillende kwesties, met name de strijd tegen de opwarming van de aarde, als reactie op het bezoek van Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, aan Taiwan. China en de Verenigde Staten, ’s werelds twee grootste uitstoters van broeikasgassen, hebben niettemin een verrassend klimaatakkoord gesloten op de COP26-top in Glasgow vorig jaar.
Chinees “Kap het probleem van de opwarming van de aarde in de zaak TaiwanChina-specialist en onderzoeker bij de Stichting voor Strategisch Onderzoek, Antoine Bondaz, betreurde zaterdag op franceinfo.

Frankrijk Info: Is China’s opschorting van de dialoog met de Verenigde Staten opportunistisch of een drukmiddel?

Antoine Bondaz: Het is opportunistisch in die zin dat China vrijwillig de kwestie Taiwan wil verbinden met andere kwesties, met name mondiale kwesties, waaronder de opwarming van de aarde. Er is een wil van China om te proberen concessies van de VS te krijgen op Taiwan, ook al hebben de Amerikanen hun beleid ten aanzien van het eiland niet gewijzigd. Onze Chinese drukstrategie op de Verenigde Staten dreigt in feite een zeer slecht imago te geven aan China, dat in het geval van Taiwan de kwestie van de opwarming van de aarde in gijzeling neemt.

Betekent het opschorten van de dialoog dat China stopt met klimaatinspanningen?

Vervolgens moeten we dit Chinese besluit voorlopig niet overdrijven. Het is niet omdat China de klimaatonderhandelingen met de Verenigde Staten heeft opgeschort, dat het zich niet kan blijven inspannen en erover kan praten met andere landen.

“De opschorting van deze dialoog betekent niet dat China morgen bijvoorbeeld zijn CO2-uitstoot aanzienlijk zal verhogen.”

Antoine Bondaz, onderzoeker gespecialiseerd in China

frankrijkinfo

Heeft China echt vooruitgang geboekt met zijn toezeggingen om tegen 2060 koolstofneutraliteit te bereiken?

READ  Op zestienjarige leeftijd duikt hij in een rivier en redt vier mensen van de verdrinkingsdood - Edition du soir Ouest-France

China heeft actie ondernomen. Het werd met name opgenomen in zijn 14e vijfjarenplan om te proberen de energie-intensiteit en koolstofintensiteit van zijn economie te verminderen. Maar het huidige probleem van China is de energiemix, die grotendeels afhankelijk blijft van steenkool. Vorig jaar was China goed voor 54% van het wereldwijde kolenverbruik. We praten veel over Polen in Europa, dat goed is voor 1% van het wereldwijde kolenverbruik. China levert grote inspanningen om zijn elektriciteitsopwekkingscapaciteit uit hernieuwbare bronnen te installeren. Het land is goed voor 25% van ’s werelds geïnstalleerde zonne- en windcapaciteit, 30% van het hydraulisch vermogen en iets minder dan 15% van ’s werelds geïnstalleerde nucleaire capaciteit. Het is waar dat China de afgelopen 20 jaar grote inspanningen heeft geleverd op het gebied van elektriciteitsproductie die geen broeikasgassen uitstoot, maar helaas is dit niet genoeg. Wat vandaag misschien ontbreekt, is een Chinees plan om geloofwaardig te zijn, dat wil zeggen, om te zeggen hoe China tegen 2060 concreet zal doen om koolstofneutraliteit te bereiken. Er zijn enkele positieve punten, zo kondigde Xi Jinping een paar maanden geleden aan dat het kolenverbruik vanaf 2025 zal worden verminderd, maar dit kolenprobleem is van fundamenteel belang in China.