Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Opwarming van de aarde is niet verantwoordelijk voor de hongersnood in Madagaskar

In tegenstelling tot de verklaringen van de Verenigde Naties heeft de opwarming van de aarde slechts een ondergeschikte rol gespeeld in de hongersnood die het zuiden van Madagaskar heeft getroffen, schat een op donderdag 2 december gepubliceerde studie die vragen oproept over armoede en de natuurlijke variabiliteit van het klimaat.

Het zuidelijke deel van het eiland in de Indische Oceaan ervaart een droogte zonder weerga in decennia, waardoor meer dan een miljoen mensen lijden aan ernstige acute ondervoeding. In juni beschreef het Wereldvoedselprogramma (WFP) deze crisis als de eerste hongersnood als gevolg van door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde. De dimensie waar de Malagassische autoriteiten op aandringen. “De burgers van mijn land dragen de gevolgen van een klimaatcrisis waaraan ze niet hebben deelgenomen”President Andry Rajoelina drong in november aan tijdens COP26 in Glasgow.

Maar dat is niet wat de wetenschap zegt, volgens de World Weather Attribution-studie, een netwerk van wetenschappers die leidend zijn bij het toeschrijven van extreme gebeurtenissen aan klimaatverandering. De afgelopen twee seizoenen (2019-2020 en 2020-2021) viel er 60% minder regen dan normaal in het zuiden van Madagaskar. Een dergelijk neerslagtekort gedurende 24 opeenvolgende maanden (juli 2019 tot juni 2021) heeft volgens schattingen van de WWA een kans van 1 op 135 per jaar. Maar op basis van waarnemingen en klimaatmodellen is de kans op zo’n gebeurtenis فإن Niet significant verhoogd Onderzoekers zeggen vanwege stijgende temperaturen.

READ  video. Operatie Barkhane in Mali: herschikking aan de gang in Niger met een nieuwe strategie

Deze bevindingen komen overeen met de beoordeling van het Panel of Climate Experts (IPCC) van de Verenigde Naties dat in augustus is gepubliceerd. Dit rapport geeft aan dat in Madagaskar de verwachte toename van droogtes onder invloed van opwarming pas bij +2 °C zou moeten optreden in vergelijking met het pre-industriële tijdperk. Op dit moment is de wereld echter met ongeveer 1,1 graad Celsius gestegen. “Onze resultaten zijn niet verrassend (…) Ik was nog meer verrast door het feit dat de Verenigde Naties het beschreven als een hongersnood veroorzaakt door klimaatverandering”Volgens AFP, Frederic Otto van de Universiteit van Oxford.

Het is belangrijk om er niet automatisch van uit te gaan dat eventuele calamiteiten te maken hebben met klimaatverandering. “

Frederic Otto van de Universiteit van Oxford

De opwarming van de aarde is ongetwijfeld verantwoordelijk voor de toename van extreme weersomstandigheden over de hele wereld, die nog meer zullen toenemen. Enorme hittegolven worden steeds vaker toegeschreven aan klimaatverandering. Maar voor alle extreme gebeurtenissen, “Klimaatverandering is een van de andere factoren, soms significant, soms klein of helemaal niet.”dringt Frederic Otto aan. In dit exacte geval “Als er een deel van de klimaatverandering is, is het heel weinig.”, bevestigt aan AFP een andere auteur van de studie, Robert Vautard, van het Institut Pierre Simon Laplace. Te klein om te worden gedetecteerd.

Dus de studie suggereert dat droogte in verband met de kans op natuurlijke klimaatveranderingen, en de verzwakking van een van ’s werelds armste bevolkingsgroepen, verantwoordelijk is voor deze hongersnood. In een gebied waar regen essentieel is voor zelfvoorzienende landbouw en begrazing, “Het is moeilijk voor lokale gemeenschappen om een ​​langdurige droogte het hoofd te bieden”Studie notities. “Het is belangrijk om er niet automatisch van uit te gaan dat eventuele calamiteiten te maken hebben met klimaatverandering.”Frederic Otto houdt vol en benadrukt dat de opwarming van de aarde ‘Niet de enige aanjager van ongelijkheid’ In de wereld.

READ  Wat weten we over deze video van een Oekraïense soldaat met een gevangene in Kherson?

Maar alleen omdat deze gebeurtenis niet wordt toegeschreven aan de opwarming van de aarde, wil nog niet zeggen dat het niet echt is. “Ze worden twee jaar op rij nog steeds getroffen door ernstige droogte, waarbij mensen hun land moeten verlaten. Een tragische situatie.”Robert Vautard houdt vol. “En aangezien we relatief vertrouwen hebben in het feit dat de droogte in Madagaskar ten minste vanaf +2°C zal toenemen, leidt dit nog steeds tot bezorgdheid en een poging om de klimaatverandering te beperken.”, voortgezet. in deze context, “Het is van cruciaal belang om de kwetsbaarheid van de regio aan te pakken en de levensomstandigheden te verbeteren”Martin van Aalst, directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan, van zijn kant.

Financiering voor aanpassing aan de gevolgen van de opwarming van de aarde is een van de meest gevoelige kwesties in internationale klimaatonderhandelingen, waarbij ontwikkelingslanden meer hulp van rijke landen eisen om de klimaatverandering aan te pakken waarvoor zij als minder verantwoordelijk worden beschouwd.