Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland zal zich inzetten om de export van bepaalde technologieën om “veiligheidsredenen” aan banden te leggen.

Nederland zal zich inzetten om de export van bepaalde technologieën om “veiligheidsredenen” aan banden te leggen.

Onder druk van de Verenigde Staten maakte Nederland woensdag 8 maart bekend bezig te zijn met het aan banden leggen van de export van chipfabricagetechnologieën. De Benelux is Europees leider in de machinesector voor de productie van chips, elektronische componenten die essentieel zijn voor het aandrijven van smartphones, connected cars en ook militair materieel.

“De regering is tot de conclusie gekomen dat het voor de internationale en nationale veiligheid noodzakelijk is om de bestaande controle over de export van materialen voor de productie van specifieke halfgeleiders uit te breiden.”Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Lesje Schrenemacher woensdag gezegd in een brief aan de Tweede Kamer.

Het doel van deze uitgebreide controles is om militair gebruik en bescherming te voorkomen “Unieke en leidende positie” van Nederland in deze technologieën, aldus de regering.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Verenigde Staten: ‘Grote subsidies voor microprocessorfabrikanten, maar wel onder voorwaarden’

De Verenigde Staten hebben aangedrongen op exportbeperkingen nadat ze in 2022 zelf een dergelijk besluit hadden genomen. De aankondiging van de Nederlandse regering komt minder dan twee maanden nadat premier Mark Rutte elkaar ontmoette in Washington en president Joe Biden waar de kwestie werd besproken.

De belangrijkste speler in de wereldwijde constructie van microprocessoren

Exportbeperkingen zullen naar verwachting van invloed zijn Het Nederlandse concern ASMLEuropa’s grootste fabrikant van halfgeleiders.

De groep is een belangrijke strategische speler in de toeleveringsketen van halfgeleiders: het is de enige fabrikant van EUV-machines (Extreem Ultraviolet) die het mogelijk maken om op busformaat de meest geavanceerde chips te vervaardigen. Deze zijn al opgenomen in een multilaterale overeenkomst die is ondertekend door zo’n veertig landen, waaronder de Verenigde Staten en Nederland, die de exportcontrole van dual-use civiele en militaire technologieën regelt. Washington wil ook de export verbieden van andere, oudere ASML-machines genaamd DUV (Deep Ultraviolet), die nodig zijn voor de chipproductie in China.

READ  Het conflict tussen de Europese Commissie en Polen escaleerde verder
Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Tussen de Verenigde Staten en China laait de halfgeleideroorlog op

Ter gelegenheid van haar publicatie Jaarresultaten in januariDe groep drong er bij regeringen op aan dit te doen “waarschuwen” In de chipoorlog tussen China en de Verenigde Staten. We moeten oppassen dat goedbedoelde maatregelen niet tot desastreuze gevolgen leiden.aldus topman Peter Wenink. ASML rapporteerde een lichte daling van de nettowinst in 2022 tot € 5,6 miljard en een stijging van de omzet tot € 21,2 miljard.

In februari zei ASML dat het onderzoek deed naar het verduisteren van vertrouwelijke informatie met betrekking tot gepatenteerde technologie door een voormalig medewerker van de groep in China. Het bedrijf voegde er echter aan toe dat het lek niet het geval was “niet belangrijk” voor zijn activiteit.

Wereld Koopgids

Herbruikbare waterflessen

De beste waterflessen ter vervanging van wegwerpflessen

leest

In naam van de nationale veiligheid heeft Washington de afgelopen maanden de sancties aangescherpt tegen Chinese chipmakers, die nu de toegang tot Amerikaanse technologie blokkeren. Dinsdag beschuldigde Peking Washington ervan de spanningen tussen de twee mogendheden aan te wakkeren en waarschuwde het voor de gevaren die dat met zich meebrengt “strijd” Gebaseerd op “Confrontatie”.

De wereld met Agence France-Presse