Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland geeft honderden cultuurgoederen terug aan Indonesië en Sri Lanka

Nederland geeft honderden cultuurgoederen terug aan Indonesië en Sri Lanka

Na King’s gratie voor vroegere slavernij uit zijn land, Nederland Zij maakte op donderdag 6 juli het besluit bekend om honderden werken uit het koloniale tijdperk terug te gevenIndonesië en bij Sri LankaInclusief een bronzen kanon bezaaid met schatten en edelstenen.

De keuze om de 478 objecten terug te geven volgt op de aanbevelingen van een ‘Koloniale Collectiecommissie’ die vorig jaar door de regering is aangesteld om onderzoek te doen naar illegale Nederlandse verwervingen tijdens de koloniale periode, die vandaag de dag in musea in Nederland te zien zijn.

‘Het herstelproces is in volle gang’, zei de regering donderdag in een verklaring.

Lees verderDe Universiteit van Straatsburg wil geroofde koloniale ‘menselijke resten’ teruggeven in Afrika

“Dit is een historisch moment. Op advies van de Koloniale Collectiecommissie is het de eerste keer dat voorwerpen die niet in Nederland hadden mogen zijn, zijn teruggegeven”, zegt staatssecretaris van Cultuur Gunu Uesle.

De commissie werd ingesteld nadat Indonesië, een voormalige Nederlandse kolonie, acht kunstwerken en natuurhistorische collecties wilde restaureren.

“Een positieve stap”

De door de archipel opgeëiste “Schat van Lombok”, bestaande uit honderden voorwerpen in goud en zilver, staat op een lijst met werken die de Nederlandse regering naar eigen zeggen wil teruggeven.

De “Schat van Lombok” werd geplunderd door het koloniale leger van Nederlands-Indië tijdens de Slag om Lombok in 1894, zoals blijkt uit het daaraan gewijde rapport van een commissie, gepubliceerd in mei.

Aangenomen wordt dat het 18e-eeuwse “Lewke Cannon” een geschenk was van de Ceylon-edelen Lewke Disawa aan de koning van Kandy in 1745-1746.

READ  Google selecteert EDP Renewables voor langlopend energiecontract in Nederland - pv Magazine International

Na de Nederlandse belegering en vernietiging van de Kandy-tempel in centraal Sri Lanka in 1765 werd “naar alle waarschijnlijkheid” de artillerie in de strijd geplunderd.

Lees verderWaar, hoe en aan wie? Vragen die rijzen bij het terugwinnen van Afrikaans erfgoed

Na tentoonstelling in Nederland werd het kanon uiteindelijk toegevoegd aan de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.

“Dit is een positieve stap in de samenwerking met Sri Lanka”, aldus Rijksmuseumdirecteur Dako Tibbitz.

De afgelopen jaren is het koloniale erfgoed van Nederland onderwerp geweest van veel debatten.

Zaterdag bood de Nederlandse koning Willem-Alexander formeel zijn excuses aan voor de betrokkenheid van zijn land en zijn dynastie bij de slavernij. Hij zei dat hij “persoonlijk en diep” ontroerd was.

Met AFP