Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederland en Duitsland willen hun militaire samenwerking een ‘nieuwe impuls’ geven

Nederland en Duitsland willen hun militaire samenwerking een ‘nieuwe impuls’ geven

In juli door generaal Alphonse Mies, hoofd van de Heer [composante terrestre de la Bundeswehr, ndlr]Duitsland heeft beloofd de ‘best uitgeruste’ divisie van Europa tegen 2025 ter beschikking te stellen van de NAVO, met een tweede twee jaar later.

Eén van de oplossingen om dit doel te bereiken is het focussen op partnerschappen. Op militair gebied is Duitsland echter niet nauw verbonden met Frankrijk, maar met Nederland. In het tempo waarin de zaken zich ontwikkelen, zou het verleidelijk zijn om te spreken van ‘fusie’ in plaats van van samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse strijdkrachten.

Sinds de jaren negentig zijn Duitsland en Nederland begonnen hun respectieve strijdkrachten dichter bij elkaar te brengen, met de oprichting van het 1e Duits-Nederlandse Leger, volledig geïntegreerd in de NAVO en 40.000 tot 50.000 soldaten sterk.

Later, naast industriële partnerschappen, met name rond het ARTEC Boxer-pantserinfanteriegevechtsvoertuig, versnelde deze samenwerking in de jaren 2010, in de context van budgetbeperkingen. Nu drie divisies van de Koninklijke Landmacht [Koninklijke Landmacht]Dit betekent dat de 11e Luchtmobiele Brigade, de 43e Gemechaniseerde Brigade en de 13e Lichte Brigade geïntegreerd zijn in de Duitse divisies.

Daarnaast werd een Nederlands squadron Panther 2-tanks gevormd binnen Heer’s Panzerbataillon 414, dat werd geïntegreerd in de gemechaniseerde brigade van de Koninklijke Landmacht. Ook de luchtverdediging wordt getroffen [les deux pays ont le système américain Patriot en commun]Luchtafweerraketgroep 61 [Flugabwehrraketengruppe] In 2018 werd de Luftwaffe onder Nederlands bevel in gebruik genomen, en een zeeschutter van de Deutsche Marine.

Meer recentelijk hebben de Duitse en Nederlandse luchtmacht hun voornemen aangekondigd om “nader samen te werken” aan de F-35 jachtbommenwerper en de CH-47F Chinook zware helikopters. [ou seront] werd geschonken.

READ  Poster Nederland-Frankrijk in de kwartfinales

Het kan uiteraard nog verder gaan. Op 30 november ondertekenden de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius en zijn Nederlandse collega Gajska Ollongren tijdens een defensieconferentie in Berlijn een intentieverklaring. [.pdf] Het heeft tot doel een “nieuwe impuls” te geven aan de samenwerking tussen de respectieve strijdkrachten.

Omdat de ‘routekaart’ die bij deze gelegenheid werd opgesteld niet bedoeld was om openbaar te worden gemaakt, kennen we de exacte inhoud van deze ‘nieuwe inspiratie’ niet. Het Nederlandse Ministerie van Defensie sprak echter over de aanschaf van materieel, militaire training, het organiseren van gezamenlijke oefeningen en voortgezette coördinatie tussen de twee krijgsmachten.

Van zijn kant heeft dhr. Pistorius sprak over ‘verdeeldheid in 2025’ en de oprichting van een ‘gemeenschappelijke strijdmacht’ met de deelname van Nederland aan het ‘Sky Shield’-initiatief dat Berlijn in 2022 lanceerde als onderdeel van de NAVO. Later onderstreepte hij ook het belang van logistiek en ‘legermobiliteit’. Tenslotte wordt de steun aan Oekraïne niet vergeten, gezien de grote betrokkenheid van Nederland en Duitsland.

Niets wijst er echter op dat deze intentieverklaring in de toekomst in nieuwe joint ventures zal worden geïmplementeerd, vooral na de overwinning van de PVV. [PVV] Geert Wilders bij de laatste Nederlandse parlementsverkiezingen.