Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Neanderthalers hebben lijm uitgevonden en dit vertelt ons veel over hun intelligentie

Neanderthalers hebben lijm uitgevonden en dit vertelt ons veel over hun intelligentie

Dit zal jou ook interesseren

[EN VIDÉO] Interview 4/5: Waarom verdwenen de Neanderthalers? Neanderthaler is tegenwoordig een bekende vertegenwoordiger van het geslacht Homo. Paleontoloog Sylvanas…

Neanderthalers, die vaak zijn afgeschilderd als domme beesten en niet intelligent genoeg om de grote opmars van de evolutie te overleven, hebben zeker wraak. De algemene veronderstelling is dat NeanderthalerNeanderthaler Het zal inderdaad minder in staat zijn tot innovatie dan zijn neef Homo sapiens. Een idee dat volkomen verkeerd zou kunnen zijn. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat Neanderthalers in staat waren tot complexe technische operaties die een cognitieve ontwikkeling vereisen die gelijk is aan die van moderne mensen.

Twee recent verschenen artikelen in Wetenschappelijke rapporten Het laat zien dat onze verre neven de uitvinders zijn van een van de oudste materiële transformatietechnologieën. Neanderthalers hebben eigenlijk…lijm uitgevonden! Zeker, in een heel andere vorm dan degene die we vandaag de dag kennen, maar toch.

Neanderthalers zijn de oorsprong van de eerste nieuwe materie

Neanderthalers hadden een nogal complexe technologie ontwikkeld om teer uit berkenschors te winnen. Dit materiaal werd vervolgens gebruikt om composietgereedschappen te maken waarvoor kleine stukjes steen moesten worden gemonteerd. Later werd teer gebruikt om schepen zoals tanks of boten te isoleren.

Echter, berkenschorsteer wordt geproduceerd via een complex proces, en het is verrassend om te zien dat deze technologie zich zo vroeg in het Paleolithicum ontwikkelde. Dit is tevens de eerste productie van nieuw materiaal. Deze teer kan op verschillende manieren worden verkregen, en wetenschappers geloven dat Neanderthalers er in de loop van de tijd veel van hebben ontdekt. Hoewel het onmogelijk is om zeker te weten welke methode het eerst werd gebruikt, neigen onderzoekers naar de condensatietechniek. Hiervoor zijn enkele verschillende materialen en een relatief eenvoudige voorbereidingsstap nodig. Het resultaat is echter interessant omdat het een zeer resistente teer oplevert. Het proces verloopt als volgt: berkenschors wordt op stenen verbrand. Vervolgens zou de rook, door te condenseren op de stenen oppervlakken, de beroemde teer produceren. Dit proces lijkt misschien eenvoudig, maar je moet er nog steeds over nadenken en het in de praktijk brengen. Het is ook waarschijnlijk dat deze technologie, die een vrij lage opbrengst had, snel werd verbeterd. Maar in hoeverre was de teerproductie van de Neanderthaler belangrijk voor een belangrijke cognitieve ontwikkeling?

READ  Koude winterzon en strenge vorst

Een model voor het beoordelen van de complexiteit van een technologie

Om deze vraag te beantwoorden, gebruikten onderzoekers Een methode genaamd “Petri Net” Waardoor de complexiteit van de technologie kan worden gemeten en de mate van cognitieve ontwikkeling die daarmee gepaard gaat, kan worden beoordeeld. Uit de resultaten blijkt dat de Neanderthalers, om teer te produceren, veel informatie moesten verzamelen, enkele abstracte processen moesten begrijpen, causaal moesten kunnen denken, maar deze kennis ook moesten kunnen overbrengen. Een geheel van kennis en intellectuele capaciteiten dat veel cognitieve vaardigheden vereist die tot nu toe alleen aan moderne mensen zijn toegeschreven. Het is ook waarschijnlijk dat dit soort technologie een sterkere organisatie binnen de groep en vooral een diepgaandere communicatie tussen individuen vereist.

Nog meer bewijs dat Neanderthalers intelligent en creatief waren, en zeker niets hadden om hun menselijke neven te benijden. SparrenSparren !


We stellen ons soms voor dat de Neanderthalers een beetje dom waren. Intellectueel beperkt. Het bewijs van het tegendeel lijkt zich echter op te stapelen. Zo bevestigen onderzoekers vandaag de dag dat Neanderthalers lijm gebruikten en het gebruik van vuur beheersten.

Artikel van Natalie MayerNatalie Mayer Geplaatst op 29 juni 2019

Het openen van een tube lijm om twee voorwerpen in elkaar te zetten is tegenwoordig een veel voorkomende handeling. Maar tienduizenden jaren geleden waren de zaken niet zo eenvoudig. Onderzoekers uitUniversiteit van Colorado in Boulder (VS) beweert dat Neanderthalers tussen 55.000 en 40.000 jaar geleden al een soort lijm gebruikten om stenen werktuigen en handvatten in elkaar te zetten. Hij drinktHij drinkt Of botten.

READ  Correlatie van de hoeveelheid plastic deeltjes in de ontlasting

“Zo blijven we aantonen dat Neanderthalers geen inferieure primitieven waren.”“, aldus Paola Villa, curator van het Boulder Museum of Natural History. Hun bewijs: meer dan 1.000 gereedschappen van twee Italiaanse vindplaatsen. Op sommige ervan vonden de onderzoekers sporen van lijm gemaakt van dennenhars.

Neanderthalers beheersten het vuur

hier GaschromatografieGaschromatografie, in combinatie met massaspectrometrie, stelde hen in staat tot deze conclusie te komen. Dit bevestigt dat Neanderthalers deze techniek vrij regelmatig gebruikten om uitgebreide gereedschappen te maken.

Dit werk lijkt ook te bevestigen dat Neanderthalers daartoe in staat warenMaak een vuur Toen ze het nodig hadden. Dit is een idee dat niet geheel unaniem is. Pijnboomsap droogt echter op bij blootstelling aan lucht. De Neanderthalers moesten het dus een beetje opwarmen met vuur om er een effectieve lijm van te maken.


200.000 jaar geleden hadden de Neanderthalers lijm al uitgevonden. Maar in tegenstelling tot wat wetenschappers geloven, was het niet nodig om enige vindingrijkheid te tonen om het uit berkenschors te halen.

Artikel door Natalie Mayer gepubliceerd op 09/10/2017

Om een ​​vuurstenen punt aan zijn houten speer te bevestigen, gebruikten de Neanderthalers…lijm! Het was gebaseerd op extracten van berkenschors. Dit werd een paar jaar geleden bewezen door wetenschappelijke analyses. Maar er blijft twijfel bestaan ​​over de methode. waarschijnlijk Complex – werd destijds gebruikt om deze lijm te maken.

Geconfronteerd met het gebrek aan goed bewaarde exemplaren, hebben onderzoekers vanUniversiteit Leiden (Nederland) koos het pad van de experimentele archeologie om het mysterie op te helderen. Ze hebben verschillende methoden geïdentificeerd die Neanderthalers hadden kunnen gebruiken.

READ  Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van glioblastoom

Berkenschors en vuur

De eerste techniek lijkt heel eenvoudig. Maar zelfs toen vonden we het ingewikkeld. In feite hadden eerdere experimenten slechts geleid tot de hete extractie van kleine hoeveelheden hars, wat erop wijst dat nauwkeurige temperatuurcontrole noodzakelijk was.

Uit experimenten van archeologen van de Universiteit Leiden blijkt daarentegen dat het mogelijk is lijm te produceren, zelfs bij enigszins wisselende temperaturen. Berkenbast en vuur zijn allemaal Neanderthalers die nodig zijn om lijm uit te vinden. Vervolgens had hij alle tijd om geavanceerdere methoden te ontwikkelen om op dat moment het rendement daadwerkelijk te verbeteren.