Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Na Frankrijk drongen de Verenigde Staten aan om het land te verlaten

Na Frankrijk drongen de Verenigde Staten aan om het land te verlaten

Alles wijst erop dat de relatie tussen Niamey en Washington zojuist een breekpunt heeft bereikt, wat zeker het vertrek van de ‘jongens’ uit Niger inluidt. De fatale klap werd op zaterdagavond 16 maart live op de Nigeriaanse publieke televisie toegebracht door kolonel Amadou Abdirahman, woordvoerder van het heersende leger. Hij hekelde “Met onmiddellijke ingang de overeenkomst over de status van Amerikaans militair personeel en burgerpersoneel van het Amerikaanse ministerie van Defensie op het grondgebied van Niger.”. Het werd in 2012 met Washington aangenomen en staat nu terecht ” onwettig “, Zodat er niets is dat de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in hun land rechtvaardigt!

Een tegenslag voor de regering-Joe Biden

Zeer slecht nieuws voor de regering Joe Biden, die na de staatsgreep van 26 juli 2023, op initiatief van generaal Tiani tegen de nieuwgekozen president Mohamed Bazoum, de militaire samenwerking met het Nigeriaanse leger opschortte, maar er alles aan deed om een ​​breuk te voorkomen. Hij distantieerde zich van de Franse positie, die hij te agressief en onverzettelijk vond.

Voor Washington is de uitdaging tweeledig. Het is in de eerste plaats een kwestie van het redden van het militaire regime, dat zeker strategisch maar kostbaar is in dit land. Eerst werd de 201e luchtmachtbasis gevestigd aan de rand van Agadez, ongeveer 1.000 kilometer ten noorden van Niamey. Het werd gelanceerd in 2013 en in 2016 geopend als het belangrijkste surveillance- en interventiecentrum in de Sahelregio, van waaruit bijvoorbeeld Amerikaanse MQ-9 Reaper-surveillancevliegtuigen en gevechtsdrones worden ingezet. Er zijn ook C-17 widebody-vliegtuigen.

READ  In Noorwegen is urineren naar Rusland verboden met een boete - Western France Evening Edition

Deze basis, een werkelijk versterkte stad, strekt zich uit over een oppervlakte van 25 vierkante kilometer en wordt naar verluidt bewoond door minstens 1.000 soldaten. Het is na Djibouti de grootste Amerikaanse basis in Afrika. Het heeft de Amerikaanse belastingbetaler minstens 100 miljoen dollar (91,8 miljoen euro) gekost, nog afgezien van de exploitatiekosten die jaarlijks enkele tientallen miljoenen dollars bedragen. Het is minder bekend, maar Washington beschikt ook over een geheime basis van de CIA in Dirkou (in het noorden), zo blijkt uit onthullingen van De New York Times, In 2018 zullen de Verenigde Staten daar hun eigen en geheime operaties uitvoeren in de Sahelregio, vooral in Libië. Het vertrek van Amerikaanse troepen uit Niger zou daarom een ​​ernstige klap zijn voor hun aanwezigheid in de Sahel, zou het risico lopen niet gewaardeerd te worden door de Amerikaanse belastingbetalers, en zou alle kans hebben om gezien te worden als een politieke en diplomatieke tegenslag voor Joe Biden. later. Vóór de presidentsverkiezingen.

Handje van Rusland

De tweede reden waarom Washington staatsgrepen wil vermijden is niet om ze in de handen van Rusland te duwen in een tijd waarin Moskou en zijn bondgenoten hun macht en invloed over het continent verspreiden en tegelijkertijd het westerse kamp van zijn grondgebied verdrijven. Vooral omdat de betrekkingen tussen het heersende Nigeriaanse militaire establishment en Moskou uitstekend zijn.

Het Russische leger maakte de aankondiging tijdens het bezoek van premier Lamine El-Zein aan Rusland in januari “Intensivering” De militaire samenwerking met Niger, slechts een maand nadat de twee landen overeenkomsten hadden ondertekend met betrekking tot veiligheidssamenwerking, waarvan de inhoud geheim bleef.

READ  Airbus heeft een kit getest die in enkele minuten van een A400M-vliegtuig in een draagvleugelboot verandert

Generaal Tiani weigerde de Amerikaanse delegatie te ontmoeten

De aankondiging van kolonel Amadou Abderrahmane kwam na de minachting die de militaire junta had opgelegd aan de Amerikaanse delegatie op hoog niveau die van 12 tot 14 maart naar Niamey was gestuurd.

De delegatie, onder leiding van Molly Fee, adjunct-staatssecretaris van Afrikaanse Zaken, en met onder meer het hoofd van het US Africa Command (AFRICOM), generaal Michael Langley, en de adjunct-secretaris van Defensie voor Internationale Veiligheidszaken, Celeste Wallander, kwamen om te bespreken de situatie in Afrika. Keer terug naar het pad van de democratie en een toekomst (zij) Partnerschap in veiligheid en ontwikkeling Ze vertrok in de nacht van 14 maart, nadat ze meer dan een dag tevergeefs had gewacht op ontvangst door generaal Tianyi.

———

Amerikaanse leger in Afrika

Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afrika Het wordt geleid door het US Africa Command (AFRICOM), dat in 2007 werd opgericht door het Amerikaanse ministerie van Defensie en in 2008 operationeel werd.

Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse tijdschrift The InterceptUitgegeven in 2018, Er wordt gezegd dat de Verenigde Staten in totaal 34 militaire locaties in Afrika hebben: 14 grote bases en 20 kampen en buitenposten.

Camp Lemonnier in Djibouti is hun grootste basis. Met een capaciteit voor 4.000 soldaten kan het operaties uitvoeren tegen piraterij in de Rode Zee en tegen Al-Shabaab in Somalië.