Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Luchtweginfecties: 5 dingen die u moet weten over Mycoplasma pneumoniae, de bacterie die veel voorkomt in Frankrijk

Luchtweginfecties: 5 dingen die u moet weten over Mycoplasma pneumoniae, de bacterie die veel voorkomt in Frankrijk

Gepubliceerd op 1 december 2023 om 12:08Bijgewerkt op 1 december 2023 om 12:09 uur

Half november uitte de Wereldgezondheidsorganisatie haar bezorgdheid over een uitbraak van luchtwegaandoeningen in China. Sindsdien lijkt de oorzaak van het probleem te zijn achterhaald. Zijn naam ? Mycoplasma pneumoniae. De Franse Volksgezondheidsorganisatie (SPF) geeft in haar rapport aan dat deze bacterie, die wijdverspreid is in China en vooral kinderen besmet, zich ook in Frankrijk op ongebruikelijke wijze verspreidt. opmerking Donderdag uitgezonden.

De aanwezigheid van het land in Frankrijk is niet nieuw, zo stelt het ministerie van Volksgezondheid, dat ervoor zorgt dat het over de nodige middelen beschikt om de situatie het hoofd te bieden. Uitleg.

1. Wat is Mycoplasma pneumoniae?

Het zijn “atypische bacteriën”, die voornamelijk verantwoordelijk zijn voor infecties van de bovenste luchtwegen (angina pectoris, faryngitis, enz.) of minder, zoals de Franse Volksgezondheidsautoriteit uitlegt. Het komt zeer vaak voor bij kinderen ouder dan 4 jaar en jonge volwassenen. De gezondheidsdienst voegt hieraan toe: “Na pneumokokken is het het bacteriële agens dat het meest betrokken is bij ernstige community-acquired pneumonie (CAP), en is verantwoordelijk voor 30 tot 50% van deze infecties bij kinderen.”

De overgrote meerderheid van de Mycoplasma pneumoniae-infecties is goedaardig en verdwijnt spontaan. Anders geven artsen de patiënt antibiotica. “De eerstelijnsbehandeling blijft de combinatie amoxicilline of amoxicilline/clavulaanzuur, volgens de gebruikelijke aanbevelingen”, merkt het ministerie van Volksgezondheid op.

Maar complicaties, zoals verergering van astma of zeldzame manifestaties, vooral cutaan of neurologisch, zijn mogelijk en kunnen een ziekenhuisopname vereisen.

2. Hoe worden deze bacteriën overgedragen?

Overdracht vindt plaats via het ademhalingssysteem via druppeltjes. “Het overdrachtsproces wordt bevorderd door nauw contact (familie, school, instelling, enz.)”, benadrukt Eurofins in opmerking . De incubatie duurt gewoonlijk één tot drie weken.

READ  De aanwezigheid van zouten en organische moleculen op Ganymede is bevestigd

Infectie vindt het hele jaar door plaats, maar kan vaker voorkomen in de zomer en herfst. Gezondheidsautoriteiten merken op dat de piek van de epidemie periodiek elke drie tot zeven jaar wordt waargenomen.

3. Waar verspreidt de epidemie zich in Frankrijk?

Volgens de SPF heeft Mycoplasma pneumoniae zich sinds het begin van de herfst “in toenemende mate” in Frankrijk verspreid, “als gevolg van een epidemiologische situatie.” Deze “ongewone stijgingen” in gevallen van luchtweginfecties met M. pneumoniae zijn gemeld in de stad – vergeleken met vermoedelijke gevallen in de gemeenschap op scholen – en in ziekenhuizen, en op institutionele intensive care-afdelingen in verschillende regio’s.

De Franse Volksgezondheidsautoriteit merkt op dat het aantal spoedbezoeken in verband met longontsteking “sinds begin november aanzienlijk is toegenomen”, vooral onder mensen van 6 tot 15 jaar en tussen 16 en 49 jaar, en voegt eraan toe dat “de niveaus die in deze leeftijdsgroepen worden bereikt zijn hoger.” Veel.” Vergeleken met 2019 en 2022.

Het aantal gevallen van Mycoplasma pneumoniae gedetecteerd door PCR-testen in ziekenhuislaboratoria, voor alle leeftijden samen, is sinds oktober ook aanzienlijk toegenomen. SOS Médecins van zijn kant rapporteerde een ontwikkeling “die vergelijkbaar is met die waargenomen in noodsituaties, met een merkbare toename onder mensen onder de 15 jaar en mensen tussen 15 en 44 jaar.”

Opgemerkt moet worden dat Frankrijk niet het enige getroffen land is. Verschillende andere Europese landen, waaronder Zweden, Nederland, Noorwegen en Ierland, hebben onlangs ook een toename van het aantal gevallen van Mycoplasma pneumoniae-infecties gemeld.

4. Waarom nemen de besmettingspercentages toe?

In haar laatste nota stelt Santé Publique France een hypothese naar voren: de momenteel waargenomen toename zou verband kunnen houden met het opheffen van de controlemaatregelen die tijdens de Covid-pandemie werden toegepast, zoals al werd waargenomen voor andere ziektekiemen. China voert hetzelfde argument aan.

READ  Covid-19: het draait allemaal om de nieuwe Omicron-subvariant die Engeland zorgen baart

5. Hoe reageert het ministerie van Volksgezondheid?

Woensdag stuurde de directeur-generaal van Volksgezondheid, Gregory Emery, gezondheidsspecialisten Dringend bericht Over deze ‘ongebruikelijke golf’ van luchtweginfecties van bacteriële oorsprong. “We zullen u op de hoogte houden van eventuele ontwikkelingen in de situatie en danken u bij voorbaat voor uw waakzaamheid”, schreef hij.

De minister van Volksgezondheid, Aurelien Rousseau, van zijn kant stelde gerust door te zeggen: “Het is een bacterie die we kennen, geen virus”, zoals hij dezelfde dag uitlegde op de website France Info, en hij wilde u eraan herinneren dat de situatie is totaal anders dan wat werd waargenomen. Eind 2019, toen het Covid-virus in China opdook. Hij benadrukte dat “deze bacteriën zeer goed reageren op specifieke antibiotica”, die Frankrijk zes maanden op voorraad heeft.

Om het risico op besmetting te verkleinen raadt de Franse Volksgezondheidsautoriteit intussen aan buffermaatregelen toe te passen: het dragen van een masker bij symptomen (verkoudheid, koorts, keelpijn of hoesten), en het regelmatig wassen van uw handen met water en zeep of hydro. -alcoholische ontsmettingsmiddelen. oplossing en ventileer uw huis regelmatig.