Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Levensstijl, klimaat, vervuiling… Waarom lijden meer mensen aan pollenallergieën dan voorheen?

Levensstijl, klimaat, vervuiling… Waarom lijden meer mensen aan pollenallergieën dan voorheen?

Bijna heel Frankrijk is matig of zelfs zeer alert op het risico op pollenallergie. Jaarlijks worden steeds meer mensen getroffen door deze ongemakken.

In Frankrijk heeft 20% van de kinderen ouder dan 9 jaar en 30% van de volwassenen last van pollenallergie, waarvan het seizoen met het begin van de lente in volle gang is. Deze aantallen nemen toe. Volgens het Nationaal Agentschap voor Voedsel-, Milieu- en Arbeidsveiligheid (Anas)Het aantal getroffen mensen is in dertig jaar tijd verdrievoudigd.

Wereldwijd schat de Wereldgezondheidsorganisatie dat in 2050 de helft van de bevolking door dit type allergie zal worden getroffen.

“Allergieën zijn een vroeg teken van veranderingen in onze omgeving”, analyseert voor BFMTV.com Pascal Demoly, longarts en allergoloog aan het Universitair Ziekenhuis van Montpellier en voorzitter van de Franse Allergiefederatie.

Als er “meerdere hypothesen” zijn om deze toename van het aantal mensen dat lijdt aan pollenallergieën te verklaren, wijst Pascal Demoly in de eerste plaats op veranderingen in onze levensstijl, die onze verhoogde gevoeligheid beïnvloeden.

“De gevoeligheid neemt toe in ontwikkelingslanden als ze ‘verwesteren’”, legt de deskundige uit, waarbij hij in het bijzonder het uiteenvallen van de Sovjet-Unie aanhaalt.

“We dachten dat er in Oost-Duitsland meer gevoeligheid zou zijn vanwege de sterke aanwezigheid van industrieën”, legt hij uit, “maar het tegenovergestelde was waar: ze konden de cijfers van de westerse landen binnen tien tot vijftien jaar inhalen. ”

De reden: voorheen brachten we gemiddeld meer tijd buiten door en sindsdien zijn we gevoeliger geworden voor pollen. “Het gaat over het algemeen over onze hele levensstijl”, hekelt Pascal Demoli, wijzend op een gebrek aan fysieke activiteit, overgewicht, verlies aan biodiversiteit, tabak en zelfs een dieet dat arm is aan antioxidanten.

READ  Kunnen we het uitstellen met sport, intellectuele oefeningen en vitamine D?

Vervuiling verergert allergieën

Luchtvervuiling is ook een factor die pollenallergieën verergert, met name de ‘vervuiling door fijne deeltjes’, waaronder fijne deeltjes, die voornamelijk afkomstig zijn van houtverwarming, wegverkeer en activiteiten op bouwplaatsen.

Door deze besmetting wordt het stuifmeel beschadigd en afgebroken, waardoor er meer allergene eiwitten vrijkomen. Omdat ze kleiner zijn, dringen ze bovendien dieper door in de bronchiën.

“Pollen is in de stad helemaal niet hetzelfde” als op het platteland. Het lijkt “zeer beschadigd” en heeft een “volledig vervormde” muur, waardoor het nog gevoeliger is, legde Samuel Meunier, een ingenieur en woordvoerder van het National Aeronautic Biosurveillance Network (RNSA), afgelopen voorjaar uit.

Bovendien is het ademhalingssysteem gevoeliger omdat het geïrriteerd en verzwakt is door vervuiling.

“Lijden met een allergie hebben meer last van pollen in de aanwezigheid van vervuiling”, zegt Pascal Demoli.

Daarom hebben mensen met allergieën meer uitgesproken allergische aanvallen en vaker astma-aanvallen, maar ook sterke hoest- of niesaanvallen.

Opwarming van de aarde

De vraag ook: de opwarming van de aarde. Hoewel de gemiddelde temperatuur steeds meer stijgt als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen die verband houdt met de menselijke exploitatie van fossiele brandstoffen, bloeien bomen eerder. Dus „het pollenseizoen wordt langer”, zegt Pascal Demoli. Door de vroege hitte ontstond er dit jaar al vroeg een risico op allergieën.

Bovendien is er een toename van de concentratie kooldioxide (CO2) in de atmosfeer. Dit laatste is essentieel voor de fotosynthese in planten. Wanneer de snelheid toeneemt, zullen planten meer stuifmeel produceren.

studie Hij toonde aan dat ambrosia, een invasieve plant waarvan het stuifmeel bijzonder allergeen is, 131% meer stuifmeel produceert dan in de 19e eeuw vóór de industriële revolutie. Dit zou tegen 2100 +320% kunnen bereiken. Op dezelfde manier stoten berkenbomen 20% meer stuifmeel uit dan 30 jaar geleden.

READ  Covid-19: Wazig zien en verstopping van bloedvaten.. Kan het virus een "beroerte" veroorzaken?

Bovendien zorgen veranderingen in temperatuur ervoor dat bepaalde soorten planten naar nieuwe gebieden migreren. Dit is met name het geval voor de hierboven genoemde ambrosia. “Maar tegelijkertijd zullen andere soorten verdwijnen”, zegt Pascal Demoli.

Meest gelezen