Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Lenovo Legion 5 review: interessante spelprestaties voor een laptop van €1.000

De Lenovo Legion 5 heeft donkerblauw plastic op de schermafdekking, evenals plastic rond het toetsenbord. De randen van het bord zijn van zwart spaanplaatplastic, net als de onderste behuizing. Het scharnier is iets ontwikkeld op het frame of, afhankelijk van het gezichtspunt, steekt het frame 3 cm achter het scherm uit.

Het iriserende effect van het Legion-logo is zeer discreet, van wit tot blauw tot roze. © Digitaal

Wanneer u het scherm opent, onthult het scherm een ​​toetsenbord met een numeriek toetsenbord. De plaatsing van de toetsen is relatief compact, maar Lenovo heeft ervoor gezorgd dat de pijltjestoetsen naar beneden zijn verplaatst. Het toetsenbord is verlicht op twee niveaus en Fn-Space-sneltoetsen tussen elke modus. De schrijfkwaliteit is goed en het toetsenbord heeft geen noemenswaardige gebreken. Het touchpad is iets breder dan de spatiebalk en biedt behoorlijk glijden en goede feedback voor links- en rechtsklikken. Midden klikken is relatief moeilijk en laat slepen en neerzetten niet toe terwijl de druk behouden blijft.

© Digitaal

De connectiviteit van de Legion 5 is bijzonder rijk, met een USB Type-C-poort en een hoofdtelefoon/microfoon combo-aansluiting aan de linkerkant. Rechts plaatste Lenovo een USB 3.0-poort, een schakelaar voor de webcam en een lampje om de computer aan te zetten. De laatste is ook gedupliceerd met de startknop boven het toetsenbord en vergezeld van een LED. Ten slotte zijn er tussen de twee slots aan de achterkant van het chassis ook drie USB 3.0-poorten, een oplaadaansluiting in eigen formaat, een HDMI 2.1-poort, een RJ45-poort en een USB Type-C-poort die compatibel is met Power Delivery en DisplayPort.

Draadloze connectiviteit wordt geleverd door een Intel AX201-chip die wifi 6 (2400 Mbit/s) en Bluetooth 5.2 biedt. De 720p webcam boven het scherm is wederom van slechte kwaliteit met een wat merkbaar wazig effect in de details.

© Digitaal

De koeling gebeurt door twee ventilatoren die blazen op vier radiatoren die zich in de hoeken onder het schermscharnier bevinden. Lenovo staat het wijzigen van het profiel toe zonder het programma te doorlopen met behulp van de sneltoets FN-Q. Vervolgens verandert de kleur van de startknop volgens de geselecteerde modus: blauw voor stil, wit voor automatisch, rood voor turbomodus.

© Digitaal

In de turbomodus merkten we een maximale temperatuur van 47,5 graden Celsius tussen de pijltjestoetsen. ZQSD-schakelaars blijven relatief koel met een temperatuur van 34°C. Dus de rechterkant van het toetsenbord is het heetste deel van het chassis, bovenop de RTX 3060 en 130W TDP. De RTX 3060-slots zijn warmer (58,7 °C en 55,4 °C) dan die van de Ryzen 7 5600H (52,2 °C en 50,2 °C).

© Digitaal

Geluidsoverlast wordt beperkt in de stille modus met metingen van 41 dB in het spel. In de automatische modus is de Legion 5 licht hoorbaar met 46 dB. We zitten echter midden in wat laptops bieden de spellen. In turbo-modus is de Legion 5 irritant met 50dB-metingen, waardoor tocht ontstaat Digitaal Aantekeningen van het kantoor van de buren.

Merk op dat het prestatieverschil tussen auto- en turbomodus niet is gespecificeerd. Met de geïntegreerde standaard vanAssassin’s Creed Valhalla, deelt gemiddeld slechts 1 fps de twee modi in het voordeel van de turbo. Deze modus maakt het alleen mogelijk om de calorieën die worden gegenereerd door ons processor-grafische kaartpaar beter af te voeren.

Componenten zijn toegankelijk door 10 kruiskopschroeven te verwijderen. De constructie is echter moeilijk te demonteren. We raden aan om vooraan te beginnen met een oude bankkaart of een specifiek instrument. Het moeilijkste is het niveau van de gaten die strak worden gesneden. Het is voldoende om de behuizing op te tillen om alle verbindingen aan de achterkant los te maken.

Het interieur van Lenovo Legion 5 zonder diffusorpanelen.  © Digitaal

Het interieur van Lenovo Legion 5 zonder diffusorpanelen. © Digitaal

Eenmaal geopend, is er een vrije M.2-site aan de linkerkant onder een aluminium plaat die wordt vastgehouden door drie schroeven. Onder de vierkante aluminium plaat bevinden zich twee DDR4-slots, waarvan er één bezet is (hier komen we later op terug). Onder de aluminium plaat aan de rechterkant zit een SSD in M.2-formaat en een wifi-kaart. De batterij zit niet vast en komt vrij na het verwijderen van 4 schroeven. Terloops houden we de lege ruimte links van de batterij. Lenovo had van de gelegenheid gebruik kunnen maken om het vermogen van die laatste uit te breiden van 60 watt naar 80 of zelfs 90 watt, zoals Asus doet.

Lenovo heeft de Legion 5 uitgerust met een IPS-paneel dat 1920 x 1080 pixels bij 120 Hz weergeeft. De integratie in het chassis was niet bijzonder voorzichtig, omdat we een schermbezetting van 72% hebben gemeten. Dit is op dit moment echter nog aan de concurrentie.

© Digitaal

Het Legion 5-paneel blinkt niet uit door zijn kwaliteit. We vonden een maximale helderheid van 292 cd/m², een adequate waarde ondersteund door de lage reflectie van een matte coating met 16% van het gereflecteerde licht. Door de helderheid te verlagen naar 200 cd/m² voor kleur- en autonomiemetingen, merkten we dat het voldoende was om de helderheid in te stellen op 90%. Door een toonhoogte te verlagen tot 80%, daalt de helderheid tot slechts 100 cd/m²! De lichtintensiteit onder de 80% is dus onbruikbaar. Een betere instelling voor deze parameter zou welkom zijn.

Het contrast is vrij laag met een waarde van 1145: 1. Bij gebruik is zwart grijs. De kleurtemperatuur is 6262 Kelvin, een waarde die iets lager is dan de videostandaard, maar niets verhindert dat. Ten slotte geeft het paneel geen echte kleuren weer sinds de piek van Delta-E op 6,8. Ter herinnering: chromatische afwijkingen zijn niet waarneembaar met een delta E van minder dan 3. Het enigszins kunstmatige groen van ons testpatroon is bijvoorbeeld bijna kaki.

Goed punt voor gamers, afterglow is slechts 15 ms, wat een behoorlijke waarde is voor een laptop de spellen Die geen lijnen ziet op snelle bewegingen in het spel.

Van links naar rechts, gammacurve, kleurtemperatuur en delta E. © Les Numériques

Van links naar rechts, gammacurve, kleurtemperatuur en delta E. © Les Numériques

READ  De rotatie van de aarde versnelt vaak, dus zou het onverklaarbare fenomeen zich zorgen moeten maken?