Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

La Poste bleek een tekortschietende waakzaamheidsplicht te hebben

La Poste bleek een tekortschietende waakzaamheidsplicht te hebben

Dit is een eerste juridische stap: La Poste kreeg dinsdag 5 december de opdracht om de implementatie te verbeteren van de wet uit 2017 over de waakzaamheidsplicht voor bedrijven in zaken die verband houden met risico’s voor mens en milieu, in een zaak waarbij werknemers zonder papieren betrokken waren door onderaannemers.

Daarom zal de groep, waarvan het depositofonds 66% van zijn kapitaal en 34% van de staat controleert, moeten werken aan het verbeteren van zijn positie. “Risico in kaart brengen” En aanvullende monitoring- en waarschuwingssystemen. De oorsprong van dit besluit gaat terug tot de officiële kennisgeving aan La Poste, in 2020, door de vakbond SUD-PTT, die oordeelde dat de door het bedrijf gepubliceerde documenten niet voldeden aan de wettelijke vereisten, onder meer met betrekking tot de toevlucht tot uitbesteding .

“We werden in 2019 door een groep van het Chronopost-platform in Alfortville (Val-de-Marne) gewaarschuwd voor het feit dat illegale immigranten, onderaannemers van Derichebourg, daar ’s nachts werkten om papieren en badges uit te wisselen.“, legt Nicola Galipides, federaal directeur van SUD-PTT, uit. Twee jaar later deed hetzelfde patroon zich opnieuw voor bij DPD, een dochteronderneming van La Poste. »

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Arbeidsvoorwaarden voor niet-geregistreerde werknemers: eerlijkheid is vereist om de omvang van de “waakzaamheidsplicht” van La Poste jegens onderaannemers te bepalen

“Evaluatieprocedures voor onderaannemers”

Met betrekking tot het gebruik van illegale immigranten merkt het Gerechtshof van Parijs onder meer op dat de door La Poste opgestelde risicokaart “Het benadrukt op geen enkele manier de risico’s die verbonden zijn aan illegaal werk.”Dit rechtvaardigt de vraag naar de oprichting ervan “Procedures voor het evalueren van onderaannemers op basis van de geïdentificeerde specifieke risico’s.” “De boodschap die de rechtbank aan het bedrijf stuurde is: ‘Je moet aan de slag.’”concludeert de heer Galipides.

READ  L'Oral, Capgemini, Technip Energies, Elior, FDJ, ArcelorMittal, Danone, Idorsia...

De rechtbank heeft echter meerdere verzoeken van SUD-PTT afgewezen. Hij weigerde met name La Poste te dwingen de lijst van onderaannemers en leveranciers te publiceren en haar te verplichten maatregelen te nemen om verborgen werkzaamheden te voorkomen.

Het verzoek van de vakbond om een ​​boete van 50.000 euro op te leggen voor elke dag vertraging bij het verbeteren van het waakzaamheidsplan werd eveneens afgewezen en de rechtbank nam kennis van de zaak. “Opmerkelijke ontwikkeling, als onderdeel van een dynamisch verbeterproces” Sinds 2021.

De publieke groep, die kennis heeft genomen van de uitspraak zonder onmiddellijk commentaar te geven op een mogelijk beroep, zegt het te betreuren dat de wet van 2017 geen “Het is niet onderworpen aan enig uitvoeringsbesluit of richtlijnen, waardoor bedrijven die eraan onderworpen zijn in een staat van aanzienlijke rechtsonzekerheid verkeren.” Het wachten is op de goedkeuring van Europese richtlijnen op dit gebied.