Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Kroatië versloeg Nederland in verlengingen om de finale te bereiken

Kroatië gelooft nog steeds in zijn titeldromen. John Theiss/AFP

Luka Modric versloeg met zijn teamgenoten Oranje (4-2) woensdag in Rotterdam in de halve finale.

Overwinning en kwalificatie voor Kroatië. Luka Modric en zijn teamgenoten domineerden Nederland (4-2) woensdag in Rotterdam in de halve finale van de Nations League. De winnaars van Groep A, het Franse nationale team, gaan door naar de finale. Andrej Kramarek en Mario Pasalik reageren op het hoofdartikel van Donyell Malen. Echter, Noah Lang maakte aan het einde van de reguliere speeltijd gelijk voor de gastheren, waardoor beide teams in verlenging kwamen. Bruno Petkovic en Luk Modric maakten daarna het verschil.

Zondag speelt Kroatië, dat als vierde eindigde op het laatste WK, tegen Spanje of Italië om de titel te winnen. Vergeet niet dat de winnaar Frankrijk zal opvolgen, die in 2021 werd gekroond.

De eerste 20 minuten van de wedstrijd waren traag voor beide partijen. We hebben aan beide kanten veel technische benaderingen gezien. Het waren de locals die als eerste de juiste beat kregen. Ze wisten een zeer effectieve pers te installeren, want Wieffer en Frenkie De Jong waren hyperactief en plukten ballen in het tegenoverliggende deel van het veld (13).

Een tweede periode in het voordeel van de Kroaten

De Kroaten herstelden zich niet goed en lieten Nederland de bal steeds hoger terugkrijgen. Toen kwam de explosie. Een typisch Hollandse mix liet de lokale bevolking toe om de score te openen. Verdediger Nathan Ake gleed een scherpe pass in Weaver bij de ingang van het gebied. Met zijn gezicht naar het doel gaf hij er de voorkeur aan de bal naar rechts te passen, naar Donyell Malen. De buitenspeler tikte zijn bal af, maar zijn voorzet raakte de markering (34H). Nederland kwam laat in de eerste helft op voorsprong, waarbij Xavi Simons en Mallen zwaar beschadigd raakten door hun scherpe schoten. Uiteindelijk lukte het de Portugees echter niet om de voorsprong voor het einde van de eerste helft te verdubbelen.

In de tweede helft sloeg de machtsverhouding om. De ervaring van de Kroatische groep domineerde en domineerde al snel een formatie uit Nederland die niet meer wist met welke voet te dansen. Dit plotselinge ontwaken was het gevolg van het gaspedaal van Modric. Hij zorgde voor regen in de eerste helft en goed weer in de tweede. Modric herwon zijn magische voet aan de buitenkant en richtte grote schade aan. Net als CEO’s (Perisic, Kramaric) zijn ze gewend aan grote vergaderingen. Kramaric maakte de goede start van de Kroaten in de tweede helft compleet door de strafschop om te zetten met een ongeremd schot. Oorspronkelijk zakte Modric in de zestien en hield Cody Gakpo hem onnodig tegen. Dan komt alles in een stroomversnelling voor de bezoekers. Omdat ze door hun controle op het middenveld op te leggen, ruimtes openden. In tegenstelling tot Modric viel het doelpunt van Pasalik (72). De spits krijgt een laserpass voorgeschoteld van Ivanosek.

Lang vergroot de spanning

Kroatië op weg naar de finale? Niet zo snel. En aan het einde van de verlenging scoorde de enkele minuten eerder ingevallen Nuwa Lang een zeer indrukwekkend doelpunt na chaos in het strafschopgebied (2-2). Alles om weer te doen. Beide teams zijn in overtime!

Ritme stortte in die extra 30 minuten in. Vooral omdat de aanvallende wissels van Koeman (Wijnaldum, Lang, Bergwijn en Weghost) de ploeg uit balans brachten. Ik heb contant betaald. Petković draaide zich om naar het doel en schakelde twee spelers uit met een neplichaam. Raak het doel op 25 meter van het doel (3-2). Dit is dezelfde Petkovic die een strafschop veroorzaakte, die werd omgezet door aanvoerder Modric (4-2). Kroatië scoorde zelfs het vijfde doelpunt … afgekeurd wegens handbal (eindstand 4-2).