Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Justitie vernietigt de parlementsverkiezingen van 2022 en herstelt het vorige parlement

In tegenstelling tot andere Golfstaten heeft Koeweit een dynamisch politiek leven, waar een parlement wordt gekozen voor een termijn van vier jaar met brede wetgevende bevoegdheden en waar debatten vaak levendig zijn. Dit olierijke land wordt echter al jaren opgeschrikt door frequente politieke crises die zijn pogingen tot economische hervormingen hebben belemmerd.

Een nieuwe wending in het turbulente politieke leven van het land: het Grondwettelijk Hof van Koeweit vernietigde op zondag 19 maart de parlementsverkiezingen van 2022 die waren gewonnen door de oppositie, die de verkiezingen de afgelopen tien jaar had geboycot om de inmenging van het Parlement aan de kaak te stellen. Uitvoerende macht in de wetgevende macht.

“Het Grondwettelijk Hof van Koeweit heeft zondag een uitspraak gedaan die de resultaten van de verkiezingen voor de Nationale Assemblee ongeldig maakt.”Het officiële Kuwait News Agency (KUNA) verklaarde dat de ontbinding van het vorige parlement te wijten was aan schendingen. Dezelfde bron voegde eraan toe dat de rechtbank ook oordeelde om het in 2020 gekozen Huis van Afgevaardigden te herstellen, dat in juni 2022 was ontbonden door een besluit van kroonprins Sheikh Mishaal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees De beperkte steun van de Golfstaten in de energiestrijd tussen het Westen en Rusland

Volgens advocaat Nawaf Al-Yassin komt het besluit om de recente parlementsverkiezingen nietig te verklaren na verschillende beroepsprocedures die de regelmatigheid van procedures met betrekking tot stembureaus aanvechten. “De beroepen hebben betrekking op de ongeldigheid van het verkiezingsproces, decreten die oproepen tot verkiezingen en het decreet tot ontbinding van de voormalige Nationale Vergadering.”Hij legde het uit aan Agence France-Presse.

READ  Spanningen ontstaan ​​in het noorden van Kosovo en de NAVO-missie zegt "klaar te zijn om in te grijpen" in geval van instabiliteit

Onrust belemmert hervormingen

Koeweit wordt geregeerd door de heersende Al Sabah-familie, die de sleutels tot de macht behoudt, ook al hebben de gekozen functionarissen belangrijke bevoegdheden en aarzelen niet om ministers van de koninklijke familie op te treden die worden beschuldigd van wanbeheer of zelfs corruptie. Politieke partijen zijn niet verboden of erkend, maar veel groeperingen, waaronder islamisten, opereren de facto als politieke formaties. De huidige emir, Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, die 85 jaar oud is, blijft vervreemd van het politieke leven ten gunste van de kroonprins.

De regering trad af op 23 januari, slechts drie maanden na haar vorming, in de laatste aflevering van de diepe politieke crisis die het land in haar greep houdt. De zesde regering die in drie jaar tijd werd gevormd, werd in oktober beëdigd nadat de oppositie de parlementsverkiezingen had gewonnen, in de hoop een einde te maken aan de politieke onrust die elke poging tot hervorming tegenhield.

Deze démission était survenue alors que les parlementaires overweegt de ondervrager van twee ministers au sujet d’un debat over les prêts à la consommation et d’une mauvaise beheer van de financiën openbaren de ce riche etat, l’un des principaux pays exporteurs de petrole brut In de wereld.

De aftredende regering beloofde zich bezig te houden met belangrijke zaken als ontwikkelingsprojecten, corruptiebestrijding en investeringen. De politieke instabiliteit in Koeweit heeft de eetlust van investeerders getemperd en hervormingen belemmerd in dit land, dat zeker rijk is, maar worstelt om zijn economie te diversifiëren, zoals zijn machtige buurlanden Saoedi-Arabië, Qatar en de Emiraten momenteel doen.

READ  Joe Biden wil 'Poetin en China laten weten dat VS en Europa verenigd zijn'
Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees In Koeweit is de culturele censuur weer terug van weggeweest

De wereld met Agence France-Presse