Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Jura Z10-test: een indrukwekkend en exclusief koffiezetapparaat met molen

Jura Z10-test: een indrukwekkend en exclusief koffiezetapparaat met molen

Makkelijk te gebruiken

De Jura Z10 is een technologisch beest in een bijna perfecte omgeving. Zoals altijd bij de Jura zijn de afwerkingen onberispelijk, het ontwerp eenvoudig en er is veel aandacht besteed aan details (waterreservoir in reliëf, hier en daar roestvrijstalen accenten, led-verlichting onder de tuit, enz.). Zoals bij veel machines voert kunststof de boventoon, ondanks de geborstelde RVS-look van de zijkanten van de voorkant. Deze kraakt niet onder de vingers en zorgt ook niet voor theater.

Jura Z10 is bedekt met plastic en aluminium.

Jura Z10 is bedekt met plastic en aluminium.

Het aan de voorzijde van het koffiezetapparaat gemonteerde 4,3-inch touchscreen dient als bedieningspaneel om door de dichte boomstructuur te navigeren. Allereerst geeft de catalogus toegang tot een dertigtal recepten voor zwarte, melk, warme of koude koffie. Naast de traditionele espresso, klassieke koffie en long coffee, specificeren we cappuccino, koffie met melk, flat white latte macchiato, enz.

De Jura Z10 is ook het eerste koffiezetapparaat in zijn soort dat koffiezetmogelijkheden biedt koud brouwsel snel. In tegenstelling tot de traditionele methode, die op infusie is gebaseerd en tussen de 12 en 24 uur rusttijd vereist, berust de methode die door de Z10 wordt gebruikt op het injecteren van koud water onder hoge druk in een versgemalen koffiecake, maar in een grovere vorm dan een hete drankje. Op de Jura zet dit recept zich in 2 minuten en 6 seconden voor een gewone koffie (wanneer de Delonghi Eletta Explore het in minder dan 4 minuten zet).

Het scherm geeft toegang tot ongeveer twee dozijn recepten.

Het scherm geeft toegang tot ongeveer twee dozijn recepten.

Voor elk van deze recepten is het mogelijk om de aroma-intensiteit op 10 niveaus te selecteren (van 5 tot 16 gram koffie) en de hoeveelheid water in het kopje aan te passen. Zo kan de lengte van de espresso vergroot worden tot 80ml. Deze instellingen zijn alleen relevant voor de huidige instelling en kunnen in het apparaat worden opgeslagen. Alle dranken die door het koffiezetapparaat worden geserveerd, kunnen koud worden geserveerd, dat wil zeggen op kamertemperatuur.

Drankvolumes kunnen tijdens het brouwproces worden aangepast.

Drankvolumes kunnen tijdens het brouwproces worden aangepast.

Jura Z10 kiest voor een melkslang om de bereiding van melkdranken te waarborgen. Hier is, zoals bij alle koffiezetapparaten van het merk Jura, de slang aan de schenkinrichting bevestigd. Het is bevestigd aan een roestvrijstalen kom die bij de machine wordt geleverd. Over het algemeen geven we de voorkeur aan melkkannen omdat ze door Delonghi of Philips zijn ontworpen (met het LatteGo-systeem), omdat ze gemakkelijker te installeren of schoon te maken zijn. Bovendien raakt de kleine doorzichtige buis gemakkelijker uit de vaas.

Puur technisch gezien profiteert de Z10 van verschillende interne technologieën, zoals een systeem om heet water pulssgewijs in de koffie te injecteren (pulsextractieproces of PEP) of een Claris-filter dat wordt aangesloten op het koffiezetapparaat. Bovendien bevindt het waterreservoir, met een inhoud van 2,4 liter, zich aan de linkerkant van het koffiezetapparaat. Het is groot genoeg om de gebruiker niet te dwingen het regelmatig op te laden, wat erg handig is.

De watertank is erg royaal (2,4 liter).

De watertank is erg royaal (2,4 liter).

Aan de bovenzijde van de machine zit een bonenreservoir waar 280 gram koffie in past. Het is verzegeld met een transparant deksel waar de verzegeling omheen zit, om de koffiebonen tegen lucht te houden. Een geweldige nieuwigheid en, niet in de laatste plaats, de maalgraad wordt automatisch ingesteld. De functie wordt mogelijk gemaakt door productherkenningssysteemtechnologie, waarmee de molen eenvoudig de maalfijnheid kan aanpassen aan het gekozen recept. Het zal interessant zijn voor degenen die zich niet in de fabrieksinstellingen durven te wagen. Zoals iedereen echter weet, wordt verondersteld dat de keuze van de maling varieert met de geconsumeerde koffie. Het gevaar van geautomatiseerd malen is dat de smaak van de koffie (min of meer bitter, min of meer zuur) niet bij de gebruiker past en niet de flexibiliteit heeft om deze te verbeteren.

De graantank is niet groot, maar wel dapper.

De graantank is niet groot, maar wel dapper.

Ook zit er een gaatje voor gemalen koffie in om de koffie af en toe te wisselen.

Merk echter op dat de schenktuit is uitgerust met LED’s die hun kleine “wauw” -effect geven bij het activeren van een recept. Nog beter, de plastic hoes is afneembaar voor een grondige reiniging.

Beoordeling van de redactie: 4 uit 5

Makkelijk onderhoud

Vanaf het scherm heeft de gebruiker toegang tot de apparaatinstellingen om onder andere de duur van het uitsterven van de Jura Z10, de waterhardheid te selecteren of zelfs om reinigings- of onderhoudsprogramma’s te starten. Het scherm vergemakkelijkt dus de algemene bediening van het apparaat enorm. Elke fase wordt op het scherm weergegeven (bonenreservoir vullen, waterreservoir vullen, koffiereservoir legen, enz.).

Het bonenreservoir biedt plaats aan maximaal 16 taarten.

Het bonenreservoir biedt plaats aan maximaal 16 taarten.

Eenmaal aan en elke keer dat hij wordt uitgeschakeld, spoelt de Jura Z10 de gaten door. Merk op dat de fabrikant na 180 bereidingen aanbeveelt de machine te reinigen. Dit proces, voor zover het ontkalken gaat, is geautomatiseerd, waarbij de Z10 gebruikers stap voor stap begeleidt.

Verschillende items (kopsteunen, waterreservoir, restcontainer, enz.) kunnen heel eenvoudig worden verwijderd en opnieuw worden geïnstalleerd. Om de duurzaamheid te garanderen, kunt u het beste kiezen voor handmatige reiniging. Jura geeft om allerlei redenen geen toegang tot de zetgroep. De Zwitserse fabrikant garandeert dat het onderhoud eenvoudiger is, omdat het volledig geautomatiseerd en veiliger is. Tijdens het reinigen bereikt de watertemperatuur zelfs meer dan 80 graden Celsius, een waarde die voldoende wordt geacht om ziektekiemen te verwijderen en koffieresten, oliën en vetten volledig op te lossen. Tot slot, door de toegang tot de filtratiekamer te voorkomen, wordt het risico van storing veroorzaakt door externe factoren volledig geëlimineerd.

kracht punt

  • Ontwerp- en productiekwaliteit.

  • Recepten voor koffie en warme en koude melkdranken.

  • Rijke en intuïtieve interface.

  • Snel en stil.

kwetsbaarheden

  • melk buis.

  • Stand-by stroomverbruik.

Conclusie

We hebben het getest en vonden het leuk
universeel teken

Beoordeling van de redactie: 4 uit 5

Hoe werkt het beoordelen?

Aantrekkelijk is de Jura Z10, een flitsende koffiemachine die heel wat inpakt onder de motorkap. Van begin tot eind is de gebruikerservaring onberispelijk. Met de touchscreen-interface kunt u door de receptencatalogus navigeren, die zowel zwarte als melkkoffie, warm en koud, bevat. De Z10 brengt alle technologie en knowhow van de Jura samen in één koffer en daar is iedereen het over eens. Er is geen echte foute noot om aanstoot aan te nemen, ook al zouden we liever een volwaardige melkkan hebben om dit schattige plaatje compleet te maken.

READ  Wijzig snel deze Chrome-instellingen om uw privacy te beschermen