Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Interpretaties na de uitspraken van Justin Tritt op het Filmfestival van Cannes

Interpretaties na de uitspraken van Justin Tritt op het Filmfestival van Cannes

De financiering van de Franse cinema is gebaseerd op een complex subsidiesysteem dat het mogelijk maakt om jaarlijks zo’n zestig films te ondersteunen. Hoe werkt culturele uitzondering in termen van de zevende kunst?

De Palme d’Or-toespraak van Justin Tritt bij de afsluiting van het 76e filmfestival van Cannes, waarin hij de regering ervan beschuldigde “De culturele uitzondering doorbreken”, nieuw leven ingeblazen controverse over de financiering van de Franse cinema. Terug naar een deugdzaam en complex systeem.

Hulp bij entreegelden en televisiereclame

Wat je ook van de opmerkingen van Justin Tritt vindt, stop met praten over overheidsgeld en kom meer te weten over CNC en de financiering ervan. Maandag, zei Pierre Lescure, voormalig voorzitter van het Filmfestival van Cannes, op Twitter. Want steun aan de bioscoop komt niet uit belastingen maar vooral uit belastingen op toegangsprijzen en advertentie-inkomsten voor tv-zenders.

Zo gaat iets meer dan 10% van het bioscoopkaartje (Franse of buitenlandse film) naar de CNC, evenals de belasting die de zenders betalen op basis van hun advertentie-inkomsten, wat het grootste deel van het CNC-budget vertegenwoordigt (70% in 2022 ). Televisiezenders zijn ook verplicht om in film te investeren door middel van coproductie of aankoop van uitzendrechten.

Geconfronteerd met de stijging van streaming, zijn abonnementen, zoals Netflix of Amazon Prime, belast. Sinds 2021 moeten deze platforms ook 20 tot 25% van hun omzet in Frankrijk besteden aan de financiering van de productie van audiovisuele werken (soaps, fictie, live performance, theater, enz.) en filmische werken. Een bijdrage die door verschillende Franse audiovisuele verenigingen onvoldoende wordt geacht.

READ  Het applaus stopt voor NCIS Los Angeles: de serie wordt voor een vijftiende seizoen niet verlengd

Succesvolle films helpen anderen te financieren

In 2022 herverdeelt CNC 291 miljoen euro steun voor cinema (creatiehulp, productiehulp, distributiehulp of hulp gericht op herstel filmisch erfgoed). Volgens een deugdzaam mechanisme financieren succesvolle films andere gedeeltelijk, via initiële productiehulp.

Dit systeem van voorschotten op inkomsten, een essentiële schakel in het Franse cultuurbeleid, viert zijn 60ste verjaardag. Het systeem werd in 1959 opgesteld door de minister van Cultuur, André Malraux. De toekenning van voorschotten op ontvangstbewijzen wordt bepaald op advies van comités die zijn samengesteld uit erkende figuren uit het vak (regisseurs, scenaristen, producenten, technici).

Jaarlijks komen zo’n zestig films hem ten goede, met een gemiddeld bedrag van 500 duizend euro, zoals het geval was voor Justin Triet en Val anatomiedie de Palme d’Or won. Deze voorschotten worden terugbetaald in functie van het succes van de film. Afhankelijk van hun cultuurbeleid kunnen regionale raden ook productieondersteuning bieden voor films die op locatie zijn opgenomen.

Bovendien stelt het filmbelastingkrediet het productiebedrijf in staat om 30% van zijn belastingen af ​​te trekken van de productiekosten van de film. Vorig jaar profiteerden 157 films ervan. Hij filmt ook het liefst in Frankrijk. Ook ondersteunt CNC bioscoopexploitanten bij inrichting, modernisering of bioscoopbouw.

De omgeving vreest dat winstgevendheid de boventoon zal voeren

Er bestaat “Een langzame afglijding naar het idee dat we moeten nadenken over de winstgevendheid van films.”Justine Tritt, na haar hardline en antiregeringstoespraak in Cannes. “Natuurlijk vind ik het in mijn functie heel gemakkelijk om mijn films te financieren, maar ik zie duidelijk om me heen dat voor mensen die beginnen, de kleinste producties moeilijker zijn.”

Sinds 2019 maakt de gemeenschap zich zorgen over een rapport van Dominique Boutonnat, die sindsdien president van CNC is geworden, over bioscoopfinanciering, waarin wordt gepleit voor ontwikkeling van de particuliere sector naast de bestaande publieke steun.

READ  Prins Louis beroofd van kroning? Zijn gedrag pleit niet in zijn voordeel

In een persbericht dat dinsdag is uitgebracht, demonstreert de Franse vereniging van directeuren en directeuren (SRF). “zonder reservering” Ondersteunende prijswinnende regisseur. “Ons deugdzame ondersteuningssysteem voor cinema moet worden beschermd. Tegenwoordig zijn concurrentievermogen en winstgevendheid helaas van het grootste belang ten gunste van de films met het grootste acceptatiepotentieel,” De algemene afgevaardigde van het Revolutionaire Front, Rosalie Brun, vertelde AFP. “Filmmakers moeten kunnen creëren zonder zich zorgen te maken over het economische doel. We luiden al heel lang de alarmbellen.”