Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Zwitserland zijn de gletsjers de afgelopen twee jaar evenveel gesmolten als tussen 1960 en 1990.

In Zwitserland zijn de gletsjers de afgelopen twee jaar evenveel gesmolten als tussen 1960 en 1990.

De conclusie is duidelijk: “Zwitserse gletsjers smelten steeds sneller.” Uit een onderzoek uitgevoerd door de Zwitserse Academie voor Natuurwetenschappen blijkt Verschijnt op donderdag 28 septemberdetails‘Dramatische versnelling’ Smeltende Zwitserse gletsjers. Volgens het team van deskundigen zijn deze gesteenten de afgelopen twee jaar in dezelfde mate gesmolten als tussen 1960 en 1990, onder invloed van extreme weersomstandigheden, verergerd door de klimaatverandering.

Het gebrek aan sneeuw in de winter en de zeer hoge temperaturen in de zomer hebben geleid tot een afname van de omvang van deze natuurlijke meesterwerken met 10% tussen 2022 en 2023, zoals opgemerkt door wetenschappers die verantwoordelijk zijn voor het bestuderen van de cryosfeer – alle massa’s ijs, sneeuw en ijs. bevroren ijs. De aarde bestaat op aarde.

De extreme jaren volgen elkaar op en zijn vergelijkbaar: na een verlies van 6% van hun volume in 2022, een recordjaar, smolten de Zwitserse gletsjers dit jaar nog eens 4%. Dit is de op een na grootste daling sinds het begin van de metingen. “Het is een combinatie van een zeer slechte opeenvolging van extreme weersomstandigheden en klimaatverandering.” Dit maakt deze extremen waarschijnlijker, legt Matthias Haas uit, hoofd van het Zwitserse glaciologische onderzoeksnetwerk Glamos. “Als we doorgaan op het tempo dat we de afgelopen jaren hebben gezien – alles gaat sneller – wordt elk jaar een slecht jaar.”Bevestigt.

“We zijn de afgelopen jaren getuige geweest van zulke sterke klimaatveranderingen dat het heel goed mogelijk is om dit land voor te stellen zonder gletsjers.”erkent de wereld, die toch de nadruk legt op dat beslissende optreden “klimaatstabiliteit”Door de CO2-uitstoot zo snel mogelijk tot nul terug te brengen, kan het helpen het milieu te beschermen “Een derde van het ijs wordt in Zwitserland gevormd.”. dit betekent “Alle kleine gletsjers zullen verdwijnen en de grote gletsjers zullen veel kleiner zijn, maar er zal nog steeds wat ijs zijn in de bovenste delen van de Alpen en enkele gletsjers die we aan onze kleinkinderen kunnen laten zien.”Meneer Haas wil hopen.

READ  De Europese Commissie stelt een extra steunbedrag van € 50 miljard over vier jaar voor
Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Minstens de helft van de gletsjers in de wereld is gedoemd ten onder te gaan als gevolg van de klimaatverandering

Alpen “Europa’s watertoren”

Het smelten trof het hele Alpenland, dat wordt beschouwd als de watertoren van Europa dankzij de 1.400 gletsjers die talloze meren, rivieren en beken voeden. In Zuid- en Oost-Zwitserland smolten de gletsjers bijna in dezelfde mate als in 2022. Zo werd in het zuiden van Wallis (zuid) en in het Engadin (oost) een ijssmelt van enkele meters gemeten op een hoogte van meer dan 3.200 meter. terwijl de gletsjers een paar jaar geleden nog niet in evenwicht waren op deze hoogte.

De hoge temperaturen deze zomer in Zwitserland hebben de nulgradengrens – of isotherm – naar recordniveaus geduwd, op 5.298 meter, een niveau hoger dan het hoogste punt van het land, Pointe Dufour (4.636 meter). Tijdens de winter van 2022-2023 viel er aan beide kanten van de Alpen heel weinig sneeuw en was het erg warm.

Zeer hete zomers verhinderden de vernieuwing van gletsjers

Boven de 1.000 meter boven zeeniveau waren de gemeten sneeuwhoogtes in de eerste helft van februari over het algemeen iets hoger dan tijdens de sneeuwloze winters van 1964, 1990 of 2007. Maar het smelten bereikte nieuwe records tijdens de helft van 2 februari. 30% van het meerjarig gemiddelde.

Ook boven de 2000 meter vertoonde ruim de helft van de automatische stations met een meetreeks van minimaal vijfentwintig jaar de nieuwe minimumrecords. Een droge en zeer warme juni zorgde ervoor dat het sneeuwdek twee tot vier weken eerder dan normaal smolt. Omstandigheden die de vernieuwing van gletsjers verhinderden.

READ  Biden dringt aan op onwaarschijnlijke hervorming Veiligheidsraad

Het nieuws

“menselijke warmte”

Hoe gaan we de klimaatuitdaging aan? Elke week hebben we de beste artikelen over dit onderwerp

Register

Volgens het beroemde rapport van het Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering (IPCC), dat vorig jaar werd gepubliceerd, is smeltend ijs en sneeuw een van de tien grootste bedreigingen die worden veroorzaakt door de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit een ander onderzoek dat in januari in het tijdschrift werd gepubliceerd wetenschapDe helft van de gletsjers op aarde is gedoemd tegen het einde van de eeuw te verdwijnen als de temperatuurstijging beperkt blijft tot +1,5°C vergeleken met de pre-industriële periode – de meest ambitieuze doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs.

De wereld met Agence France-Presse