Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Nederland worden gegevens van op Covit-19 geteste personen online verkocht

In Nederland worden gegevens van op Covit-19 geteste personen online verkocht

Lokale media-onthullingen suggereren dat de gegevens van personen die in Nederland zijn getest om te bepalen of ze een contract hebben met Covid-19 onderhevig zijn aan illegale handel, wat ertoe heeft geleid dat autoriteiten een onderzoek hebben geopend.

Volgens de publieke televisiezender NOS downloadt en print het computersysteem van de GGD, de lokale GGD, sinds april lijsten van geteste personen.

De onthullingen zijn maandag gedaan door de particuliere televisiezender RDL.

“Er wordt op grote schaal gehandeld in miljoenen contactgegevens, telefoonnummers en burgerservicenummers die worden gegenereerd vanuit de twee belangrijkste coronasystemen in de GGD”, zei RDL maandag.

Dat blijkt uit het RDL News-onderzoek dat GGD vrijdag met deze informatie confronteerde ”, voegde de zender eraan toe, eraan toevoegend dat de laatste de Nederlandse politie ertoe bracht “onmiddellijk” onderzoek te doen.

De Nederlandse politie zegt maandag in een verklaring dat twee GGT-medewerkers zijn aangehouden op verdenking van datadiefstal.

Gegevens te koop op Telegram, Snapshot, Wickler

“Op online nieuwsdiensten zoals Telegram, Snapshot en Wicker worden privégegevens van GGT-systemen tientallen maanden verkocht”, aldus RDL.

“Sommige accounts bieden de mogelijkheid om naar de gegevens van specifieke personen te zoeken. Het kost tussen de 30 en 50 euro, waarna je het thuisadres, het e-mailadres, het telefoonnummer en het burgerservicenummer van de persoon krijgt.”

AB, de Nederlandse functionaris voor de bescherming van persoonsgegevens, zei woensdag in een verklaring dat hij om opheldering had gevraagd aan lokale gezondheidsdiensten en werd gebombardeerd door telefoontjes van betrokkenen.

Lees ook: CNIL stopt zijn activiteiten tegen het gebruik van Stop Govt