Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Madagaskar was het de eerste klimaathongersnood

Verslag – In het zuiden van het eiland heeft een langdurige droogte de ernstige moeilijkheden verergerd waarmee een van de armste landen ter wereld wordt geconfronteerd. Het resultaat: meer dan een miljoen mensen overleefden dankzij humanitaire noodhulp, en experts schatten de eerste hongersnood als gevolg van de opwarming van de aarde.

Speciale gezant naar Madagaskar

Het dorp Bitsemeda, in het hart van de Androi-regio in het uiterste zuiden van Madagaskar, herbergt twee grote bronnen. De boring vond in 2019 plaats dankzij Europese hulp, maar die werd niet veel gebruikt. “Ze zijn ongeveer twee jaar opgedroogd”Soalhatra, een 44-jarige dorpeling, legt uit. Het heeft sinds januari niet meer geregend en er groeit niets op de velden. Dit is Keri.Samenvattend, mijn lot. In de taal van de Antandroi, de etnische groep van de regio, betekent het woord “Kiri” hongersnood geassocieerd met droogte.

Zonder water kan deze 15-jarige vader geen cassave of bonen verbouwen zoals hij vroeger deed en verdient hij de kost door blikjes water te vullen in de dichtstbijzijnde stad, Ambofumbe, 10 kilometer verderop, door een zipson- wagen getrokken. Op elk vat van 250 liter dat aan het dorp wordt verkocht, mag hij hopen 5.000 ari te krijgen, dat is iets meer dan 1 euro. De situatie is nog wanhopiger voor anderen, zoals Séraphine, een 28-jarige weduwe en moeder van acht kinderen:

Dit artikel is alleen voor abonnees. Je hebt nog 90% om te ontdekken.

Vrijheid kent geen grenzen, net als je nieuwsgierigheid.

Lees je artikel verder voor € 1 in de eerste maand

Al geabonneerd?
Log in

READ  Vier leden van het Griekse reddingsteam kwamen om bij een ongeval