Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Italië baart het plan van de Giorgia Meloni-partij om smaad te bestraffen met vier en een half jaar gevangenisstraf zorgen.

In Italië baart het plan van de Giorgia Meloni-partij om smaad te bestraffen met vier en een half jaar gevangenisstraf zorgen.

Een senator van de partij van de premier heeft dit amendement op een wetsontwerp inzake smaad ingediend. De oppositie en journalisten zijn alert.

gepubliceerd

updaten


Leestijd: 1 minuut

Italiaanse premier Giorgia Meloni in de Italiaanse Senaat, in Rome, eind januari 2024. (ANDREAS SOLARO / AFP)

In Italië is dit in dit stadium slechts een project, maar het baart de oppositie en journalisten zorgen. Gianni Perino, een senator van de Fratelli d'Italia-partij van Giorgia Meloni, stelt een wijziging van de lasterwet voor om daders van laster te straffen met maximaal vier en een half jaar gevangenisstraf. De oppositie en de pers zijn bezorgd over dit voorstel de site De onafhankelijke Vrijdag 12 april gewaardeerd dat 'Herstel van gevangeniswerk voor journalisten'. Senatoren van de linkse Democratische Partij omschrijven het project als… “Gevaarlijke drift” En denk aan A “Berber-erfgoed.”

Het amendement bepaalt dat een persoon die herhaaldelijk verantwoordelijk is voor laster in de pers een gevangenisstraf van maximaal drie jaar riskeert, en maximaal vier en een half jaar als de persoon onschuldig is. De Italiaanse wet bepaalde na de Tweede Wereldoorlog eerder dat daders van het misdrijf smaad met gevangenisstraf konden worden bedreigd. Maar het Italiaanse Constitutionele Hof, dat van mening was dat dit de vrijheid van denken bedreigde, oordeelde de maatregel in 2021 ongrondwettelijk.

De door Berlusconi opgerichte partij zegt tegen deze maatregel te zijn

Senator Gianni Perino kiest met dit amendement de tegenovergestelde richting, hoewel het uiteindelijk waarschijnlijk nooit zal worden aangenomen. Forza Italia, de partij van wijlen Silvio Berlusconi, speelt binnen de meerderheid een steeds gematigder rol en zegt tegen de maatregel te zijn. Maar met dit voorstel werd de boodschap ontvangen. Terwijl Giorgia Meloni sinds haar verkiezing signalen van gematigdheid in Europa afgeeft, doet een deel van haar meerderheid in Italië al anderhalf jaar het tegenovergestelde, in opeenvolgende stappen.

READ  Ben Wallace, minister van Defensie, trekt zich terug uit bod om Boris Johnson op te volgen