Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ik zweer het. Maieusthesis, een middenweg tussen psychologie en communicatie

Deze week vond het eerste symposium over myostase plaats in Blanches-breast-arbois. De theorie is ontwikkeld door psychiater Thierry Tornebez. Wie zijn naam niet wilde onthullen, vond er liever een uit, wat ‘de kunst van het baren van iemands gevoeligheid’ betekent. “Door de woorden uit te spreken, kunnen de betrokken wezens worden ondersteund, die lijden, oude of recente trauma’s hebben ervaren, beschrijft de specialist in Bergerac. Op het niveau van de behandeling beschouwen we symptomen als bestaand om opnieuw contact met zichzelf te maken. Men ontwikkelt zijn persoonlijkheid, men ontvouwt het bestaan.”

Naast huisartsen werken huisartsen. “Ik had iemand met duizeligheid. Ik vroeg haar eerst of ze een dokter had gezien”, zegt Edwig Morot, een natuurgeneeskundige, die wacht op haar certificering als arts. Dit doen wij altijd voor mensen met lichamelijke klachten. Het is haar nooit gelukt, en toen herontdekte ze de schok van een jong meisje waardoor ze haar evenwicht kon hervinden. »

“We praten met hen over de mensheid zonder enig geloof.”

Thierry Tornebiz ontwikkelde eerst een theorie van myesthesie met een klinische benadering van patiënten in zijn praktijk. Al vierendertig jaar traint hij in ziekenhuizen, met afdelingen, in relaties met anderen, want verrijking ligt halverwege tussen psychologische ondersteuning en communicatie. “Ik oefen wat ik moet doen om anderen te ondersteunen”, zegt hij. Hij wijst op slechte praktijken: “In het ziekenhuis doen we bijvoorbeeld het tegenovergestelde van wat er moet gebeuren. Tegen een oude dame die wil sterven, zullen we haar een schuldgevoel geven, haar zeggen: ‘Je hebt kinderen en kleinkinderen .’ Hij biedt aan haar te vragen: ‘Is het beter voor u als ze sterft?'” Om een ​​persoon uit te nodigen om te vertrouwen. Thierry Tornebez zegt dat hij tijdens zijn training altijd goed is ontvangen. Hij heeft naar schatting zo’n 17.000 mensen getraind. Toelichting: “We praten met hen over menselijkheid, zonder dogma’s. »

READ  COVID-19: wat is rusteloos anaal syndroom in Japan?
Thierry Tornebez pleit voor een toegankelijke aanpak voor iedereen

Thierry Tornebez zoekt geen erkenning voor zijn aanpak. Hij wil geen specialiteit van artsen worden voor de “opgeleide elite”. Vandaag zijn 140 beoefenaars wereldwijd gecertificeerd. Om het te krijgen, duurt het 20 dagen training gedurende twee jaar. Iedereen in opleiding kan daadwerkelijk patiënten ontvangen. Om niet voor kwakzalvers te vallen, was het symposium van deze week een gelegenheid om na te denken over de ‘veiligheid van begeleidende personen’. Dit was bedoeld voor Maieusthesis beoefenaars, voor wie het een aanvullend specialisme is. Het zijn eigenlijk psychologen, filosofische wetenschappers of zelfs natuurgenezers. “We kunnen een handvest voor beoefenaars opstellen waarin patiënten kunnen zien of de beoefenaar gelijk heeft”, zegt Thierry Tornebez. Hij wil vrijheid van handelen overlaten aan beoefenaars. “Stabiliteit komt voort uit diversiteit, zoals in de natuur, vindt de specialist. Beoefenaars moeten met voldoende ondersteuning vrij worden gelaten van wat ze zijn, zodat het nergens gebeurt.”