Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hoeveel dagen duurt het om in Europa te werken om de gas- en elektriciteitsrekening te betalen?

Volgens de Confederatie van Europese Vakbonden moet een werknemer met een minimumloon in Frankrijk 30 dagen werken voor verwarming en verlichting, vergeleken met 48 in Nederland en 54 in Griekenland. De gemiddelde Franse werknemer moet een dag meer werken dan in 2021 terwijl de Italiaan er 9 dagen meer aan besteedt.

De Europees Verbond van Vakbonden Doe mee aan een interessante oefening. Ik heb voor elk EU-land berekend hoeveel dagen u werkt om uw jaarlijkse energierekening te betalen (in juli van dit jaar). Dit maakt de vergelijkingen relevanter, omdat rekening wordt gehouden met inkomensverschillen.

Wat zien we als we deze gegevens lezen? Allereerst kost een minimumloon werknemer in Frankrijk, Roemenië en Hongarije het minste aantal (30 dagen) om zijn jaarlijkse rekeningen te betalen. Terwijl hij 65 neemt in Tsjechië, 54 in Griekenland of Estland en 48 in Nederland.

Aantal werkdagen om stook- en elektriciteitsrekeningen te betalen (de werknemer ontvangt het minimumloon)
Aantal werkdagen om verwarmings- en elektriciteitsrekeningen te betalen (werknemer ontvangt minimumloon) © BFMTV

Een dag langer dan 2021, in Frankrijk, 10 dagen in Nederland

Maar niet alle EU-landen leggen hun bedrijven minimumlonen op. Dus de Europese Confederatie van Vakbonden maakte dezelfde berekening met het gemiddelde loon. Als gevolg hiervan bevindt Frankrijk zich in het eerste derde deel van de landen waar het aantal werkdagen het laagst is met een totaal van 20 dagen, dit is meer dan 11 dagen voor Litouwers of 14 dagen voor Luxemburgers, maar het is nog steeds veel minder dan 36 dagen voor Grieken en 33 dagen voor Tsjechen.

Aantal werkdagen om verwarmings- en elektriciteitsrekeningen te betalen (de werknemer wordt betaald op het gemiddelde staatsniveau)
Aantal werkdagen om verwarmings- en elektriciteitsrekeningen te betalen (werknemer betaalt op het gemiddelde staatsniveau) © BFMTV

Maar om de impact van hogere energieprijzen te meten, is het ook nodig om te kijken naar de evolutie van dit aantal dagen tussen 2021 en 2022: weer een dag in Frankrijk, zoals in Luxemburg. Hij heeft dus nog tien spelers in Nederland (24 tegen 14 vorig jaar), Griekenland (36 tegen 26) en negen in Italië (30 tegen 21).

READ  € 50.000 boete voor Le Figaro voor het gebruik van advertentiecookies zonder toestemming

De gemiddelde Duitse werknemer betaalt 4100 euro en moet meer werken dan een Fransman om zijn rekeningen te betalen

Vorig jaar bevond de gemiddelde Spaanse arbeider zich, net als een Belg, in ongeveer dezelfde positie als een Fransman, met 19 tot 20 werkdagen om die rekeningen te betalen. Dit jaar moeten ze nog 4-5 dagen werken. Als een normale Duitse arbeider (Betaalt in totaal € 4.100 per maand) Maar wie moet nu een dag langer werken dan de Fransen om gas en elektriciteit te betalen.

De verklaring is eenvoudig. Frankrijk heeft een kostbaar tariefschild ingevoerd op de gas- en elektriciteitsprijzen, wat dit zwakkere effect van hogere energieprijzen op het huishoudbudget verklaart.

Pierre Kupfermann