Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hoe zeewormen ons leven kunnen veranderen met zeebioloog Frank Zall

Hoe zeewormen ons leven kunnen veranderen met zeebioloog Frank Zall

Ali Badu ontvangt de Franse onderzoeker Frank Zall, die een revolutie teweegbracht in de geneeskunde en aan wie we te danken hebben…Het equivalent van penicilline werd een eeuw geleden ontdekt“.Zijn werk heeft buitengewone vooruitgang mogelijk gemaakt op het gebied van orgaantransplantaties, chirurgie, beroertes en de lijst gaat maar door. Zijn startup “Marina” trekt investeerders van over de hele wereld aan. Een geweldig verhaal waar het allemaal begint bij de groene zee. Je kunt het vinden hem op de stranden van Bretagne, en hij publiceert Treasure Under the Sand met Elena Sander en Robert Teppert (Les Arènes Editions).

Het is een geweldig verhaal en een prestatie waarbij het allemaal begint met een zeeworm, degene die je op de stranden van Bretagne kunt tegenkomen. Stel je een wandelaar voor op het strand van Roscoff in Bretagne, op 16 januari 2018. Als marien bioloog die al sinds zijn kindertijd gepassioneerd is door de zeebodem, ontmoet hij dit kleine, onbeduidende en onderschatte dier. Door goed na te denken realiseert de onderzoeker zich dat bij zorgvuldige observatie van het leven van deze kleine zeeworm en zijn overlevingscyclus blijkt dat hij in feite een redder in nood is voor het menselijk leven. De naam is “l'arénicole” of “buzuc” in het lokale dialect.

Een met zuurstof gevulde zeeworm: een schat voor de volksgezondheid

Dit mariene molecuul is een zuurstoftransporteur die heeft geholpen het leven te redden van een patiënt die aan neurofibromatose lijdt, door het volledige succes van zijn tweede transplantatie mogelijk te maken. Waarom ? Omdat de structuur van dit kleine zeedier een grote innovatie mogelijk maakt in het behouden van menselijke zuurstof, bijvoorbeeld tijdens een belangrijke operatie.

READ  Legers staan ​​voor de klimaatuitdaging

Deze kleine zeeworm kan ademen tijdens de getijden, dat wil zeggen dat hij enkele uren met zuurstof leeft en ook onder water enkele uren zonder zuurstof. De onderzoeker vertelt ons dat deze ontdekking een reactie is op iets dat sinds het bestaan ​​van de geneeskunde niet meer is opgelost, namelijk ischemie en reperfusie. : “De levenscyclus van deze kleine, met zuurstof gevulde zeeworm is aangepast aan het natuurlijke mechanisme van eb en vloed, waardoor de functies van het menselijk lichaam kunnen veranderen. Bij eb is ischemie (zuurstofverlies) en bij vloed reperfusie ( herontwikkeling van zuurstof). Dat was de worm. Hij reageert al miljoenen jaren op dit medische probleem omdat hij in twee totaal verschillende onderwateromgevingen continu heeft kunnen ademen! In feite heeft dit kleine dier hemoglobine, dat zuurstof voor langere tijd kan vasthouden. minstens zes uur, dat wil zeggen de tijd van het getij. Dit mariene molecuul kan 40 keer meer zuurstof binden dan menselijk hemoglobine, waardoor een enorme capaciteit wordt geboden voor fysiologische zuurstofafgifte tijdens orgaantransplantaties, bloedtransfusies en herstel. Met deze technologie kunnen we de longen 48 uur vasthouden in plaats van 6 uur“.

In een tijd waarin orgaantransplantatie 22.000 patiënten op de wachtlijst betreft en er jaarlijks 1.000 patiënten sterven omdat conserveringstechnieken niet geschikt zijn, staat dit ondergewaardeerde zeedier op het punt een revolutie teweeg te brengen in de volksgezondheid. De onderzoeker stelt dat een van de methoden is:Om lessen te trekken uit de natuur, uit het behoud van de biodiversiteit, en uit deze bibliotheek van innovatie, vooral op het gebied van de gezondheid“.

READ  "Stop onmiddellijk met het gebruik ervan" als u dit symptoom heeft, waarschuwt ANSM

► De rest om naar te luisteren…

De grond is vierkant

54 minuten

Van oorzaak tot gevolg, Environment Magazine

59 minuten