Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hoe klimaatverandering onze slaap beïnvloedt (en waarom het niet beter zal worden)

Vierenveertig uur of elf nachten Minder dan zeven uur slaap: dit is wat iedereen momenteel verliest bij het naar bed gaan als gevolg van hogere temperaturen, volgens een studie uitgevoerd door Deense onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen tussen 2015 en 2017 en gepubliceerd in beoordeling een land 20 mei 2022.

>> COP25: Elf niet domme vragen over de opwarming van de aarde

Om zijn werk te doen, verzamelde het Deense team gegevens van een steekproef van 47.000 mensen uit 68 landen, uitgerust met een slaapmonitorarmband, die ze vergeleken met lokale meteorologische gegevens. Dat wil zeggen, in totaal werden ongeveer zeven miljoen nachten slaap geregistreerd. Aan het einde van hun werk konden ze het bewijzen vanaf 25°tegen Wanneer buiten gemeten, wordt de kans om niet te genieten van een goede nachtrust vermenigvuldigd met 3,5. Terwijl de ideale temperatuur om te slapen rond de 19°C ligt, vertragen hogere buitentemperaturen het moment van slapen (omdat we ons lichaam nodig hebben om af te koelen om in slaap te vallen) en vervroegen ze onze waakklok.

Deze verslechtering van de slaaptijd zou in de toekomst kunnen toenemen: wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen hebben aangetoond dat stijgende temperaturen als gevolg van de opwarming van de aarde ons tegen 2099 50 tot 58 uur slaap per jaar kunnen ontnemen.

Onder degenen die het eerst worden getroffen, vrouwen en ouderen: onder vergelijkbare omstandigheden daalt de lichaamstemperatuur van vrouwen eerder op de avond in vergelijking met mannen, legt de studie uit, wat vrouwen zou kunnen blootstellen aan zeer hoge omgevingstemperaturen wanneer ze normaal beginnen te slapen. Het lichaam van ouderen reguleert de warmte minder goed dan die van jongeren.

READ  Joe Biden vierde zijn 79e verjaardag, een record voor een Amerikaanse president

De onderzoekers stellen, hoewel ze erkennen dat ze het niet kunnen bewijzen, dat inwoners van ontwikkelingslanden angstiger zouden kunnen zijn, omdat ze minder uitgerust zijn met een airconditioningsysteem.

Naast ernstige gevolgen voor de geestelijke gezondheid, een afname van cognitieve prestaties, een afname van de productiviteit, een toename van het ziekteverzuim, een verminderde efficiëntie van het immuunsysteem en een hoger risico op hypertensie. En meer depressie en suïcidaal gedrag.

Slaaptekort vertraagt ​​ook de reactietijden, verhoogt het risico op ongelukken, remt de neurale codering van nieuwe ervaringen in het geheugen en beperkt de klaring van neurotoxische metabolieten uit de hersenen die verband houden met veroudering en neurodegeneratieve ziekten. Ten slotte zal gebrek aan slaap het hongergevoel aanzienlijk vergroten: in een andere studie die in maart 2017 werd gepubliceerd, toonden wetenschappers van de Universiteit van Pennsylvania aan dat nachten van minder dan zes uur de productie van ghreline bevorderen, het spijsverteringshormoon dat de eetlust stimuleert en vermindert. Leptine reguleert de opslag van lichaamsvet en de eetlust door de verzadiging te beheersen.

De publicatie van deze studie komt op een moment dat de hittegolf in India en Pakistan al 90 doden heeft geëist. Volgens wetenschappers van de World Weather Attribution (WWA), het netwerk van wetenschappers die leiden in het toeschrijven van extreme gebeurtenissen aan klimaatverandering, is de kans op deze hittegolf door klimaatverandering dertig keer zo groot geworden.