Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Historische protesten in China: hoe het WK in Qatar de Chinezen boos maakte

Historische protesten in China: hoe het WK in Qatar de Chinezen boos maakte

eenvoudig
Sinds zondag 27 november zijn er op ongekende schaal bijeenkomsten uitgebroken in veel grote steden in China om te protesteren tegen de zero Covid-strategie die sinds het begin van de pandemie is ingevoerd. Het WK voetbal in Qatar, dat op zondag 20 november van start ging, leidde tot woede.

In China is het geen toeval dat televisie geen beelden meer vertoont van kijkers die geen mondkapje dragen tijdens het WK voetbal in Qatar. Deze beslissing is genomen om de Chinezen, die boos zijn over de beperkingen die aan Covid-19 zijn opgelegd, niet van streek te maken.

Lees ook:
Historische protesten in China: waarom houden demonstranten witboeken tegen de “Zero Covid”-strategie?

China is al een van de laatste landen ter wereld die een strikt “nul Covid”-beleid voert, dat frequente identificaties en bijna dagelijkse polymerasekettingreactie (PCR)-tests van de bevolking omvat. De demonstraties die op zondag 27 november uitbraken in verschillende grote steden van het land, zijn het hoogtepunt van deze onvrede onder de bevolking die de afgelopen maanden is blijven toenemen vanwege de gezondheidsbeperkingen.

Lees ook:
videos. “Zero Covid”-beleid: Shanghai, Beijing, Wuhan… een golf van protesten in China

Terwijl de voetbalcompetitie op 20 november van start gaat, heeft een open brief voor opschudding gezorgd op het Chinese sociale netwerk WeChat, met de vraag of China echt “op dezelfde planeet” is in het licht van het grote aantal toeschouwers zonder maskers tijdens het WK. De woede van de Chinezen heeft zo’n niveau bereikt dat de CCTV-sportzender tijdens de uitzending van de Japan-Costa Rica-wedstrijd systematisch elke foto verving waarop mensen heel dicht bij de spelers of het stadion stonden.

READ  De Duitse president is persona non grata in Kiev

“Xi Jinping, neem ontslag!”

De censuur van de Chinese autoriteiten was op maandag 28 november aan het werk om alle sporen uit te wissen van de golf van demonstraties die de vorige dag plaatsvond, op een schaal die in decennia ongekend was.

Demonstratie ter ondersteuning van Urumqi in Shanghai, en tegen het gezondheidsbeleid. “We willen vrijheid, democratie en vrijheid van meningsuiting voor de pers”, vragen de verzamelde jongeren (laat de Chinezen deze laatste slogan waarderen). Ik heb dit nog nooit eerder gezien in China pic.twitter.com/nTSxRre1NP

– Simon Leplatre (@SLeplatre) 26 november 2022

Op zondag uitte een menigte demonstranten, in reactie op oproepen op sociale netwerken, hun woede, met name in Beijing, Shanghai en Wuhan, wat de politie verraste. Onder de slogans die in koor werden gezongen, waren: “Nee tegen het virus, we hebben honger!” , “Xi Jinping, neem ontslag! CCP (Chinese Communistische Partij, noot van de redacteur), trek u terug!” , “Nee tegen detentie, we willen vrijheid.” Gezien de omvang op het terrein lijkt de mobilisatie, waarvan het totale aantal deelnemers moeilijk vast te stellen is, de belangrijkste sinds de pro-democratische rellen van 1989.