Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Hier zijn de 7 meest calorische vetten

Hier zijn de 7 meest calorische vetten

Of ze nu van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn, niet alle vetten in vet hebben dezelfde voordelen en hetzelfde aantal calorieën.

Als vet een groot deel van de calorieën uitmaakt in een uitgebalanceerd dieet, bevatten sommige vetten nog steeds meer calorieën dan andere.

olie

Vaak onderhevig aan veel vooroordelen over welke calorieën in de een lager zijn dan in de ander, is olie, ongeacht welke, het vet met de meeste: 900 calorieën per 100 gram. Het is rijk aan fosfor en vitamine E en helpt nog steeds het cardiovasculaire systeem te beschermen tegen slechte cholesterol, en de vetzuren vertragen de huidveroudering.

Vet

Reuzel, populair op het platteland, wordt gebruikt in bereidingen zoals rillettes of zelfs gebak. Het is een vettige substantie afkomstig van varkensvlees: het bevat 880 calorieën per 100 gram. Het bevat minder calorieën dan olie, maar bestaat toch uit verzadigde vetzuren die diabetes of hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken.

Boter

Hoewel boter en ghee een redelijk gelijk vetgehalte hebben, is boter erg rijk: 100 gram boter bevat 750 calorieën. Het is gemaakt van melk, maar bevat vitamine A en vetzuren die gunstig zijn voor de gezondheid.

Ghee

Margarine wordt gemaakt van plantaardige olie, maar bevat veel calorieën: per 100 gram bevat het tussen de 400 en 700 calorieën. Vaak gebruikt als vervanging voor boter, varieert de kwaliteit van het vet afhankelijk van de enigszins gladde textuur.

Verse room

Het is de lichtste ooit. Of het nu dik of vloeibaar is, het bevat 2 tot 3 keer minder vet dan andere vetten: in 100 gram zitten zelfs 300 calorieën. Door het afromen van de melk kan deze min of meer licht zijn.

READ  Covid-19: waarom zien we geen nieuwe varianten opkomen?

Kokosnootolie

Kokosolie is de laatste jaren populair geworden, vooral vanwege de voordelen voor de huid en het haar. Het bevat echter ook heel veel calorieën: 862 calorieën per 100 gram. Hoewel het verzadigde vetzuren bevat, is het ook rijk aan middellangeketentriglyceriden (MCT’s) die snel in het lichaam worden gemetaboliseerd.

Eend vet

Eendenvet wordt veel gebruikt in de keuken van Zuidwest-Frankrijk, vooral voor het conserveren van vlees, en bevat veel calorieën: 800 calorieën per 100 gram. Het staat echter bekend om zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren, vergelijkbaar met die in olijfolie, die gunstig zijn voor de cardiovasculaire gezondheid.

Vet zit ook verborgen in suikerhoudend voedsel, en dus in sommige koolhydraten. Maar wees voorzichtig: het najagen van calorieën door vet te verminderen is niet noodzakelijkerwijs de sleutel tot een caloriearm dieet.