Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het noordpoolgebied kan in de zomer van de vroege jaren 2000 verstoken zijn van zee-ijs

Het noordpoolgebied kan in de zomer van de vroege jaren 2000 verstoken zijn van zee-ijs

L’Arctique pourrait être privileged de banquise en été dès les années 2030, so it is between more than that qu’estimé jusqu’à present, meme dans un faibles émissions de gaz à effet de serre, bevestiging van chercheurs in een gepubliceerd artikel mardi 6 juni.

De wetenschappers, gevestigd in Korea, Canada en Duitsland, gebruikten observatiegegevens uit de periode 1979-2019 om nieuwe simulaties uit te voeren. “De resultaten geven aan dat de eerste maand september zonder zee-ijs al in de jaren 2030-2050 zal voorkomen, ongeacht de emissiescenario’s.”concludeerden ze in beoordeling Natuurcommunicatie.

Wanneer deskundigen aangeven dat er geen ijspakken zijn, komt dit overeen met een oppervlakte van minder dan een miljoen vierkante kilometer; Langs de kusten kunnen resten van ijs liggen. Ter vergelijking: het zee-ijsoppervlak schommelde tussen 10 en 14 miljoen vierkante kilometer in 2022, Dat meldt het National Snow and Ice Data Center (NSIDC)Een Amerikaans universitair instituut dat gespecialiseerd is in de studie van door ijs bedekte gebieden

“Dit is ongeveer tien jaar eerder dan de laatste voorspellingen van het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering.”Het door de VN gemandateerde Intergovernmental Panel on Climate Change verwijst naar artikel co-auteur Sung Ki-min van Pohang en Yonsei Universities in Zuid-Korea.

Wetenschappers zijn ook van mening dat de achteruitgang van dit ijs vooral kan worden toegeschreven aan de uitstoot van broeikasgassen, andere factoren (met name aerosolen, zonneactiviteit en vulkanisme) zijn veel minder belangrijk.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Start van de bouw van een drijvend poolstation om de impact van de opwarming van de aarde op de biodiversiteit te bestuderen

‘Versnel de opwarming van de aarde’

Pakijs – of zee-ijs – bestaat uit zout water op het oppervlak van de oceaan, dat onder invloed van kou is bevroren. Het smelten ervan veroorzaakt niet direct een stijging van de oceaanspiegel (in tegenstelling tot ijskappen en gletsjers), aangezien het volume al deel uitmaakt van de vloeibare oceaan, maar desalniettemin catastrofale gevolgen heeft.

READ  Recordhitte verwacht op woensdag in Italië, ook getroffen door branden

In feite speelt dit ijs een zeer belangrijke rol in de zomer, door de zonnestralen terug de ruimte in te reflecteren, wat het noordpoolgebied afkoelt. Dit spiegeleffect, albedo genaamd, wordt tegenwoordig steeds zwakker, dus het noordpoolgebied warmt veel sneller op dan andere regio’s.

Het verdwijnen van het ijs “Het zal de opwarming van het Noordpoolgebied versnellen, wat zou kunnen leiden tot een toename van extreme weersomstandigheden op de middelste breedtegraden, zoals hittegolven en bosbranden.”legt Seung-Ki Min, van Pohang en Yonsei Universities in Zuid-Korea, co-auteur van het artikel uit. Het kan ook de opwarming van de aarde versnellen door permafrost te ontdooien (Want het blijft het hele jaar bevroren)Zeespiegelstijging door het smelten van de Groenlandse ijskap.vult de onderzoeker aan.

“Dit wordt het eerste grote onderdeel van ons klimaatsysteem dat we verliezen door de uitstoot van broeikasgassen.”voegt Dirk Notts, van de Universiteit van Hamburg, een andere co-auteur van de studie toe. “Wetenschappers waarschuwen al tientallen jaren voor deze verdwijning en het is triest om te zien dat deze waarschuwingen grotendeels genegeerd worden.”spijt.

Het nieuws

“menselijke warmte”

Hoe ga je de klimaatuitdaging aan? Elke week onze beste artikelen over dit onderwerp

Register

Notts hoopt nu dat beleidsmakers geïnteresseerd zullen zijn in de bevindingen van de onderzoekers “Zodat we in ieder geval de andere componenten van ons klimaatsysteem kunnen beschermen, door toekomstige opwarming zoveel mogelijk te beperken.”.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Klimaat: Hoe werken we op collectief niveau? Zeven zakelijke ideeën

De wereld met Agence France-Presse

READ  CO2-neutraliteit, privéjets, toegangsbeperkingen ... Wat te onthouden van deze dag