Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het geluid van de grootste meteorietinslag die NASA ooit op Mars heeft geregistreerd

Het geluid van de grootste meteorietinslag die NASA ooit op Mars heeft geregistreerd

Voor ongeoefende oren is de opname van één minuut niets anders dan een vage, door elkaar gegooide echo. Voor ruimteprofessionals is geluid historisch. Op donderdag 27 oktober publiceerde NASA een audio-opname van een aardbeving die werd gezien op het oppervlak van Mars, op 24 december 2021, nadat een meteoor het oppervlak van de Rode Planeet had geraakt.

De bevingen, met een kracht van 4, werden gedetecteerd door de InSight-sonde en zijn seismometer, die bijna vier jaar geleden op het oppervlak van Mars werden geplaatst, ongeveer 3.500 kilometer van de plaats van inslag. De oorsprong van deze Marsbeving is pas voor de tweede keer bevestigd door het ruimtevaartuig genaamd de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Het draaide rond de planeet en maakte binnen vierentwintig uur na de gebeurtenis beelden van de nieuw gevormde krater.

Het beeld is indrukwekkend: er werden ijsblokken naar de oppervlakte gegooid en er werd een krater met een diameter van ongeveer 150 meter en een diepte van 20 meter geboord. Het grootste aantal ooit waargenomen sinds de lancering van het MRO-orbitale voertuig, zestien jaar geleden. Hoewel meteoorinslagen op Mars niet ongewoon zijn, “We hadden nooit gedacht dat we zoiets groots zouden zien”zei donderdag op een persconferentie Ingrid Dubard, die werkt aan de Insight- en MRO-missies.

12 meter meteoriet

De onderzoekers schatten dat de meteoriet zelf ongeveer 12 meter verwijderd had moeten zijn – wat op aarde zou hebben geleid tot desintegratie in de atmosfeer. “Dit is gewoon de grootste meteoorinslag op aarde die is gehoord sinds we wetenschappelijk onderzoek doen met seismografen of seismometers.”legde uit aan Agence France-Presse Philippe Legnonier, een professor in de planetaire wetenschap die deelnam aan twee onderzoeken die voortkwamen uit deze waarnemingen, die donderdag in het tijdschrift werden gepubliceerd. Wetenschap.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Op Mars hoort InSight meteoren vallen

De verzamelde informatie moet het mogelijk maken om de innerlijke kennis van Mars en zijn ontstaansgeschiedenis te verbeteren. Vooral de aanwezigheid van ijs is “Verrassing”bevestigde Ingrid Dubar, die ook co-auteur was van de twee onderzoeken. “Het is de heetste plek op Mars en het is het dichtst bij de evenaar, waar we ijs hebben gezien.”

Naast de wetenschappelijke interesse in deze ontdekking om het klimaat van Mars te bestuderen, kan de aanwezigheid van water op deze breedtegraad bewijzen ” zeer handig “ “Toekomstige ontdekkingsreizigers”, vertelde Laurie Glaese, NASA’s directeur van planetaire wetenschappen, aan toekomstige ontdekkingsreizigers. “We willen de astronauten zo dicht mogelijk bij de evenaar laten landen”Ze zei, vanwege de hoge temperaturen. Het ijs ter plaatse kan dan echter worden omgezet in water of zuurstof.

1300 “aardbeving”

De inslag van de meteoriet was sterk genoeg om lichaamsgolven (verspreid tot in de kern) en oppervlaktegolven (die de aardkorst horizontaal overstaken) te genereren, waardoor de structuur in detail kon worden bestudeerd.in Mars. Zo werd vastgesteld dat de korst waarop InSight zich bevindt, minder dicht is dan de korst die werd doorkruist vanaf de plaats van inslag.

Zoals verwacht werkt de Insight-sonde van vandaag bij vertraagd door stof dat zich ophoopt op zijn zonnepanelen. De verbinding kan nu worden verbroken “Ongeveer vier tot acht weken”Wie dacht dat het was, zei Bruce Banerdt van NASA’s Jet Propulsion Laboratory op donderdag “verdrietig” Maar hij juichte het succes van de missie toe, die er meer dan 1.300 spotten. “Marsquix”.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Mars heeft misschien 3 miljard jaar geleden een grote pooloceaan gehost

De wereld met AFP

READ  Een superzonnestorm zal de aarde treffen? NASA waarschuwt dat "het slechts 30 minuten duurt om zich voor te bereiden op impact."