Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het fossiel van een zeer oude vertegenwoordiger van vogels verstoort zijn evolutionaire geschiedenis

Het fossiel van een zeer oude vertegenwoordiger van vogels verstoort zijn evolutionaire geschiedenis

Janavis finale. Rots olijf

Uitgerust met tanden en een beweegbaar gehemelte, stond deze moderne dinosaurus heel dicht bij onze moderne vogels.

67 miljoen jaar geleden hadden de meeste vogels tanden. En sommige van deze vogels uit het Krijt zouden veel dichter kunnen zijn dan deskundigen dachten bij hun nakomelingen die vandaag door onze lucht zwerven, de laatste vertegenwoordigers van de dinosaurussen, die de wereld domineerden tot de verschrikkelijke Krijt-Tertiaire crisis, veroorzaakt door de val van een meteoriet op de Yucatan Schiereiland.

Maar wat er bekend is over de evolutionaire oorsprong van onze moderne vogels kan worden uitgedaagd door het fossiel van een oude vogel, genaamd laatste janavis, onlangs ontdekt in België (Natuur, 30 november 2022). Het werk dat aan het exemplaar is gedaan, laat zien dat vogels waarvan men dacht dat ze oud waren, in werkelijkheid moderne vogels zouden zijn, en vice versa.

Moderne vogels (bekend als “Neurinthes”) zijn verdeeld in twee grote groepen die ongelijk in aantal zijn. De eerste groep, neognaten genaamd, komt het meest voor; Het zijn ook duiven, meeuwen en adelaars, …

Dit artikel is alleen voor abonnees. Je hebt nog 80% om te ontdekken.

De grenzen van de wetenschap verleggen is ook vrijheid.

Lees je artikel verder voor € 0,99 voor de eerste maand

Al geabonneerd?
Log in

READ  Pijntolerantie neemt toe met fysieke activiteit