Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het conflict tussen de Europese Commissie en Polen escaleerde verder

Het is een nieuwe escalatie in de strijd tussen de Europese Commissie en Warschau over de rechtsstaat. Op woensdag 22 december kondigde het gemeentebestuur aan dat het een inbreukprocedure tegen Polen had ingeleid naar aanleiding van een beslissing van het Grondwettelijk Hof van 7 oktober, waarin de voorrang van Europees recht boven nationaal recht werd aangevochten. “Deze jurisprudentie was in strijd met de algemene beginselen van autonomie, prioriteit, efficiëntie en uniforme toepassing van het Unierecht en van de bindende uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Unie.”Dat zei commissaris voor economie Paolo Gentiloni. Voordat u verder gaat: “Het Grondwettelijk Hof voldoet niet langer aan de eisen van een bij wet ingesteld onafhankelijk en onpartijdig gerecht, zoals vereist door het verdrag.” De Europese Unie, de Commissie, is de hoedster ervan.

Neiging om democratisch centralisme te ontwikkelen (…) Brussel gaat helaas vooruit, maar het moet gestopt worden.”De Poolse premier antwoordde. Mateusz Morawiecki bevestigde dat het Poolse Constitutionele Hof reageerde “Voor alle eisen van onafhankelijkheid”. En aandringen: “Het is een constitutioneel hof dat zich bezighoudt met de grondwet, zodat het echt de hoogste wet van de Republiek Polen is.”

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees De ongekende twijfel aan het primaat van het Europese recht door Polen schudt de Unie door elkaar

De lancering van deze inbreukprocedure, die zou kunnen neerkomen op een verwijzing naar het Hof van Justitie van de Europese Unie (EU) en financiële sancties, is de laatste schakel in de strijd tussen Warschau en Brussel over rechtskwesties sinds de nationalistische conservatief. De Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (Pis) kwam in 2015 aan de macht. De commissie vreest dat de justitiële hervormingen die door Mateusz Morawiecki zijn doorgevoerd, de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht ondermijnen, wanneer Warschau beweert dat ze deze in staat stellen om corruptie binnen de rechterlijke macht beter te bestrijden. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft in deze zaken meermaals Polen veroordeeld, zonder enige vooruitgang te boeken.

READ  Oppositie bevestigt Juan Guaido als interim-president

Boete op aanvraag 1 miljoen euro per dag

Op 27 oktober legden Luxemburgse rechters Warschau een boete op van € 1 miljoen per dag totdat de disciplinaire afdeling van het Hooggerechtshof werd opgeschort, volgens een rechterlijke uitspraak van 14 juli. Tot dusver heeft Polen niets betaald, maar de commissie waarschuwde: als er de komende weken niets wordt gedaan, zal het terugkrabbelen. “Bedragen vanaf 3 november, met laattijdige rente” op aan de staat toegewezen middelen.

Je hebt nog 54,08% van dit artikel om te lezen. De rest is alleen voor abonnees.