Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het Amazone-regenwoud wordt in een ongekend tempo vernietigd door menselijke activiteiten

Het Amazone-regenwoud wordt in een ongekend tempo vernietigd door menselijke activiteiten

Het Amazone-regenwoud is erg ziek, en daarmee de hele planeet. In twee literatuuroverzichten die donderdag 26 januari zijn gepubliceerd in de VlagOngeveer 50 internationale onderzoekers waarschuwen voor de snelle en diepgaande veranderingen die plaatsvinden in de longen van de aarde als gevolg van de druk van menselijke activiteiten. Door zowel de versnelde ontbossing als de achteruitgang van deze regio te veroorzaken, bedreigen ze het klimaat, de biodiversiteit, het welzijn van de lokale bevolking en de mensheid in bredere zin.

Lees ook Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees In Brazilië is de ontbossing in het Amazonegebied op het hoogste niveau sinds 2008

Het Amazone-regenwoud, dat zich uitstrekt over negen landen (voornamelijk Brazilië), is een van de levendigste ecosystemen ter wereld. Het is de thuisbasis van bijna een derde van de bekende soorten op aarde, waaronder 390 miljard bomen, en helpt de wereldwijde koolstof- en waterkringlopen in stand te houden. Tegelijkertijd is het bijzonder kwetsbaar: 17% van het oorspronkelijke bos is vernietigd en 9% is ernstig aangetast, d.w.z. 26% beschadigd, volgens Eerste studie.

In kwestie: ontbossing, veroorzaakt door landbouw- en industriële activiteiten – die recordniveaus bereikten in Brazilië onder het mandaat van Jair Bolsonaro (2019-2023) – en klimaatverandering, ook veroorzaakt door menselijke activiteiten. Deze vernietiging van Amazone-ecosystemen gebeurt in een ongekend tempo, honderden of zelfs duizenden keren sneller dan enig natuurlijk klimatologisch of geologisch fenomeen in het verleden, waarschuwt de studie, met ondersteunende cijfers.

toekomstige netto uitstoter van kooldioxide2

De versnelling is dat niet alle soorten, volkeren en ecosystemen in het Amazonegebied zich eraan kunnen aanpassen. Zodat de Amazone een onomkeerbaar omslagpunt nadert, wanneer uitgestrekte bossen definitief zullen worden getransformeerd in savannes – uit eerdere verslagen Hij had laten zien dat dit point of no return in bepaalde gebieden, in het zuiden en oosten van het bekken, al was bereikt.

READ  Terug naar school bij Audi: Op 53-jarige leeftijd begon deze ingenieur zijn carrière als wiskundeleraar

Na miljoenen jaren dienst te hebben gedaan als een krachtige koolstofput, zou de Amazone binnenkort moeten veranderen in een netto uitstoter van koolstofdioxide.2. Omdat bossen koolstof vrijgeven als ze vernietigd, afgebroken of verbrand worden, maar ook omdat ze minder dicht op elkaar staan ​​met bomen en minder kunnen vastleggen.

We weten welke maatregelen dringend moeten worden genomen. “Het is een kwestie van politieke wil”, zegt wetenschapper James Alpert.

De gevolgen voor het klimaat zijn verbluffend: het vrijgeven van alle koolstof in de bossen en bodems van de Amazone (ongeveer 180 miljard ton) zou de concentratie van koolstofdioxide voldoende verhogen2 atmosfeer om de temperatuur op aarde met meer dan één graad te laten stijgen, waarschuwt James Alpert, professor milieu aan de Universiteit van Louisiana in Lafayette en eerste auteur van de studie. Minder bomen betekent ook minder regen, drogere bodems en meer regelmatige en ernstige droogtes, die op hun beurt zullen leiden tot meer verwoestende bosbranden, in een vicieuze cirkel.

Je hebt nog 46,99% van dit artikel te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.